Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano, doba nám nyní ukázala, že prezidenta nepotřebujeme, ba naopak, může být ohrožením pro nás všechny. Nejsou žádná pravidla, aby osoba zdravotně nezpůsobilá plně vykonávat činnosti spojené s touto „pracovní pozicí“ (..pobírá plat) mohla být z této pozice odvolána. V tomto jsme došli až k totalitě (hradní osazenstvo), jako v Šíleně smutné princezně... Pokud by se ve firmě vyskytoval zaměstnanec, který je zdravotně nezpůsobilý, byla by mu nabídnuta práce, kterou zvládá, nebo by s ním byl rozvázán pracovní poměr. Funkce prezidenta mi nepřipadá vhodná na práci na půl či méně úvazku za plný plat... Bylo by překvapivé a do budoucna bych si přála, abych se dočkala ještě alespoň jednoho „Havla“, kterýžto by nebyl mstivý a byl by apolitickým jazýčkem na pomyslných vahách dění v zemi. Pro mne je (..tedy měl by být ten někdy budoucí) prezident osobou, která nerozděluje lid, ale spojuje, a to nepolitickým způsobem a navenek působí jako vyzrálá historicky poučená osobnost. A možná bychom mohli začít šetřit...;-D Tomáši, díky za návod k zamyšlení :)R^

5 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 1
možnosti
Foto

Je tedy úkolem nově zvoleného, aby opět tomuto úřadu význam vrátil.

0 0
možnosti
JL

Na toto tema si dovoluji napsat par radku, pane Tomáši Vodvářko. Vy chcete zrusit funkci prezidenta CR. Uzasny a smely krok.

Kdyz si vysvetlime vznik teto funkce, tak mate plnou pravdu. Vysla z potreby usmerneni Ustavy konstitucni monarchie Rakouska/Uherska. Otcove vlasti v roce 1919, opsali celou tuto Ustavu. Nemeli problem az na pozici cisare. Ten byl osobnosti, ktera ridila cele to "C a K" svym rozhodnutim a svym gustem. Snad pro urychleni v predlozeni tohoto zakladniho zakona zeme, tech pet muzu ucinili funkci prezidenta, ale bez pravomoci cisare, jako loutku predstavitele statu. Masaryk a i Benes,prisli jiz k hotove veci. Fiziologicke zkoumani teto funkce nebylo, nebot tech pet cinitelu ten doktorat nemeli.

Snad na ten krok zruseni, chci pripomenout, ze jen Havel nebyl v politickem rizeni statu. Byl presne jak Masaryk jen tim "pokladacem vencu" a predstavitelem te nove CR. Ti dalsi dva se dostali do funce volbou, po katastrofickem obdobi vladnuti CR jako vudci nejvetsich stran. Tety zadna ukazka kvality osobnosti na "trune" CR.

V demokratickem svete znam jen dve zeme, kde funkce prezidenta je postavena na uroven vedouciho te zeme, ze silou vykonou a s plnym zakonnym rozhodnutim. Francie a USA. Rozdil je maly, Francie ma prezidentem urceneho premiera a USA, kde prezident je zaroven premierem vlady.

Jiz nekolikrat jsem psal o potrebe zmeny celeho systemu vedeni statu z parlamentni demokracie na primou demokracii. Zde by premier mel titul prezidenta.

Pane Tomáši Vodvářko. Drzim vam palce pro uskutecneni vaseho snu. Mate moji podporu. Vsak ocekavam neochotu, lenivost ceskeho naroda na realizovani tohoto kroku. A vsazim, ze vas navrh se nedostane dal, jak jen na tyto stranky iDnes. Skoda.

1 4
možnosti
ZH

Mám dost těžký problém s představou, že by Babiš měl ještě větší pravomoce, než za své vlády měl. I když duo Zeman-Babiš bylo nejtragičtější v novodobé historii, aspoň byli dva a ne vždy si šli na ruku.

3 0
možnosti

Jistě, funkci prezidenta lze zrušit, stejně tak senát. Ale pak to vyvolá nutnost přepsat celou ústavu.

Víte, prezidentská funkce by měla být vrcholnou pozicí profese politika, ve stejném duchu jako pozice třeba předsedy Ústavního soudu. Jistě si dokážete představit, jak by to vypadalo, kdyby tam byl jmenován někdo mimo profesi a řekněme neznámých kvalit stran kompetentnosti. To nesouvisí s volbou přímou či nepřímou. Ve smyslu, že jedna je špatná. Ale s tím, jak je ta funkce chápána. Nu, pokud se vžije, že česká ústava definuje prezidenta v podstatě jako kladeče věnců, kde může sedět prakticky kdokoli, jde o velký omyl. Přečtěte si pozorně článek 64

(1) Prezident republiky má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu, jejich výborů a komisí. Udělí se mu slovo, kdykoliv o to požádá.

(2) Prezident republiky má právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti.

Je to článek, jímž podmínil TGM přijetí funkce prezidenta, jenž mu dovolil mluvit do všech věcí vlády, jakkoli měl konečné slovo premiér za vláda. Nejen tento článek, ale i další – pravomoci (a není jich málo) z českého prezidenta nedělají zcela určitě kladeče věnců, ale plnohodnotnou politickou figuru, která má dle dikce ústavy konkrétní funkci při vyvažování jednotlivých mocí.

Proto funkce prezidenta vyžaduje dle mého soudu především člověka, který politikou prošel, jako politik měl nějakou autoritu, atd. Člověk, který politikou nikdy neprošel, bývá velice snadnou a nesamostatnou loutkou v rukou poradců, chcete-li lobistů.

Proto s mnohým, co je v článku či v diskusi mohu souhlasit, byť mnohde zcela jinak a z zcela jiných konkrétních důvodů. A je docela příznačné kolika kandidátů se to vlastně týká.

5 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JW

J38o60s75e92f 55W25e51b29r

2. 12. 2022 15:44

Tady v tom státě by toho bylo na zrušení povícero,nejenom úřad presidenta.

2 0
možnosti
Foto

No, je pravda, že posledních cca 15 let byl pro nás úřad prezidenta spíše pro zlost, radost z něj mohli a zatím ještě mohou mít jen různí šíbři, omilostěné "bílé límečky" - Klaus, nebo usvědčený vrah Kajínek - Zeman

5 4
možnosti

To si pane Kroupo vůbec nemyslím. Jak Havel, tak Klaus či Zeman byli ať chcete či ne, skutečnými politickými osobnostmi. To, že se zcela subjektivně na každém z nich nelíbil defakto program - jejich představa politiky, to nemění nic na tom, že takovými osobnostmi byli. Jak pak to bude s většinou kandidátů, kteří v politice nikdy nebyli?

7 0
možnosti
MB

Funkci prezidenta chápu jako tradici. Zhmotnělá postava Ústavy. Bez pravomocí, v podstatě kladeč věnců. Nikdo, pro rozpoutání diskuse tolik neudělal - Jako Miloš Zeman. Klasika dneška- "Máme vůbec prezidenta ČR. A pokud ano, tak k čemu" ? Asi by to měl být skutečný vlastenec, osoba důstojná a moudře laskavá. Nadstranický mentor - chlácholící a povzbuzující. Důvěryhodný ...

Mnohé kandidáty chápu. Pro slávu, zviditelnění. Získat docela dobrý šolich. Kompetence nejsou - vliv zase je. Živnost i výhody. Fantazie, mluvit do všeho - za nic nenést odpovědnost. Posty pro kámoše s krytím a osvobozením. Dají se dělat táboráky, chovat prase, a mluvit o něm. Třeba i z akvária. Zkoumat starobylá zákoutí, klenotnici. Přínos? Asi to, že v přidělených prostorech se topí.

Trénink je nutný. Tak se i kladou věnce na noční. Nevím komu, zřejmě padlým po 1989. Smysl to ovšem má. Aby nepadl uchazeč celý! Minimální 5 letá beztrestnost se hodí! To jsem zvědav, kdo mu to tam hodí ? ... :-)

1 2
možnosti
JZ

My monarchisté neuznáváme žádného prezidenta, pouze legitimního českého krále.

5 3
možnosti
LT

Jestli se ovšem nepletu, pak legitimním nástupcem v řadě českých králů by měl být Karel Habsbursko-Lotrinský ne?

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

0 1
možnosti
LT

No u Amaterasu.

Tak ad jedna. Možná si toho autor nevšiml, ale funkce prezidenta ČR (či RČS, ČSSR, ČSFR) byl vždy jen reprezentativní funkce. Je to dáno tím, že od vzniku RČS v roce 1918 byla tato republika parlamentní republikou, nikoliv prezidentskou republikou. Prezident tu nikdy neměl výkonnou funkci. Jen reprezentativní.

Za druhé. Takže abychom se vyhnuli náhodou tomu, že by mohl "prostý" lid zvolit někoho, kdo se mi nelíbí, tak raději funkci zrušíme? A nebylo by pak logickým pokračováním raději zrušit celou vládu? Copak nám kupříkladu nestačila ta hrůza, když vládl Babiš? Víte, tímhle by vznikl celkem nebezpečný precedent.

No a za třetí. Že jste neslyšel, že by byl někdo atraktivní pro volbu z důvodu striktního dodržování funkcí vymezené Ústavou. Obrátím to. On někdo s kandidátů řekl "pokud budu zvolen, tak na nějaké striktní dodržování funkcí rovnou zapomeňte"? A i kdyby tohle někdo řekl, jak mu mám věřit. Znát přísloví o zpěvu a ptáčkovi, než je lapen?

7 0
možnosti
Foto

Ad jedna: Autor si toho všiml. Současně si ovšem všiml, že první hlava státu, zvolená přímou volbou, si toho - bohužel - nevšimla.

Ta druhé: Spekulujete. Nikde nevolám po anarchii, ale po zrušení funkce, kterou Vy sám správně označujete za toliko reprezentativní

Za třetí. Máte pravdu v tom, že to nikdo neřekl, nicméně po zkušenostech za posledních let je to celkem klíčové téma. Tedy pro ty, kterým nestačí kritéria "ženaL, hezký hezký generál, slušný Babiš".

0 2
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,76
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám