Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AN

Kvůli tomu nemusím číst nějaký rozbor.. Nejsou to žádní , no nejsou hloupí, to je celý :-)

0 0
možnosti
JR

J47a61n 86R72á88ž

19. 2. 2019 16:32

Zcela chápu absolventa LF, že chce do zahraničí, kde dostane lepší peníze a možná i za méně hodin. Ale zase každý student LF a její absolvent zase musí chápat českého daňového poplatníka, že když svými daněni nepřímo investoval do jeho vzdělání, tak chce, aby si to v České republice odpracoval a tím mu investici vrátil.

Jednoduchý recept: Studium na LF UK stojí cca 45-50tis.Kč/semestr (zdroj Alexi Šedo, děkan 1.LF UK) , stát toto "školné" poskytne každému studentovi jako bezúročnou půjčku, který o podmínkách jejího poskytnutí uzavře na začátku studia smlouvu. Kdo nedokončí studium promocí, bude muset dluh vrátit v plné výši. Kdo absolvuje, bude povinen půjčku odpracovat tak, že za každý rok praxe ve zdravotnictví, mu bude z půjčky odepsána půjčka na jeden semestr studia, nebo půjčku uhradí a tato povinnost mu nevznikne.

Takže, kdo bude chtít po ukončení studia do zahraničí, má možnost jednak uhradit náklady studia z vlastních prostředků své rodiny nebo si vzít komerční půjčku, celý dluh uhradit a splácet bude tomu, kdo mu půjčku poskytl, což by nemělo být, díky vyšším zahraničním příjmům tak bolavé.

4 1
možnosti
MB

p. Ráž jsme v EU. Umístěnky neplatí - naopak volný pohyb je vítán. Vystudovaný mládežník v ČR = V zahraničí platí daně. Z těch 2018 k nám přitekl čistý výnos 55.4 miliardy Kč. Jako otec, vystudované lékařky celoživotně odvádím asi 75% břemene všech Daní + náklady jejího studia. Ona zůstala v ČR - Otcovsky jsem rád, ale divím se jí ... :-)

6 0
možnosti
JL

Organizace statu ve vychove lekaru, vychazi s utkvele snaze podporit kazdeho, kdo ma chut a snahu. A to z penez nas vsech. Vsak take zasahuje do oblasti, kde muze vyuzit tyto vystudovane lekare. Zde zase pouziva organizacni methody "velkeho pana", ktery pokracuje s methodou drivejske. Jelikoz to "drivejsko" je take pred 89 rokem, nedivme se ubohym vysledkum. Zde zjistujeme vyhozeni NASICH penez investovanych hned na pocatku.

Ponauceni z tohoto fiaska je nutnost nove organizace jak ve vychove lekaru, ale take v moznosti uplatneni jejich schopnosti. Je tolik moznosti. Staci se porozhlednou okolo sebe a zjistime zajimava a ucinna reseni tohoto problemu. Jen pripominam jednu nutnost. Prosim, v cele te nove organizaci vylucme stat jako provadetele a urceme mu jen prijeti a kontroly organizacnich radu. Pro financni zalezitosti, vytvorme podminky take v pojistovaci strukture. Zase, bez zasahu statu ve vedeni, ale jen kontroly ustanovenych pravidel.

0 1
možnosti
Foto

Děkuji všem diskutujícím za doposud velmi slušně vedenou diskusi. Nebylo smyslem popsat úplně všechno, ale aspoň k některým bodům

1: Je skutečností, že kupříkladu v USA tvoří pojištění lékaře velmi podstatnou část příjmů. Lékař musí být povinně pojištěn i u nás. V soukromé praxi jde rovněž o docela vysokou částku (ovšem minimálně řádově nižší než u nás - dáno nepochybně výší odškodného v dané zemi). I lékaři v nemocnici jsou pojištěni, avšak platí to za ně zaměstnavatel a lékař má maximálně malou spoluúčast - pokud vůbec.

2: Náklady na studia jsou vysoké. Nejde jen o náklady školy, ale kdo má doma vysokoškoláka, tak ví, o čem mluvím - bydlení, knížky, pomůcky apod. Náklady na vysokoškoláka jsou vysoké na všech VŠ, nicméně on ty náklady splatí svou dobrou prací, daněmi atd. Stát by neměl vymýšlet sankční opatření, ale naopak vytvářet takové podmínky, aby do zahraniční odešel jen zlomek lékařů . třeba na zkušenou, jak zde někdo píše a poté se vrátil obohacen jinými postupy atd.

6 0
možnosti
JSS

Pisateli - jakýkoli odchod absolventa - lékaře není jednoznačný. Studoval hlavně pro službu zde, proto mají být poskytnuty bonusy, které sice nenahradí x-násobný plat venku, ale umožní mu udělat atestaci a teba i poskytnout byt, apod. Samozřejmě část jich uteče i tak.

0 1
možnosti
VV

?A kdyz nekdo studuje v Oxfordu jiste take studuje hlavne pro sluzbu tam??Opravdu to myslite vazne, nebo je to jen nestastna formulace?

3 0
možnosti
JZ

J73a15n 56Z22í22m73a

19. 2. 2019 15:54

Díky za hezký článek Tomáši...R^

1 0
možnosti
Foto

Když je stát tak velkorysý, že je nechá bezplatně vystudovat a pak odejít, tak ať jdou. Byli by hloupí, kdyby té možnosti nevyužili. Já nemyslím, že by se měli po skončení studia vyplatit, aby mohli odejít. Já myslím, že by měli (nejen lékaři) platit za studium. Bezplatné školství a zdravotnictví jsou největší socialistické zhovadilosti a je špatné, že vydržely dodnes.

Jinak co se Václava Klause týče, nepochybuji o tom, že by dnes řekl to samé. On se přece nikdy nemýlí, takže už tenkrát měl pravdu. :-)

Karma

8 0
možnosti
ZD

No tedy! Pokud je to vaše vlastní úvaha tak máte dnes za velké JEDNA.

Autor problém popsal na své odbornosti. To se ale týká všech jak správně uvádíte. Nejsou to "největší zhovadilosti" jak píšete ale je to celospolečenský problém. Komančům se nepodařilo vychovat "nového člověka" a tak jsme pořád stejní - toho co je zdarma si moc nevážíme.

3 0
možnosti
ZD

K úplnosti mi chybí hrubý výčet nákladů lékařů u nás z jinde ve světě. Napsat x-násobek platu a postavit na tom celou úvahu neodhalí všechna úskalí práce v cizině. Což se například dozvědět o nákladech spojených s pojištěním lékaře, bez kterého si nikdo nedovolí působit a porovnat je s našimi tarify?

Vím, že i tak je práce v cizině lépe placena a nejen ve zdravotnictví.

0 0
možnosti
MH

V Evropě žádné pojištění nepotřebujete, to není USA. Plat 4 až 6x násobný, Náklady zhruba 2x násobné. Zacházení ze stran zaměstnavatele naprosto jiná planeta. Stačí?

1 0
možnosti
MB

Mladý člověk - tedy i lékař je Povinen : Připravit se, na svůj budoucí život ...

Bude zakládat rodinu, řešit bydlení, případně zakládat svou živnost. Je na něm, kudy půjde - doma, nebo zahraničím. Vytýkat mu náklady studia již neplatí - Za vydělané prachy, (např. v Německu) - odevzdá své daně. Ty, se cestou Dotací do ČR vrací. Tyto Dotace, zase někdo spotřebovává, (mj. ten - kdo má ministra Zdravotnictví pod palcem). Oceňují odvahu všech mládežníků, kteří po studiu Republiku opustí. Chovají se odpovědně - tak, jako naši předkové. Vyjeli - vrátili se s kapitálem a zkušenostmi. Obohatili sebe, svou profesi a tak společnost celou! Je to k užitku i místním kritikům. No jo, zase problém - Koho pak - asi budou volit? ... :-)

3 1
možnosti
Foto

J28o83s18e11f 43B62á82r15t57a

19. 2. 2019 15:21

Závidím lékařům jejich atestace a celoživotní vzdělávání. Dcera vystudovala medicínu ve Vídni a v pouhých 33 letech už má přes 30 publikací v impaktovaných časopisech. Myslím si, že by určitý druh atestace prospěl i u jiných odborných pracovníků. Setkal jsem se s mnoha lidmi před důchodem jejichž znalost odpovídaly pouze tomu co se kdysi moc dávno naučili. Výsledkem jsou zmetky a nezvládnutí nových technologii. Také z toho pramení nezájem zaměstnávat starší pracovníky.

Vážím si proto práce lékařů, zejména těch, kteří publikují své zkušenosti a vychovávají tak své nástupce.

3 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 35,02
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám