Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

L32e93o59š 66R66y33š60k93a

2. 2. 2019 12:30

Přes 25 let pracuji v neziskové organizaci. Mnoho času a probdělých nocí jsem věnoval tomu, abych před státem obhájil to, o co se snažíme. Souhlasím s autorem článku a děkuji....

1 0
možnosti
Foto

Oceňuji, když si autor blogu umí dát věci do souvislostí a nelituje času na zjištění faktů. Takže, Tomáši: R^!

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, děkuji, ještě jsem sama nenašla sílu (a čas) na článek podobného ražení. Neziskovky hájím kudy chodím, hodně s ními spolupracuji a moc ráda, mám životní období, kdy v nich i pracuji (třeba právě teď) a tedy jsem ten kvůli kterému neorientovaní lidé plivou na výroční zprávy, protože tam jsou - ooo hrůzo - mzdové náklady. Že právě ty ale umožňují to, že běží služby a že přicházejí další peníze už netuší, protože se do těch ostatních řádků prostě ani nepodívají.

Prvními "profi" neziskovkami, které mi prošly pracovním životem, protože tenkrát začínaly a potřebovali dalšího blázna do party, který jim pomůže "vzlétnout" byl azylový dům a nízkoprahový klub pro "děti ulice" (ne bezdomovce, prostě ty, co si jich nikdo nevšímá).Protože rozumím těm dotacím (jo, další důvod k ukřižování), jela jsem v tom s nimi několik let ve dne v noci (doslova), protože oni táhli přes den provoz a po nocích papíry (a já měla svoji práci).

Neziskovky jsou obecně úžasné zaujetím, nadšením a rychlostí. Schopností udělat netušené....

Jenže pak to té absolutní většině kazí těch pár... a vlastně s nimi i stát, který jim dává zakázky. Ekospolky (teroristické je tady na místě), které brání rozvoji čehokoliv kdekoliv (jen proto, že mohou), všelijaké ty lidskoprávní podivnosti, které práva spíše křiví (a to i ty vyhlášené a fakt hezky vypadající), občanskospolečenské vymyšlenosti... (o migraci jsi psal rovnou). Tedy uskupení, která na život právo mají, jejich členové na názor taky, ale to využívání rozpočtu k prosazení svých zájmů je do očí bijící. Je to zlomeček opravdu malinkatý. Ale je vidět a slyšet hodně.

Na rozdíl od těch, kdo pokorně spěchají pomoci nemocné dámě samostatně žít, organizují fotbalový turnaj pro děti nebo třeba na československé hranici o víkendu počítají medvědy... ti prostě dělají svoji činnost. A právě bez nich bychom byli výrazně bezradnější.

Tobě R^

4 0
možnosti
Foto

Zdravím Jani, už dlouho vím, že dýcháme stejný vzduch. Napsal jsem to jen proto, že mne zase kdesi v diskusi nadzvedl jeden chytrý pán, kterému je stran NGO všechno jasné. Nejvíc ostudné je na tom to, že čelní představitelé státu místo zdůraznění významu podobných organizací na ně plivou. Vím, že jsi dělala hodně pro hodně věcí, lidí, jako jsi Ty, si velmi vážím. V

1 0
možnosti
Foto

Kdyby jednomu člověku tento blog pootevřel nejen oči ale i srdce, bylo by to super, díky.

6 0
možnosti
Foto

Karma, ale nevěřícím sobcům to nevysvětlíte :-)

4 2
možnosti
Foto

Asi to tak bude, ale koneckonců, jsou i jiní, kterým to cosi napoví.

0 0
možnosti
MS

Máte pravdu v tom, že jako v jakémkoli jiném odvětví i v neziskové sféře máte vedle poctivých podnikatelů i vyčůránky, kteří podnikají velice zištně s co největším ziskem.

Teď je otázka poměru poctiví vs nepoctiví.

I když jste napsal, že tento druh podnikatelské činnosti je pod přísnou kontrolou, nedělám si naivní iluze, že je ta kontrola důsledná ve svém charakteru. Mám podobný názor jako paní Vlková. Například u doprovodných aktivit u nás ve městě je k dispozici nabídka sportu z městské příspěvkové organizace DDM, která nabízí atletiku, tak soukromé nepříspěvkové organizace, která nabízí historický šerm. Ačkoli je charakter podnikání různý (městský, soukromý), tak v obou případech rodiče dětí platí poplatek 500 Kč do DDM a to i v případě, že DDM nijak nefiguruje v podnikání soukromého historického šermu, leda by mu poskytoval dotace a granty na provoz, což nedělá.

Tím netvrdím, že zaměstnanci DDM jsou vyčůránci. Pouze mi přijde absurdní systém, kde aby jste mohl provozovat soukromý sportovní klub, nebo provozovat cokoli soukromého, musíte být někde registrován a někomu pravidelně platit a plnit jeho nároky.

Jenže tak to v ČR prostě je. Když chcete mít psa s PP, musíte být někde registrován a účastnit se přehlídek. Když chcete reprezentovat, musíte být někde registrován. Všude musíte být někde registrován, aniž by jste měl kontrolu, kam a na co jdou vaše registrační poplatky. Například spor Ester Ledecké s lyžařským svazem. To je zajímavé. Má lyžařský svaz pravomoc někomu zakázat startovat na závodech?

3 0
možnosti
LB

Přiznám se, pane Svobodo, že vašemu příspěvku nerozumím. Pokud vím, tak zřizovatelem DDM (dům dětí a mládeže) bývají kraje, nikoliv obce. (Asi jste výjimka.) V každém případě jde o příspěvkovou organizaci zřízenou za účelem nabídky volnočasových aktivit, nikoli podnikání.

V druhém případě nejspíš půjde o soukromou firmu. Podobná škola šermu u nás také existuje a nejde o nic jiného, než o formu soukromého podnikání. Paní Vlková má plaveckou školu, jinde fungují taneční školy, ale proč do taháte neziskové organizace, které s tím nemají nic společného, opravdu nechápu.

4 0
možnosti
AL

Občan Vodvářka má velké (jak jinak) zkušenosti. Sám založil velice prospěšný Spolek lékařů odmítajících nátlak /SLON/ Ostrava, ve kterém je členem představenstva i předsedou. Věřím, že kdyby Sbor dobrovolných hasičů v Darkovicích potřeboval např. předsedu, že by rád pomohl. Ne každá neziskovka musí být prokletá.

:-)

3 3
možnosti
Foto

Vaše posedlost mou osobou se již celkem úspěšně dá považovat za diagnosu.

6 0
možnosti
Foto

Je velmi dobré a užitečné tohle stále připomínat. Paušální dehonestační tlak na neziskový sektor je ve své podstatě jedním z útoků na demokratickou tkáň společnosti. Velmi souzním s argumentací, která je v článku uvedena, sám po léta působím v občanských spolcích a vím mnoho věcí do detailu, o čem to je a jak občanský sektor funguje.

Je určitě třeba rozlišovat. Pokud se najde organizace, která působí jako neziskovka jen fingovaně, anebo má skryté cíle namířené proti demokratickému uspořádání země, je to v kompetenci úřadů, aby na to dohlédly. Nejvyšší kontrolní úřad, Finanční úřad a někdy také prokuratura, policie, atd.

7 0
možnosti
Foto

Dík. Šlo mi jen o tom, aby bylo jasné, že slovo neziskovka není sprosté, ale že tyto organizace jsou prostě neoddělitelné od normální funkční země.

7 1
možnosti
DS

Souhlas a karma, Tomáši. Nás zase ze židlí zazdvihl projev AB a jeho reakce na žalobu Amnesty International o střetu zájmů... jeho "zkorumpovaná neziskovka" je oxymoron asi jako kdyby o sobě prohlásil, že je dobrý MP, otec či předtím ministr anebo že se vláda dá vést jako firma či že to s ČR myslí dobře.

8 0
možnosti
Foto

Slovo korupce zní z úst pana Babiše opravdu velmi zábavně.

5 1
možnosti
  • Počet článků 980
  • Celková karma 35,35
  • Průměrná čtenost 2546x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz