Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

A ještě k tomuto co píšete "Konkrétně u Židů máme jisté záznamy z faraónských dob, kdy vládci Egypta kdosi sděluje, že ta divná sekta byla definitivně vyhlazena,

Zdroj: https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=726045

Ne, takové záznamy nejsou. Pokud jsou tak jsou tak irelevantní, že se tím nezabývají ani izraelští historici. Problém je totiž v tom, že první opravdu relevantní zpráva o životě a tradicích židovského národa jsou až od Josefa Flavia, ze strany egyptských nápisů a nálezů nejde najít žádný důkaz o Židech. Pouze zápisy o loupeživém kmeni ze země Kaanan.

2 0
možnosti
MV

Mám za to, že paměť je nejsilnější "zbraní" lidstva. Peknej text, Tome a jeho obsah stále aktuální.

4 0
možnosti
MK

Pod antisemitismus se dnes skrývá kde co.

Nicméně, diskuze o podstatě židovského národa probíhaly vždy. Křesťanská Evropa neměla se Židy problémy do osmého století, než Židé otevřeli brány měst na Pyrenejském v osmém století během islámské invaze. Proč to dělali historici nevědí, protože to byla skupina lidí ekonomicky úspěšná, byť v křesťanském světě frustrovaná z toho, že křesťané odmítli judaismus a šli cestou Krista, kterého teologické židovské knihy považují za pouhého rebela judaismu.

Vlastně otevření bran španělských měst islámským dobyvatelům byl okamžik, kdy se změnil náhled Evropanů na Židy. Takže pogromy byly jen důsledkem.

Ve dvacátém století nastala jistá změna. Příchod komunismu. Bolševické Rusku, Bavorská republika RAD, Maďarská Republika RAD, povstání Spartakovců v Berlíně. Většina představitelů příchodu komunismu a iniciátorů těchto revolucí a následných masakrů obyvatel byly Židé. Vžil se pro to název židobolševismus. Na to, proč Židé inklinují ke komunismu, zde není prostor,ale vychází to z judaismu. Rád Vám dodám i jméno berlínského rabí, jak budu doma, který se právě tomuto paradoxu věnoval.

Zkuste si přečíst paměti lidí, kteří prožili období Bavorské republiky RAD a dozvíte se o masakrech lidí komunisty. Důvod proč Hitler měl úspěch byla právě životní zkušenost lidí s komunistickou tyranií to, že v čele komunistických stran byli nejvíce zastoupeni Židé.

0 0
možnosti
MK

Nicméně, dnes je antisemitismus na ústupu a Evropani Židy neřeší. Podle respektovaného Die Welt je dnes největší problém antisemitismus od příchozích obyvatel z islámských zemí či jejich potomků. Zatímco Evropané měli k určitému antisemitismu důvod na základě historických zkušeností, antijudaismus není antisemitismem, tak islám má zničení židů jako prvotní poslání. Ne na základě zkušeností, ale jen proto, že dva židovské kmeny odmítly nadvládu Mohameda a to je součástí učení islámu.

Co se týče holocaustu a historické paměti, osobně nevidím důvod, proč to přenášet na naše děti. A víte proč? Protože trpění za činy předků jsu součástí judaismu, ale křesťanství mluví o odpuštění a nepřenášení chyb otců na děti. Historie nemá být kladivem, ale zpětným zrcátkem. Tohle Vám píši jako člověk a vy to víte, který miluje Izrael a židovskou kulturu, ale je třeba se na věci dívat objektivně

0 0
možnosti
KT

Ono je to asi všechno složitější a nebo možná naopak jednodušší. Vždycky si vzpomenu na Takzvané zlo Konráda Lorenze. Jsme živočišný druh a mezidruhová agrese je u mnoha živočichů známá. Na druhou stranu jsme nadáni rozumem, takže je možné a nutné naučit se své pudy ovládat. Nebezpečná je ovšem racionalizace.

7 0
možnosti
Foto

Souhlasím. Nicméně předpokládám, že vedle agrese je, či aspoň by měl být, rovněž i faktor altruismu. Pěkný večer a díky za nákuk

2 0
možnosti
IM

I27v82a 87M76a30r72k19o62v77á

29. 8. 2019 17:33

Snad to řekl Milan Balabán, ev. teolog (nebo někdo úplně jiný), že nebýt holocaustu, jsme dodnes všichni antisemité. Je to drsné, ale dost výstižné. Bohužel. A druhá věc, kterou zmiňujete - důsledky holoc. na potomky: domnívám se, že něco podobného platí u nás do značné míry na první světovou válku, která se - více či méně - dotkla téměř každé rodiny. Díky za článekR^:-)

7 0
možnosti
Foto

To nedokážu posoudit, ale je fakt, že ta drsná věta od Milana Balabána (či někoho jiného) je docela pravdivá. U toho druhého, co píšete, jde zatím jeno jistou opatrnou teorii, ale jistě bude zajímavé to sledovat.

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

7 0
možnosti
MB

Oslovil jste docela veliké téma - Holokaust. Zcela oprávněně, nicméně já to všechno beru tak nějak komplexněji! Tady je něco, možno to nazvat Novodobými dějinami. Ten záběr od r. 1933 - 1989. Motiv se tam opakuje pořád, tyran je poražen a zase uvítán ten následný. Na těchto blozích pak stále píši, že někdo tu linku má zřetelně uchopit a opečovávat ji. Dle mne, nejlépe ten, kdo je nejvíce vidět - Prezident a Premiér. Linka se naprosto vypařila a je nahrazovaná samolibostí s pragmatismem. Když to tedy nedělá Státní představitel - Tak to dělám já. Nikoliv vůči společnosti, vůči svému potomstvu a svému svědomí - Beru to jako dluh ... .

Rok 2021, je pro mne nesmírně slavnostní. Zmiňovaný děd, před 100 lety pořídil svůj živnostenský list. Čím více byl pracovitější a slušnější = Tím více ublížil mému otci. Nová podoba - Šoa - Se opakovala. Vymýtit je a jim podobné, protože s takovými lidmi se Nová, šťastná společnost prostě budovat nedá. Já marně čekám na projev z Hradu, který sdělí, že tak to prostě dělat nelze. Furt nic !! Cosi ovšem dělat lze - Píši Paměti. K danému výročí dcerám vydám. Pevně věřím, že i vnoučata si počtou. Podobně věřím, že nad vším budou kroutit hlavou, tak jako já ... :-)

2 0
možnosti
Foto

souhlasím a přeji hodně sil u Pamětí. Já si - bohužel - nic nepamatuji.

2 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Skvělý článek a dnes znovu nesmírně potřebný. Velký dík za něj. Zvláště, když se v řadě zemí podivně formuje jakási "nenonacionalistická internacionála" (ne li skrytě neonacistická)

Napadlo mě, že zvláštní citlivost osobností jako je např Fedor Gál na každé pošlapání lidské svobody a důstojnosti či na každý projev dehumanizace, má možná také vysvětlení v epigenetickém faktoru.

Druhou vážnou poznámkou nebo spíše otázkou je, jaký epigenetický vliv měl život celé řady generací pod jhem tak krutého totalitního režimu, jakým bylo bolševické Rusko a na něj kontinuálně navazující SSSR. Vždyť i na lidech u nás zanechala výrazně kratší doba (42 let) nesmazatelné stopy. Až po jakýsi "stockholmský syndrom" znovu ožívající příchylnosti k minulé době totality.

8 0
možnosti
Foto

Tohle je, Marku, vážná věc. Vůbec nevíme, co si neseme sebou. Ale máte pravdu v tom, že by to mohlo být vysvětlení té stále se opakující chyby volby nehodných lidí do čela státu.

Děkuji za návštěvu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,87
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám