Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Občas slyšíme a čteme, že Jan Palach se upálil na protest proti srpnové okupaci. Nikoliv, upálil se proti pozvolnému, ale citelnému ochabnutí občanského odporu a ztrátě občanské důstojnosti, které už na konci roku 1968 nabíralo odpudivou podobu. "Dyť se nám zase tak moc nestalo....", "Hele, hlavou zeď neprorazíš", "Politika je svinstvo, kdoví, jak to všechno bylo...", až po slavnou obhajobu všech tehdejších kariéristů "Když to nevezmu já, tak tam přijde ještě někdo horší..." Zatímco samotnou okupaci odsuzoval téměř každý, rychle pokračující likvidaci i těch malých náznaků svobody z období "pražského jara" na přelomu let 1968/1969 přijímali občané už laxně. A následující roky se už drtivá většina pohodlně uvelebila v zapáchajícím kutlochu normalizačního svinstva. Tři generace Čechů nepoznali život v demokracii a mnozí z nich si s tím divným efemérním pojmem neví rady dodnes.

19 0
možnosti
Foto

Ano, pane Konáši, o tom je můj blog, díky za návštěvu.

3 1
možnosti
Foto

Tomáši napsal jste to moc pěkně...a chce se mi říct, že máte odvahu ;), ale...to je právě ta svoboda slova, která tu tehda nebyla. Jsem z poškozené generace a stále si tu výchovu někde v sobě nesu...ten strach, ty obavy, vím však, že moje děti to tak již nemají, jen možná by by byly mezi prvními, kteří by ve své rodné zemi nezůstaly, kdyby se měla historie opakovat...R^V

7 0
možnosti
Foto

Olčo, svět je jiný, než ten náš před 50 lety. Naše děti ta doba nezajímá, nebo jen asi tolik, jako nás třeba první světová. Zpočátku jsem si myslel, že to není dobře, ale poslední dobou chápu, že oni se dívají dopředu a na nějakou starou veteš nemají čas. Aspoň pro mé děti je komunismus něco tak odpudivého, že nemají potřebu se něčím podobným zabývat. A pokud by odešly? Jistě - zůstane smutek, že je člověk neuvidí tak často a neuvidí růst vnoučata. Na druhé straně, když jsem si vypátral svůj rodokmen - jak ten genetický, tak i ten personální, tak migrace byla natolik rozšířená, že by se vlastně nedělo nic nového. Přeji Vám krásnou neděli.

7 1
možnosti
MB

Nevím proč, (co je to za módu) - řada autorů neotevírá diskusi. Uběhlo 50 let od okupace, 29 let od Revoluce, je svoboda slova a blogy. Ideální podmínky, pro zcela volnou diskusi a hodnocení. V tomto smyslu je každý názor dobrý - protože co člověk, to jeho poznání a zkušenost. Zkušenosti mé a rodičů jsou jasné. Otec THP, pere ovčí lejna a sžívá se s dělnickou třídou. Oldřich je u táboráku bezva chlap, ale urva komunista. Žádný tank, nikde nevytvořil šťastnou společnost - netoliko reálnost socialismu. To jsou monenty, kdy se diskutovat má. Hradní bloger Zeman, mlčí a loví bobříky. Pusťme tedy do okruhu ČT Andreje Kisku - Ti poškození, 108 zabitých, žena s prostřeleným kolenem, emigrující a to obrovské množství slušných lidí, kteří šli od válu - Vše, ve jménu bratrské spolupráce si to nepochybně zaslouží ! ... :-)

12 1
možnosti
Foto

Vše, co jste napsal, pane Bučku, bych z fleku podepsal. Dík za návštěvu.

3 1
možnosti
PK

K Vašemu blogu netřeba diskuse, je to bývalá realita a ta se smáznout nedá, naše " poškozené" generace pomalu odcházejí a nyní už to bude jen práce pro historiky. Karma.R^

Každopádně děkuji, že otevíráte možnost diskuse, protože se to zde stává již vyjímkou a já již příspěvky bez diskuse obcházím. Škoda.

7 0
možnosti
Foto

Ano, naše poškozené generace odcházejí, a proto je třeba stále tuto špatnou násilnou dobu připomínatR^

3 0
možnosti
  • Počet článků 979
  • Celková karma 34,65
  • Průměrná čtenost 2549x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám