Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Někdy zaměňujete antisemitismus s antisionismem? Proč?

2 2
možnosti
AL

To se občas pane Řezníku stane. Většinou se těchto chyb dopouštějí ti, kteří Židy nejsou, ale vydávají se za ně.

0 2
možnosti
Foto

Etnickou nenávist lidstvo táhne sebou od svého zrodu. Díky za článekR^

3 0
možnosti
Foto

Kdysi říkal - tuším to byl Tomáš Halík - že absolutně nejtěžší v lidském životě je onu facku, kterou jeden dostane, neposlat dále. Oni staří Židé také nebyli beránci (viz Starý Zákon). Jsme ale o nějakých pár tisíc let dále. Myslím, že oni se již poučili, někteří snad také. Stále však zbývá víc těch, kteří k tomu podstatnému ještě nedorazili.

Díky za návštěvu, Alžběto a přeji klidný víkend.

3 0
možnosti
PK

Velmi známým příkladem, kdy se popírá šoa byla několikrát vyřčena slova íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda. To co tento člověk veřejně pronášel by si netroufl v Evropě říci žádný státník, aniž by to znamenalo jeho politickou sebevraždu. Podle íránského prezidenta jde o mýtus, který si Židé vytvořili, aby ospravedlnili své zábory palestinských území a aby mohli vydírat světové společenství. A stát Izrael by měl být vymazán z mapy. Bohužel v Evropě tomuto pánovi projevují sympatie mnozí idealisté ať už z řad neonacistů nebo extrémní levice.

8 0
možnosti
Foto

Ten pán, jehož zmiňujete, byl opravdu velmi specifický. Vždy mne zarazilo, že při jeho projevech na půdě OSN všichni nevstali a neopustili sál.

3 0
možnosti
Foto

Velká karma, Tomáši, za otevření tohoto tajemného tématu. K pochopení, co je to antisemitizmus, je třeba jít kamsi do velmi hlubokých vrstev biblického vyprávění, k typologickým dvojicím bratří jakými byli Izák a Ismael anebo Jákob a Ezau. A také k židovskému monoteizmu, který byl ve starověku něčím naprosto nevídaným a nepochopitelným pro národy vyznávající mnohobožství. Také Římané (a několik století předtím už hellénští vládcové v Judeji) nenáviděli Židy právě pro jejich naprostou jinakost. Více zde rozepisovat nemohu.

Obrovský průšvih ale nastal, když se antisemitizmus stal politikou pákou a vedl až k zrůdnostem holocaustu. Dnešní návraty antisemitizmu mají dle mého přesvědčení (na základě pozorování symptomů doby) podobné motivace a podobný původ, jaký měly takzvané "Protokoly siónských mudrců". Což byl podvrh ruské carské tajné policie rozšiřovaný v Evropě s nepokrytými politickými cíli (rozeštvávat a rozvracet). Ejhle příklad dávné hybridní války!

6 0
možnosti
Foto

Děkuji, Marku, za příspěvek. Původně jsem chtěl svůj blog napsat tématicky tak říkajíc od Adama, ale stal by se dlouhým a nepřehledným. Dík a pěkný den Vám přeji.

2 0
možnosti
Foto

R^Také mne překvapuje, že se vrací totéž. Totéž, co bylo tolik protrpěno, tisíckrát pojmenováno...... Ale myslím si, že to nepřichází jen z důvodu časového odstupu, ztráty paměti. Tak tupí lidé sami o sobě asi nejsou, spontánně. Ale on ten Goebbels také nevěřil všemu, co hlásal, ale úspěšný byl. V tom dnešním českém tématu je to ale podobné. Lidé opakují populistické nesmysly vyslovované jejich vyvolenými.

7 0
možnosti
Foto

K tomu není co dodat. Poučení z historie? Chacha...

Díky a přeji pěkný víkend

2 0
možnosti
OK

O83t97a 46K62i39n76c

15. 11. 2018 22:32

Tomáši ode mne karma. Masové projevy antisemitismus na našem území byly patrné od středověku i později, např. za Rakouska-Uherska, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Hilsneriáda, proti těmto projevům se ostře postavil pozdější prezident profesor T.G.Masaryk, který div, že nebyl lynčován fanatickým davem.

Nacisti povraždili miliony Židů, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Holokaust.

Komunisti pokračovali v nacistických metodách, viz http://literarky.cz/civilizace/89-civilizace/12719-ide-po-valce-ide-bez-djin.

Bohužel projevy antisemitismu nejsou vzácné ani v této době.

7 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, Oto. Zrovna dneska jsem zachytil nechuť jakého pána z Prostějova nechat před svým domem instalovat stolperstein se jménem tříleté holčičky, zavražděné v Osvětimi.

4 0
možnosti
LB

Pane Vodvářko,

udělal jste mi smutnou radost tímto příspěvkem. Smutnou pro své téma a radost proto, že toto smutné, ale důležité téma zvedáte, a to velmi případným způsobem.

Dovolím si několik poznámek:

1. Je od Vás čestné, že toho ožralého antisemitu označujete správně jako bývalého člena SPD. Jiní ho jen s touto stranou spojují, ačkoli právě pro tyto své výroky byl ze strany vyhozen.

2. Jako občana Prostějova mě zajímá i Vaše vnímání problému místa s tolika židovskými mrtvými - oběťmi. Ano, rozeběhly se nechutné kampaně. Svým nepřímým charakterem, tedy srabským, neupřímným a bojácným vedením boje nikoli argumentačního, nýbrž emocionálního a zle nenávistného, jsou jako vejce vejci podobné postupu Vámi zmíněného Bartoše.

3. Ing. Ing. Michal Šmucr, ředitel prostějovského Gymnázia Jiřího Volkera se s velkým osobním nasazením bere za otázku důstojné reorganizace onoho pietního místa, kde leží ostatky tolika lidí - ano, lidí především, konkrétně Židů. Prostějov měl kdysi významné postavení mezi městy v zemích koruny České s židovskou přítomností, kulturou, místní částí, zjednodušeně řekněme ghettem. Druhá světová válka to vše tvrdě srovnala a zahnala mimo živou paměť nejen našeho města. Mimochodem: Stranická příslušnost pana ředitele: SPD. Věděl jste to?

Příznivější osud potkal mé druhé, téměř rodné město, a sice Boskovice. Jeho židovské město bylo obnoveno a je nesmírnou chloubou architektonickou a především kulturní.

4. Vaše hlavní téma obnoveného antisemitismu přímo souvisí se vzrůstajícím počtem lidí v Evropě, jimž je antisemitismus předáván v rodině i společnosti od nejútlejšího věku. Je to inherentní vlastnost společenství organizovaného dle muslimské víry. Doufali jsme v Evropě, že tento a další prvek této víry jen ta "Evropa sama o sobě" utlumí. Doufali jsme marně.

5. Panu Bartošovi z Národní Demokracie zůstala a zůstane role na periferii společnosti. Bude zničen vlastní malostí, nenávistným charakterem a neschopností učinit pro kohokoli něco dobrého.

6 0
možnosti
JS

Špatně je už to, že jde člověk proti člověku. Dost často pro malichernost.

6 0
možnosti
Foto

Ano. Přeji hezký den.

1 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám