Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji za pěkný komentář, pane Vodvářko. Bohužel je to tak, že v dnešní době opět,jako za komunistů, jsou elity dehonestovány a "kamenovány"- dokonce to vychází i z Hradu. Zkrátka když je někdo moudrý, to se u nás neodpouští. Dokonce je tu nebezpečí, že by odhalil "nemoci mocných", lži, přetvářku a zlo. Zmínění pánové vždy učili a učí především myslet. Samostatně a spontánně. A to je pro někoho nebezpečné, někteří zase nerozumí, poněvadž jim to nedovoluje jejich intelekt či vhled do vlastní duše. K duši jsme jako civilizace vůbec dnes hodně macešští. Nerozumíme sami sobě, a tedy ani svému okolí. Lidé jako Tomáš Halík je jedním z těch, kdo se pokouší tento defekt léčit. Pochopitelně naráží. Většinová společnost neslyší, a má tzv. "vlastní názory". Ovšem zde platí " Nepřidám se k většině, páchá-li nepravosti"(Exodus). A tento postoj, jít proti davu, ovlivněnému často kampaněmi některých mocichtivých politiků, či do politiky se deroucích populistů, je dnes nepopulární. Díky za Tomáše Halíka a díky i Vám.

4 0
možnosti
Foto

Díky za komentář a přeji Jeho klid

0 0
možnosti

R84a20d25e92k 47J97a38r94o50š

14. 7. 2016 17:22

Srovnávat Halíka s Masarykem a Havlem, to je tedy hodně kách...

Ačkoliv byli Masaryk i Havel v určité době "kamenováni", tak oba přišli a stáli v čele idejí, které plně souzněly s dobovými tužbami národa. Masaryk - rozvrat R-U a samostatnost, Havel - rozvrat socialismu a tržní hospodářství + svoboda projevu.

Halík nic takového, s čím by souzněly tužby národa nepřináší, natož aby stál v v čele...

4 2
možnosti

Nefunguje mi tlačítko plus, tak dávám R^

0 2
možnosti

"V Božím lidu bývali ovšem i lživí proroci" . To píši o T. Halíkovi. Masaryka a Havla žádný soudný člověk nebude dehonestovat. Zvláště když ví, že už se kritice nemohou osobně bránit.

2 1
možnosti

Tomáši, budu se opakovat. Jakkoliv si Vás vážím , tak ohledně Halíka mám pocit, že trochu podléháte sebeklamu. Neříkám, že Masaryk a Havel jsou mým šálkem čaje, ale., přestože Masaryk rozdělil národ jako nikdo, tak to byl aspoň člověk s vizí. Nechám stranou články, které psal pod pseudonymem na svojí oslavu a proti svým oponentům. Ne moc hezké. Havel je ikona. Člověk, který se stal obětí svojí vize politiky bez politiky.O obou by se dalo diskutovat.

Nicméně Halík to je jiná káva. Člověk, který dle svých slov pracoval v disidentu, ale zároveň pracoval jako kádrovák ve firmách, kde bez souhlasu StB si nikdo ani neškrtl. Rád se ohání svým teologickým vzděláním, ale žádné nemá. Rád se ohání svými kontakty s kněžími, jako byl P.Jiří Reinsberg, který však o něm neměl valné mínění a prohlašoval, že to je prázdná namyšlená nádoba. Halík se rád ohání svým, vzděláním, přestože není schopen doložit řádné práce , které mu dopomohly k titulům, kterými se rád ohání. Když chce zdůraznit váhu svých slov, ohání se svými publikacemi. Člověk by čekal, že budou mít nějakou akademickou hodnotu, ale nemají , nemají ani teologickou, ani sociologickou. Jsou to jen představy jednoho člověka, který své představy a myšlenky vydává za pravdu. Opravdu nechápu že Vy, vzdělaný a inteligentní člověk, jste podlehl Halíkově demagogii. Knězem je díky čemu, co ví jen Bůh, teolog není ani náhodou, o teologii nemá ponětí a neví ani to, co ví bohoslovec po studiu prvního semestru. Nauku církve nezná, stejně jako její tradici a vývoj. Rád mluví, rád kritizuje a zesměšňuje svoje oponenty, ale bez argumentů. V poslední době se otočil i proti kardinálu Dukovi. Člověku, který na rozdíl od něj byl komunisty skutečně pronásledován a za komunistů seděl v kriminále, zatímco Halík jako kádrovák určoval kdo může a kdo nemůže pracovat v podniku, kde on byl pánem nad zaměstnanci.

8 3
možnosti

A dehonestace pokračují. Najednou jsou všichni teologové, kteří ví víc o teologii než Tomáš Halík. Všichni jsou filosofové a ví o filosofii víc než Tomáš Halík. A všichni vyhledávají bahno, aby jej mohli hodit na Tomáše Halíka. Na Tomáši Halíkovi se mi líbí, že preferuje Boží pravdu především! Bez ohledu na věřící, bez ohledu na vrchnost. Stojí si na svém. A svět jej oceňuje. Kromě Česka. Jak je u nás zvykem, že?

1 0
možnosti

Rv Sice toho znám od p. Halíka o něco málo více, ale stačí mně jeho názor na muslimy- bratry, s nímž zásadně nesouhlasím. To, co mně nejvíce vadí, že opoziční názory podobné mému, p. Halík zná a ještě jsem nikde nezaznamenal, že by na ně přímo reagoval a vyvrátil.

2 5
možnosti

Jak následuje Ježíše Krista, to nesoudím, ale že se vrací ke kořenům, je jisté.

0 0
možnosti

R32a10d39e26k 37J29a13r72o15š

14. 7. 2016 14:19

Dávat do jedné roviny Halíka s Masarykem i Havlem, to je fakt hodně drsný...

5 2
možnosti
Foto

Halík studoval teologii soukromě a jeho vysvěcení na kněze se v roce 1978 uskutečnilo tajně, a to v Erfurtu v bývalé NDR. Měl jej tajně vysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem..Je vydán kolínským arcibiskupem, v jehož kompetenci toto není. Nemá ani protokolární číslo. To by znamenalo, že kolínský arcibiskup vydal potvrzení o svěcení, aniž by to zaregistroval ve své vlastní kancelářské agendě. To je ovšem nepochopitelné, protože se registrují i odpovědi na dotazy věřících - natož potvrzení o svěcení či jiných svátostech, Což je víc jak podivné.

3 3
možnosti

Fakta ale pana Vodvářku moc nezajímají, on má přece rád jen ten svůj fantasmagorický vybájený svět;-)

1 5
možnosti

Nevím, jestli to s tím kamenováním pana Halíka trochu nepřeháníte. Nezaznamenal jsem žádného jiného duchovního, kterému by se dostalo tolik prostoru (a podpory) v médiích jako právě jemu, a to nejenom v otázkách čistě církevních, ale i ve výsostně politických. Naopak jsem zaznamenal fakt, že ona média nejsou schopna nebo nechtějí panu Halíkovi postavit a veřejnosti představit jeho nějakého kompetentního názorového oponenta.

4 2
možnosti

Možná, že nikoho kompetentnějšího neznají...

1 0
možnosti

Děkuji autorovi za rozšíření obzoru. Nikdy jsem naslyšel jedinou myšlenku pana Halíka která by byla v rozporu s názoru EU establishmentu, nebo v rozporu s názory špiček katolické církve, nebo hlavním propagandistickým směrem veřejných médií. Autorem jsem naštěstí poučen, že opakování názorů kterým se klaníme zove se "Vizionářtví".

1 3
možnosti
Foto

Víte třeba, že Tomáš Halík byl vyhozen z teologické fakulty UK děkanem Wolfem?

5 0
možnosti

Dík, za zajímavou úvahu.R^

(tak už to u nás chodí, jak je patrné z diskuze)

7 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,79
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám