Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jekyll a Hyde. Máme je v sobě všichni. Nemůžete zabránit zlu, aby do vás vniklo. Už ve vás je. Můžete se ale naklonit na jednu či druhou stranu. Slabí lidé snadno podlehnou namíchané droze, která probudí Hydea. Je to otázka charakteru a vůle. Se znepokojením jsem sledoval jak se mí synové zhlíželi v postavách lumpů a grázlů. A ten s nejslabší vůlí se párkrát jako lump i zachoval. Nicméně mě všichni přesvědčují o síle svého charakteru a jsem tomu rád, že snad i má výchova a příklad upřednostnily v nich Jekylla před Hydem. Doufám, že budou mít vždy i dostatek vůle aby odolali mámivé droze probouzející Hydea.

Vám R^ za článek k přemýšlení nad sebou samým.

0 0
možnosti

Tomáši, krásné zamyšlení. Mne snad ještě více než výsledky onoho pokusu nadchla přednáška prof Zimbarda o heroismu (tuším toto https://www.youtube.com/watch?v=u9jCCz_Pw_4)... , kdy za typického hrdinu (který je schopen jít proti proudu událostí) označil svou pozdější manželku, tehdy "jen" dívku ze štábu, která ho včas upozornila na to, že musí pokus předčasně ukončit, neboť se zvrhl a hrozí, mírně řečeno, průšvih. Karma, samozřejmě :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Kde bychom byli bez našich moudrých žen....:-)

2 0
možnosti
Foto

Souhlasím, že každý máme to dobro a zlo v sobě namixované. Je na nás jak se s tím popasujeme. R^

Ono reagovat na dobrý čin dobrým a na zlý zlým (vendetta) je víceméně přirozená reakce. Dobří lidé mají tu vlastnost, že dokáží jít proti této přirozenosti a tak z povrchu zemského trochu toho "putovního" zla ubírat...

Jak se říká v Rychlých šípech: "dobrý člověk neodplácí zlé zlým". :-)

1 0
možnosti
Foto

Máme stejné vidění světa. Díky za návštěvu.

0 0
možnosti
Foto

Njn, ale co je dobro a co zlo? Vždycky záleží na úhlu pohledu.

Takový sebevražedný atentátník je jistě přesvědčen, že koná dobro (za které prý dokonce bude bohatě odměněn), z pohledu obětí je jeho čin samozřejmě krystalickým zlem.

Právě definice dobra a zla patří mezi rozhodující "evropské hodnoty", jež je třeba zohlednit v případě snah o přijímání imigrantů z kulturně odlišných končin. Čili je dost mimo odvolávat se na médii proklamované hodnoty, jakými je např. tolerance (t.j. naše vůči přišedším.... recipročně to bohužel nefunguje, kvůli té jiné kultuře).

K nenávisti ještě dodám, že si nemyslím, že by šlo přímo o ni. Nesouhlas a odpor ještě není nenávist. Příznivé přijetí či dokonce lásku je třeba si zasloužit, ani ta totiž není zadarmo. Každý holt sklízí to, co zaseje.

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že jedním ze základních lidských rysů je solidarita, nemyslím si, že ten, který se odpaluje v davu, je přesvědčen, že koná dobro. Vždyť on je chce prvoplánově zabít a v jeho kroku není soucit.

1 0
možnosti

Bohužel se nedozvíme, jak to Himmler myslel. Jinak snad chápu co chcete říct. Ovšem tuhle mám rád: Starý indián vypráví vnukovi o dvou vlcích uvnitř nás. Jeden je hodný druhý zlý. A který zvítězí? Ten kterého živíš, pravil stařec.

4 0
možnosti

Oprava. Indián je s vekým.

0 0
možnosti

P73e71t98r 82M36u14r55č20e76k

30. 7. 2016 19:27

Kdyby nebylo zlo nevěděli by jsme co je dobro.

0 0
možnosti
Foto

Pane Libeňský, to nikde netvrdím, nicméně jsem použil nejspíše nejstarší dochovaný pramen. Jistě i mezi kromaňonci byl podobný vnitřní boj.

1 0
možnosti

Prosím vás dějiny homo sapiens nezačaly s počátkem Židů či v Ráji. Trošku zapojte vědu.

1 2
možnosti
Foto

R^Ano. A moc díky za takový příspěvek mezi vším tím, co tu poslední dobou čteme.

6 0
možnosti
Foto

Tomáši zdravím.R^ na tohle téma pro Vás jistě zajímavé i dál doporučuju esej Prima Leviho Zbytečné násilí ... Potopení a zachránění..Je to ale o tom, jak zlu pomáháme proto, že jsme poctiví a dobří...

krásné léto:-)V

3 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám