Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Skvěle napsáno. Díky!R^

Dneska jsem se dostal k citátu z velmi, velmi dávných dob.

Sokrates napsal tohle:

"Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie."

Tak si myslím, že to docela odhadl, ten pan Sokrates.

Jenom asi neznal Pepu Nose. I když vlastně chudý může být i chudý duchem.

20 2
možnosti
Foto

Myslím, pane doktore, že dnes by se mezi kandidáty neztratil ani osel, nejen kůň. Ale tím nechci snižovat důležitost Senátu, protože stejně jako vy si myslím, že svoje opodstatnění má. Z pana Štěcha, i když nikdy nebyl můj "kůň" a ještě nedávno jsem si ho brala na paškál, se stal jediný důvěryhodný ústavní činitel a doufám, že se do Senátu nedostanou lidé jako Rath a Paroubek.

12 6
možnosti
Foto

R^ Velká karma za výstižný popis našeho "geniálního" politického bizáru. A zároveň karma poněkud smutná...

Budu se muset poohlédnout, kde jsou erudované, pozitivní osobnosti, které by vdechly špetku naděje do našich překrásných demokratických poměrů...

9 0
možnosti
Foto

Ještě dodatek: Senát má v naší zemi naprosto zásadní důležitost jako pojistka proti tomu, aby nějaká momentálně vládnoucí garnitura nepodléhala pokušení provádět účelové, voluntaristické změny ústavy, které by mohly vážně ohrozit demokratický systém anebo skokovitě a destruktivně měnit dlouhodobé směřování země, její mezinárodní závazky a bezpečnostní záruky, atd..

10 0
možnosti
Foto

Vzhledem ke katastrofálně nízké volební účasti je Senát praktickým popřením demokracie. Nelze-li Senát zrušit, bylo by dobré alespoň změnit Ústavu v tom smyslu, že pokud senátor nedostane alespoň 5% hlasů oprávněných voličů, jeho místo v Senátu se ruší. Tak by voliči mohli v praxi svou aktivní neučastí tuto zprofanou komoru eliminovat.

5 5
možnosti
SB

Čím dál menší účast na volbách senátu, je odrazem jeho nevolitelnosti a z mého pohledu zbytečnosti. Jsou země bez senátu a fungují normálně. Váš návrh 5 % je zajímavý.

4 4
možnosti
PS

A co teprve moravský bizar zde na fóru.....to je síla.

0 2
možnosti
SB

Tu stranu, která se zasadí o zrušení senátu, tu budu volit. Pro necelých 11 mil. obyvatel úplně stačí PS a ÚS. Senát je úplně zbytečný.

2 6
možnosti
Foto

Nemyslím si, že je Senát zbytečný. Při zvrhnutí Parlamentu a choroby hlavy státu je jedinou pojistkou.

13 1
možnosti
MD

Vysvobozenim pro vsechny by bylo tento zbytecny 'sbor' rozpustit. Jednou a provzdy.

4 5
možnosti
Foto

Nemyslím. Senát svou potřebnost prokázal. Bylo by žádoucí nalézt mechanismus, aby méně obdaření jedinci se do něj prostě nedostávali.

12 2
možnosti
  • Počet článků 978
  • Celková karma 34,31
  • Průměrná čtenost 2552x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám