Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Generál Lorenc, patřil spíš za katr.R^

11 1
možnosti
ZE

Na lékařské fakultě by ho mohli použít k výuce mediků.

5 1
možnosti
Foto

Myslíte psychiatrii nebo pitevnu?

3 0
možnosti
JH

J40i93ř61í 32H12o43r34á30k

28. 11. 2018 17:08

Já myslím, že už bychom se měli konečně dozvědět, co se vlastně v 89 stalo, kdo s kým, proti komu? A Lorenz byl jeden z těch, kteří rozdávali karty. A co asi musel na všechny vědět, když ho dali do vazby až po několika letech po převratu a v podstatě ho neodsoudili. Proč nenastoupila naše armáda a proč ne sovětská, když jich tady bylo přes sto tisíc?

8 0
možnosti
LB

Někdejší šéf StB Alojz Lorenc byl v říjnu 1992 Vyšším vojenským soudem v Táboře odsouzen ke čtyřem letům za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Jako slovenský občan trest nenastoupil.

8 0
možnosti
JR

J15a87n 62R46á67ž

28. 11. 2018 17:06

Pozvat Lotence není průšvih, ale průšvihem je nechat ho vést monolog a nepozvat stejnou protiváhu z opačného tábota, který bys ním věcně diskutoval. Lorenc je nesmírně inteligentní člověk a ví, jak ovlibnit posluchače, když dostane nerušený prostor. Takže chybou nebylo pozvat Lorence, ale chybou bylo nepozvat stejně inteligentního oponenta,který by jeho argumenty okamžitě vyvracel

Pro ty, kdo pozvání Lorence k diskuzi vehementně odsuzují: Bát se ho slyšet,je projevem malosti a slabé víry, že naše názory i ideje jsou silnější,než názory a ideje bývalého šéfa StB.

13 0
možnosti
Foto

Pane kolego, tady nejde o názorový střet, kde by Vaše stanovisko bylo plně akceptovatelné (a já se s ním plně shoduji). Zde sedí zločinec, který prováděl demontáž demokracie, který je odpovědný za zločiny minulého režimu (nebo nemáme Ústav pro studium totalitních režimů?).

Tito lidé mají být za své činy potrestáni. Pakliže nebyli - jak píšu - a to z jakýchkoliv příčin, pak zasluhují všeobecné opovržení a společenské vymazání.

8 1
možnosti
LB

A nejhorší jsou kádrováci. Ty potvory vám vlezou všude.

11 1
možnosti
ZD

A strašně rychle se množí....

4 0
možnosti
Foto

Komunisté mohli vést diskuze s občany čtyřicet let. Místo toho vedli monology, tu sebeoslavné, tu nenávistné. Slyším-li dnes různé Filipy-Falmery vyjadřovat pohoršené obavy o naši demokracii, je mi osobně poněkud nevolno. Alojz Lorenc patří do kriminálu, nikoliv na FFUK.

16 2
možnosti
Foto

Máte pravdu. Měl být souzen, odsouzen a vykonat trest. I když - jaký by byl adekvátní jeho činnosti?

To mne vždycky napadlo, když byl v Praze oběšen K.H.Frank. Jedna smrt nevyváží tisíce obětí (Lidice, heydrichiáda atd.) Pozůstalí sice mohou cítit jakousi matnou satisfakci, ale je to po čertech málo.

9 0
možnosti
MB

Nepohoršuji se! Lorenc, je, k besedě vhodný. Zosobňuje Arciďábla - Jeho přizvání chápu, jako připutování školní pomůcky. Je k diskusi, jak bylo vystoupení vedeno - kdo měl být přizván. Podobně, co sděloval on, zda litoval poškozených - Koneckonců pod jeho pomocí, byla zničena celá ČSSR. Zde, je NAPROSTO zhmotnělý výsledek naší nevyrovnané minulosti! Bohatě důchodově zajištěný tyran, bez trestu. Jaký je rozdíl, mezi Babišem - Burešem, Filipem - Falmerem a konec konců i V.Putinem? To všechno jsou agentové. Lorenc padl, jeho cvičenci jsou v centrále Agrofertu, skoro 40% voličů agenty podporuje! (ANO + KSČm). Popuzovat se pak, že byl na univerzitní půdě? + Miloš = "MIlý Andreji" !? Přesto jednoho Lorence mám rád! Bydlel Na samotě u lesa, pil lahvové pivo a postavil mnoho RD! Pravil - To kolečko neuvezete!.Měl pravdu, tak nějak jsme si naložili vlastní minulost ... :-)

7 0
možnosti
Foto

A proč ne. Leckde jsou probíráni, ba i vystavováni velikáni i ,,velikáni" minulosti, jakož i jejich ,,hybné i převodové páky". A mohlo by to být účinnější, než rétorická cvičení, či mnohé mnemotechnické pomůcky.

3 0
možnosti
LS

O existenci zmíněné debaty jsem se dozvěděl až zpětně a slyšel jen velmi povrchní informace. Na původním záměru (který ale tak úplně nevyšel) nespatřuji nic zhola špatného. Studenti (nejen žurnalistiky) se musí naučit odhalovat skryté skutečnosti a musí být připraveni na fabulaci ze strany tázaných, případně pátrat po jejich motivacích. Nevím o moc vhodnějším období a oblasti, než z kterého byl vybrán pan Lorenc. Mladým je to dneska jedno, ti ho pranýřovat nebudou, ale zároveň je tu dost relevantních informací k jeho činnosti a roli v celém režimu, takže lze jeho výpověď podrobit konfrontaci či si o její relevantnosti udělat obrázek.

6 0
možnosti
Foto

roky běží, pamětníků ubývá s tím jde ruku v ruce také krátká paměť a je třeba připustit, že někteří se prostě měli líp než teď, kdo to byl převážně neni třeba rozebírat. Nelze vyloučit, že některým studentům může taková konfrontace s nedávnou realitou pomoci v orientaci, když to osobně neprožili, když nic, tak utvrzením, že v takové době žít nechtějí. Z tohoto pohledu to možná ku prospěchu bylo. V celkové rovině...dávat prostor k prezentaci doby světlých zítřků je řekněme...problematické a dovedu si představit oprávněné pohoršení těch, kteří s STB měli co k dočinění.

4 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám