Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma

4 1
možnosti

Souhlas. Díky za ten odkaz na charitativní web.

4 0
možnosti
IN

Já jsem samozřejmě ráda, že se podařilo peníze vybrat tak rychle, ale nesouhlasím s tím, že až teď jsme složili nějakou pomyslnou "maturitu". Těch sbírek je plno a kdo chce, tak o nich ví. A mediálně známých je jich také dost. Pozitivní na tom vidím to, že mnoho lidí díky tomu objeví, že existují spolky jako Donio, Znesnáze21 a jiné a začnou pomáhat i dalším, co pomoc potřebují.

4 0
možnosti
Foto

To je samozřejmě pravda. Do sbírky pro Martina se zapojilo zhruba čtvrt milionu lidí. V tom vidím jisté pozitivum.

4 0
možnosti

Tady mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu je to krásné gesto solidarity. Když to ale vezmu pragmaticky, za ty prachy by se dalo zachránit dětí. A to nemyslím afrických.

Takže, pragmaticky, takhle má fungovat charita. Ne státní, nařízená. Lidé by se měli rozhodnout zda a na co SVÉ peníze pošlou.

0 1
možnosti
AH

Ukažte kterých dětí, vybereme peníze a zachraníme je taky. Kdyby se to bralo jen pragmaticky, pak toto dítě by vlastně nemohlo být zachráněno dříve, než by byly zacháněny všechny ty děti, jejichž záchrana vyjde levněji.

1 0
možnosti
JK

Bylo mi ho strašně líto, protože jsem tomu nevěřil, ta suma mi připadala nesebratelná. A teď mám obrovskou radost.

10 0
možnosti
AH

To je všechno krásné, avšak tato vlna empatie a laskavosti je většinou vyvolána nějakým srdceryvným mediálním výjevem, obvykle katastrofou nebo jako v tomto případě nemocným dítětem. Osobně mám mám jisté pochybnosti o motivech takového masového jednání, které ma svůj počátek u nějakého mediálního obrazu. Domnívám se totiž, že je často vyvoláno momentální převahou citů nad rozum, jinými slovy vyvoláno afektem. Laskavosti a empatie si cením nejívce tam, kde se projevují jako přirozený partner rozumu, s nímž jsou v rovnováze a projevují se tedy průběžně, v obyčejných situacích, v běžném životě, nepodnícené médii ani davem. A že bych zrovna viděla laskavost jakožto zjevný povahový rys Čechů v normálním životě, to říci nemohu. Češi podle mě jsou v jádru laskaví lidé, ostatně jako lidé jakéhokoli jiného národa, avšak svou laskavost umí velmi dobře skrývat, zřejmě nikoli z vrozené pokory. Projevují ji jen svým bližním a přátelům, nebo při nějakém celospolečenském patosu.

Co se týče veřejných sbírek na podobné případy - osobně nevím, kolik a kde bych vlastně měla přispívat. Myslím si, že by takové případy měl financovat stát, popřípadě doporučit jakou částku zde mzdy by měsíčně či ročně měl člověk posílat. Jaksi se mi příčí být solidární zrovna tam, kde ukážou média.

4 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, že by podobné případy měly řešit státní instituce a nikoli média. Motivy mohou být jakékoliv, ale pokud je nutný onen mediální obraz, tak pokud je to ku pomoci, nelze jej zavrhovat.

Nikdo nikoho nenutí, aby přispěl. nemusíte. Ale můžete dle svých možností. A pakliže se čtvrt milionu lidí rozhodlo, že pomohou, je to prostě dobrý ukazatel stavu společnosti.

3 0
možnosti
Foto

Teď už jenom držet palce.

Vašek

5 0
možnosti
Foto

Je to proste úžasné, aj na sk niečo podobné prebehlo kôli trom detičkám, ale prispeli i tenisti a hokejisti a dorovnala zdravotka.

1 0
možnosti
Foto

Je to tak, Janka. U nás zatím ZP váhají......

0 0
možnosti
  • Počet článků 981
  • Celková karma 35,39
  • Průměrná čtenost 2544x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz