Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bilak byl jen jedním ze slovenských komunistů, kteří Pražskému jaru nepřáli. Když se svolal po okupaci mimořádný sjezd KSC, tak byl od slovenských komunistů de facto bojkotován. Za odměnu dostali významné pozice ve vedení státu a v podstatě díky různým mimořádným akcím i pro Slovensko téměř polovinu ročního státního rozpočtu. V Táboře si chtěl koncem srpna 68 rezervovat v hotelu Palcát Jugoslávec se jménem Biljak. Jen co se představil, hned mu recepční práskla s telefonem. Dlouho trvalo, než si to vysvětlili.

4 0
možnosti
VV

Nebyl bojkotovan Pane Bicero. Podle obarzku byste si to mel pamatovat. Ale vlak z Bratislavy jeste na hranicich zadrzeli vasi osvoboditele.

Agustav husak mel pak argument, ze vysocansky sjezd byl proto neplatny.

3 1
možnosti
Foto

Článek plný nepodložených spekulací, dnes karmu dát nemohu Rv

1 17
možnosti
VV

Dobre delate, ja byt autorem a dostat od vas karmu, tak asi spacham harakiti.

16 1
možnosti
Foto

I63v61a89n 95M52a81r90e41k

5. 8. 2018 14:24

No jak vidím , zdejší "znalci" V.Biľaka asi těžko budou vědět, proč bylo na Slovensku po okupaci zakázané používat slovo "bilakovat" ? 8-o

Krom toho, ty ve svatém rozhořčení jednostranně kletby, výhradně vedené na V.Biľaka se mi zdají (aniž bych mu nějak stranil) až nadmíru přehnané, protože jeho rovnocenní tuzemští kumpáni jako byl Indra, Kolder, Švestka a další, nějakým snad nedopatřením unikli pozornosti nezpochybnitelných znalců naší posrpnové historie, přičemž mají stejný podíl na vzpomínaných událostech . Jsem zvědav, jestli zde dojde řada i na ty vzpomínané a dostane se jim stejného "ohodnocení" ? 8-o

5 0
možnosti
Foto

Předsedou dělnicko-rolnické vlády měl být dle požadavků Brežněva Alois Indra.

A na plotech a zdech v srpnu 1968 jako největší zrádci našeho národa byli líčeni v tomto pořadí: Indra, Kolder, Bilak.

Je zajímavé, že největší nenávist vůči svojí osobě vypěstoval právě Vasil Bilak a ne Alois Indra. Drahomír Kolder zemřel v roce 1972 těsně po normalizaci, takže už do dalšího dění nestačil výrazně zasáhnout.

3 0
možnosti
DK

Některá individua se nenarodí, ale vyskytnou. Platí to o Bilakovi stejně jako o Hermánkovi.

6 4
možnosti
Foto

Poslyšte, já mám popularitu docela rád. Ale pokud v diskuzi nestíháte, je zbytečné mě takto vyzdvihovat. Jsem známý už dost.

2 0
možnosti
VV

Nvim, zda se to sem muze napsat, i kdyz uz je stejne cela diskuse zaplevelena prisevky mimo tema clanku.

Ale napada mne Prodana nevesta a treti dejstvi.

0 0
možnosti
Foto

Přijde mi symbolické, jak se zde Bilaka a vlastně i ruské okupace zastávají titíž lidé, jako Babiše a Zemana.:-/

18 3
možnosti
VV

Nebudte pani Jandova takovej skarohlid. Hazet pana Babise do jednoho kose s Vasilem Bilakem a Milousem Zemanem se mi nezda byti vhodne. Uz jste nekdy videla ty dva rude se aspon usmat?

0 1
možnosti
Foto

V souvislosti s příběhem Vasila Bilaka a obvyklými komentáři mě napadla souvislost s úryvkem k knihy Leviticus (Třetí kniha Mojžíšova), jak Áron v zastoupení lidu položí obě ruce na hlavu kozla a vyznává nad ním hříchy Izraelců.

Jde o to, že k procesu usmíření s minulostí nepatří jen to, že se vybere "obětní kus", na který se to všechno hodí (v tomto případě i docela vhodně Vasil Bilak, jehož kolaboraci a vlastizradu nelze popřít a rozhodně měla být soudně projednána). Kromě označení jednoho, který nese nepochybně velkou vinu na tom co se stalo, potřebujeme pracovat sami na sobě v současnosti. Jsme jako národní společenství (anebo jako celek občanů našeho státu) natolik vnitřně pevní a soudržní, natolik jistí v hodnotách, o něž se nechceme nechat okrást, aby mezi námi nehrozili noví Bilakové, Kolderové a další podobní?

4 0
možnosti
Foto

Za zrádce je možné považovat Jidáše, nikoliv Bilaka, protože ten svůj internacionalismus nikdy neskrýval.

1 8
možnosti
Foto

Jedním z důvodů, proč jsem dostal zaracha z hlavní stránky bylo, že jsem v titulku svého názoru použil vulgární výraz.

Takže, bez vulgarit. Současné plačky nad sovětskou intervencí vůbec neuznávám. Je to jako kdyby měli školáci zakázané vycházky, přišel nový ředitel a vycházky částečně povolil a po zákroku vyšší moci byly ty vycházky znovu povolené.

To byla paralela. A skutečnost se od ní příliš neliší. V poválečné době jsme se, také zásluhou nejrůznějších agitátorů jako Kohout, Ruml a tisíce dalších stali komunisty ovládanou zemí.

V roce 1968 stejná generace nadšenců z let padesátých vymyslela inovaci, "demokratický socialismus". A jen zcela neinformovaný člověk mohl takovému nesmyslu věřit, ale věřili jsme.

Šéf naší mocenské skupiny, SSSR, to vyhodnotil jak nebezpečí, poslal k nám vojenskou intervenci, a věci uvedl do "původního ideologického pořádku". Tedy, nastolil opětovně, dříve ohrožený monopol KSČ.

Takže, se opravdu nestalo nic jiného, než že věci byly uvedeny do původního komunistického pořádku a rozdíl mezi rokem 1967 a 1969 byl v praxi jediný. Husák nám na podzim zakázal jednoduché cestování na Západ.

Jinak, a na tom stále trvám. Občané Československa žili, i když pod komunistickou knutou, v letech 1969-1989 nesrovnatelně lépe, než ve dvacetiletí 1948-1968.

4 14
možnosti
KV

Přesně tak. Komouši, kteří posílali v padesátých letech lidi do lágrů, byli po roce 1968 vyhozeni ze Strany a po roce 1989 se z nich udělali trpící a byli rehabilitováni.

5 2
možnosti
PB

P80e50t87r 62B77r58o46ž

5. 8. 2018 11:55

To, že se po roce 1989 nový režim nedokázal rázně vypořádat s takovými odpornými stvůrami, jakož i s komunistickou ideologií, je jedna z největších chyb.

6 1
možnosti
Foto

Bilak měl hned po revoluci skončit v kriminále a s ním i další vlastizrádci a normalizátoři.Aapon trochu morální očista od komunistu neproběhla a právě proto je tu dnes máme zpět u moci....a spousta lidem je to uplně jedno.:-/

8 0
možnosti
Foto

A jak si tu "morální očistu od komunistů" představujete? Jako převýchovné tábory nebo nějaká lidová shromáždění ke "kamenování komunistů" nebo jak?

1 2
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,94
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám