Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HM

Karma R^Dobře napsané Rusko "nezištně sponzoruje" nacionalisty v různých zemích EU....pro dobro EU a jejích občanů to samozřejmě nedělá...

18 0
možnosti
RK

R77a87d42i29m 62K71a93l43a17s

15. 12. 2019 11:17

S přijetím usnesení za strany EP souhlasím, ale o paktu Ribbentrop-Molotov jsme se před r. 89 v dějepise učili, přestože byl tehdy dáván do podobných souvislosti jako Mnichov. Mělo tedy jít o chybnou dohodu, ale dohodu ve jménu míru. Stejně tak jsme se ale učili na o napadení Polska a Finska. Na ideologické vysvětlení už si nevzpomínám. Myslím si, že dokonce žádné nebylo, a že se to předkládalo jako pouhý fakt.

Na druhou stranu bych nesnižoval význam SSSR na ukončení druhé světové války a při výběru mezi Stalinem a Hitlerem, jak se diskutuje níže, jsme opravdu nakonec mohli být rádi za Stalina. A to i přesto, že jsme se skutečně stali v podstatě jednou ze sovětských republik a někteří skončili na Sibiři. Heydrich s Hitlerem nám chystali horší osud.

Komunistický režim byl doprovázen mnohými obětmi, ale měl přeci jen jiné cíle než nacistické Německo. Možná chtěl Sovětský svaz pouze moc, ale o docela upřímném ideologickém zapálení ostatních soudruhů alespoň v rámci krajin RVHP nepochybuji. Pochopil jsem to až po shlédnutí dokumentu Milda o Milošovi Jakešovi. Tak jako někdo přenáší z místa na místo rodinné fotografie, Miloš Jakeš si sebou životem nosí sošku Klementa Gottwalda. Uvědomil jsem si, že argumenty o mrtvých nebo o ekonomickém zaostávání vlastně nehrají vůbec žádnou roli, protože jak říká M. Jakeš, soudruzi byli ve studené válce a situace nebyla lehká. A vidění světa M. Jakeše skutečně není takové, že by vůbec rozuměl potřebě vlastnit např. nejlepší automobil na světě, jemu stačilo, že nějaké automobily vyrábíme, že tedy lidé mají čím jezdit, že mají kde bydlet, a že mají práci. A lidé jako M. Jakeš nechápou, proč chtít něco lepšího a proč chata, auto, byt, práce či dovolená u Baltu, Balatonu nebo dokonce v Jugoslávii nestačí. Je to zkrátka úplně jiný pohled na svět. Proto skutečný komunista ze svého pohledu bude říkat, že tehdy bylo lépe a bude tomu věřit. A že se staly nějaké chyby, co je bez chyb?

Jinak Rusko skutečně musí svou historii přijmout.

12 0
možnosti
RK

R71a20d98i90m 68K46a27l41a81s

15. 12. 2019 11:36

A snad ještě připojím jednu poznámku. Nástup A. Hitlera k moci se vysvětluje - a správně - poměrně tvrdými požadavky na Německo po skončení první světové války, viz Versailleská mírová smlouva. Do jistý míry tím trochu Německo omlouváme. Ale už tak často neříkáme, že vzestupu komunistů u nás pomohla např. i první republika (samozřejmě nejen ona), která byla přeci jen jiná, než ji známe z dob filmů pro pamětníky. A těm úplně nejnižším vrstvám se skutečně příliš dobře nežilo.

Bylo by myslím spravedlivé hledat příčiny a důvody vždy na obou stranách.

3 0
možnosti
JB

Výstižné, věcné a pravdivé. Rusům i českým komunistům je to nutné neustále připomínat. Před napadením SSSR Hitler již 2 roky válčil v Evropě s vydatnou surovinovou a materiálovou pomocí Stalina. Nesmíme Rusku a prokremelským levičákům dovolit falšovat dějiny.

21 0
možnosti
JS

Švédská ruda ta Vám asi nesedí. Tu Hitler dostával až do konce války.

5 1
možnosti
JS

Napsal jste to trefně a jednoznačně. Když čtu kritické diskusní příspěvky, tak jsou podobné jako když manžel přistižený s milenkou v posteli bude protiargumentovat tím, že manželka obdivovala v jednom filmu Roberta de Nira. A takové argumentace se tu o mnohých diskutujících objevují velmi často právě u článků kritizujících komunismus nebo Rusko.

14 0
možnosti
Foto

J35a80n 10H68o31r84n89í43k

15. 12. 2019 10:51

Naprosty souhlas, dik.R^

12 0
možnosti
Foto

Jak pohodlné. Tím autorovi nepomůžete. Jedině kritika může autora nakopnout vpřed.

3 8
možnosti
Foto

No já nevím,, ale mám pocit, že jste snad nad těmi tehdejšími historickými publikacemi spal. Všechno bylo známo, všechno bylo vyřčeno, i když možná někdy pokoutně. Celá tehdejší generace studentů nevěřila kromě vás tomu oficiálně propagandistickému výkladu ani půl slova, který ovšem dnes silně zkreslujete a zjednodušujete. Ale problém je dnes v tom, že ta tehdejší propaganda byla možná blíže pravdě než ta dnešní.

4 12
možnosti
PT

P74e84t37r 85T48o48m42e23k

15. 12. 2019 11:11

Co z toho, co autor napsal není pravda? Prosím konkrétně.

8 0
možnosti
MM

Souhlas a karma R^

Oponenti budou reagovat proti faktům jen svým ideologickým zaměřením.

10 0
možnosti
JS

Ani slovo o tom, že před paktem Molotov - Ribentrop byla uzavřena smlouva Polsko Německo. Ani slovo o tom, že před uzavřením paktu Molotov - Ribentrop vyslala Velká Británie na jednání do SSSR naprosto nekompetentní delegaci, protože záměr západních velmocí byl nasměrovat Hitlera na východ. Je to stejné přepisování dějin jako za komunistů, pouze s opačným znaménkem.

8 12
možnosti
OZ

Smlouva Polsko- Německo byla klasická smlouva o míru a neútočení mezi těmi státy, který mimochodem hodně nelibě neslo i Rusko....o jakém přepisování to melete?

14 0
možnosti

Stručné a jasné.R^R^R^

Komunisté (v čele s europoslankyní Konečnou) neustále dokazují, že se v ničem nepoučili a že jsou nereformovatelní. Bohužel se čím dál tím jasněji se ukazuje, jak bláhový byl Havlův názor, že komunistickou stranu netřeba rušit, protože do deseti let vyhnije sama. Už je tomu třicet let, a komunisté nejen nevyhnili, ale naopak - jsou de facto součástí současné vlády, a čím dál tím častěji se vracejí k předlistopadové rétorice.

25 2
možnosti
Foto

Standa "-" už udeřil!Jak železná pěst dělnické třídy ;-).

9 2
možnosti
Foto

Karma, já si pamatuji jako dnes, když nám soudruh učitel dějepisu vyprávěl o válkách spravedlivých a nespravedlivých. Ty spravedlivé byly války obranné, ty nespravedlivé byly války útočné. Výjimkou bylo, světe div se, napadení Finska Sovětským svazem. ;-D

18 2
možnosti
Foto

Správně, protože nejlepší obrana je útok. :-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,44
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám