Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Libuse Palkova 60487

Facebook

Blog

dodatečně jsem našla na Neviditelném psu článeky, který má slova vlastně potvrzuje

Kdo obrazně řečeno zastaví onu „bílou“ migraci, která opravdu může obyvatele tohoto státu postihnout více, než irácká rodina v azylovém domě u Žermanické přehrady.http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-opravdu-nas-ohrozuje-bila-migrace-f2x-/p_politika.aspx?c=A180709_214628_p_politika_wag

0 0
možnosti
Foto

Máte Tomáši naprosto pravdu. Pamatuji jak třeba takové Dačice finančně krvácely, když chtěly v tomto městečku s řídce osídleným pohraničním zázemím, udržet čtyřoborovou nemocnici za každou cenu. Dnes je z ní LDN a rehabilitace, jenže než to veřejnost a politici pocítili vyházelo se pěkných pár milionů.

1 0
možnosti
Foto

Velmi dobře a korektně popsáno... Ale žádná radost z této situace neplyne. Kdysi jsem chvilku ležel v nemocnici, kterou stát sebral církevnímu řádu. Byla vybudována velmi moderně na svoji dobu, nedlouho před začátkem druhé světové války, ale komunistický režim ji po rozehnání řádu jenom používal, neinvestoval nic do její průběžné modernizace. A také po roce 1990 se dál nic neinvestovalo (zejména do stavební obnovy. Bohužel i chování personálu zůstalo jaksi stejně zchátralé (a morálně rozvrácené) jako vztah k státu k té budově...

Jsem zvědav, jestli se udělá třeba někdy později, s odstupem času pořádná analýza všeho toho, co se při rozvoji společnosti a různých oblastí v ní po roce 1990 hrubě zanedbalo, včetně analýzy příčin. Paralely se najdou téměř všude, například se mi zdá, že nikdo z politiků za téměř třicet let buď neměl ponětí o tom, že vybudování kvalitní dálniční sítě je nezbytné, anebo to ti, kdo tyhle věci měli na starosti, věc úmyslně sabotovali. O stavu zdravotnictví a zanedbání jeho systémového rozvoje si nemyslím, že by šlo o úmyslnou sabotáž, ale zdá se mi, že závažné příčiny jeho současné situace jsou tři a ani jednu z nich sem nemohu napsat, protože by byl okamžitě oheň na střeše.

2 0
možnosti
Foto

Já myslím, že nejzávažnější příčina, je pouze jedna. A to je strach. Jakýkoliv pokus o řešení situace ve zdravotnictví, ale i ve školství a v důchodovém systému, spolehlivě znamená politickou smrt toho, kdo se o to pokusí, protože to bude bolestivé a nepopulární. A toho se politici bojí. Nebál se ministr Julínek a jak dopadl. :-)

5 0
možnosti

Už se podařilo dostat ze zatopené jeskyně několik dětí !!!V

6 0
možnosti
Foto

skvělé, mám radost....

4 0
možnosti
Foto

Tentokrát s většinou vašeho textu souhlasím. Jen bych připomněl, že totalitní režim byl kritizován právě za to, že neumožňoval mladým lidem nabírat zkušenosti v zahraničí. Když mohou, tak je to najednou špatně. Správně zdůrazňujete náročnost lékařského studia, ale ani to nezaručuje, že ze studenta bude vynikající chirurg.

Zároveň se zdá, že konkrétně německé nemocnice berou každého českého lékaře s čerstvým diplomem. Není tomu tak, musí vyhrát výběrové řízení, jako se to povedlo třeba mé neteři po roční praxi v tuzemské nemocnici.

Dalším problémem je v tomto případě němčina, můžete ji umět sebelépe, ale i věhlasný překladatel beletrie si u knih z lékařského prostředí musí brát konzultanta, aby mu vysvětlil odborné termíny. V literatuře se to dá takto zvládnout, ale v praxi je to mnohem složitější. Neteř se učila němčinu od prvního stupně, jezdila na výměnné prázdninové pobyty do německých rodin, absolvovala i roční stáž na německém gymnáziu. Pro rodinu švagrové to bylo finančně velmi náročné, ale měli vizi a chtěli pro dceru to nejlepší životní uplatnění. Odměnou za jejich podporu jim bylo, když neteř vyhrála ono výběrko v jisté německé nemocnici. Kromě platu oproti Česku trojnásobnému získala BEZPLATNĚ byt 1+1 a další benefity. To by se za to měla ona a její rodina stydět? Článek paní Palkové, která měla stejné možnosti vystudovat a stát se lékařkou třeba v USA, beru jako nenávistný a čiší z něj závist.

To je myšlení z dob totality, kdy ČLOVĚK VYSTUDOVAL ZA NAŠE DĚLNICKÉ PENÍZE a pak zrádně odešel do ciziny.

Naopak, já tuhle možnost mladým lidem přeji.

P.S.: Ke stavu našeho zdravotnictví. Nevím jak jinde, ale v benešovské nemocnici jsou třílůžkové pokoje s televizí a sociálním zařízením, to se s totalitou nedá srovnávat. Že by chyběli lékaři a sestry jsem také nepozoroval...

7 2
možnosti
Foto

souhlasilo s tím více čtenářů a já sama jsme v diskuzi psala že se jim nedivím že odchází takže pokud vidíte nenávist kde není tak jste ji asi sám zahlcen

Jan Pražák 48790

Facebook

Blog

R^V podstatě máš pravdu. Ale na druhou stranu, mnozí zdravotníci, kteří takto odcházejí, zřejmě kladou vůni peněz nade své veskrze lidské poslání. Takže je možná lepší, že si ty zlaťáčky hrabou někde jinde. Hezkou sobotu, Libu:-) Zdeňka Ortová 47785 Facebook Zajímavě popsaná symbolika dnešních dnů, Libuško! Ty odchody jsou dnes už alarmující a my, běžní pacienti, si to nezasloužíme. Máme děti, stárnoucí rodiče, pracujeme jen se z nás kouří, a pak stojíme před ordinací dětského nebo zubního lékaře, která tam byla léta letoucí, a ona je zrušena, protože nejsou doktoři!! Tak tohle ať mi někdo vysvětlí. A v takovéto situaci prostě nemají - podle mého - vystudovaní lékaři hlavně morální právo odcházet jinam. Jelikož na západě jsou mnohem vyšší platy i v jiných oborech, tak bychom s touto logikou za nimi měli vyrazit všichni a na hraniční přechod pověsit ceduli: POSLEDNÍ ZAVŘE. +3/0 doporučit 7.7.2018 17:22

0 0
možnosti
Foto

R^Tome, věřím, že je to velmi složité a věřím dokonce i v to, že by lidi odchod našich lékařů byli schopni lépe pochopit, pokud by jim to oni sami v čele s šéfem ČLK a s vydatnou pomocí sdělovacích prostředků vysvětlovali nějakým přijatelným způsobem. Vzpomínám na jedno z hesel "náš exodus = váš exitus", které naštve i spoustu tolerantních lidí. Tuším, že by bylo mnohem lepší než takto nešťastně vedené kampaně, volit rozumné, i když mnohokrát delší a náročnější argumentování.

Hezký den:-)

2 1
možnosti
Foto

jen bych požádala o ujasnění této fráze:

Představa drtivé většiny nemocných, že by se nejprve měli pokusit si stav vyřešit sami a teprve, když to selže, pak vyhledat lékařskou, je zatím nemyslitelná. Ale to by bylo na zcela jiný a delší blog.

Znamená to že by měli lékaře vyhledat až bude nejhůř?

0 1
možnosti
Foto

Pokusím se o "ujasnění této fráze" s tím, že nebude vyčerpávající.

U nás je cca 2/3 návštěv na lékařské pohotovosti zcela zbytečných. Teplota 38 st Celsia není život ohrožující onemocnění. Pokud mám v období chřipek teplotu, bolí mne klouby a kašlu, nejde o tyfus či ebolu, ale o chřipku, která se vyléčí klidem na lůžku, přísunem tekutin a vitaminu C.

Ordinace jsou však zaplaveny pacienty tohoto druhu, kteří se - protože je to "zadarmo" - snaží dosáhnout o vyšetření specialistou, který pak nemá čas na řešení zásadních problémů a rozmělní svůj čas na banality.

Bolest v zádech po zvednutí pytle cementu je celkem přirozená a nemusí ji hned vidět neurolog.

Atd.

Pokud by měl takto "nemocný" vysolit za konsultaci třeba stovku, minimálně 50% z nich by zjistilo, že to nejprve zkusí sami.

12 0
možnosti

R^

Dík za ucelenou a srozumitelnou informaci!

Bohužel, většina našich občanů raději žije svými socialistickými iluzemi než by přijala rozumné svobodné, přirozené vztahy a dává přednost falešnému, iluzivnímu sociálnímu inženýrství, včetně české "pravice"! Politici si postavili zdravotnictví na levičáckých iluzích a zdá se, že dnes už není možné tento stav racionálně napravit.

Při předvolebním setkání politiků s lékaři vloni na podzim, všechny strany recitovaly jen socialistické až komunistické mantry, i když se proklamovaly jako pravicové. Jediným osvěžením byl Zdeněk Hřib z Pirátů, jehož vize zdravotnictví odpovídala normáním svobodným vztahům a přitom byla sociálně citlivá. Mám jen obavu, že takovýto racionální přístup mu ostatní strany nedovolí realizovat. Vždyť brání i racionálnímu přístupu Adama Vojtěcha, v jehož myšlení od podzimu nabylo na racionalitě. A konečně Piráti jsou stále určitou hrozbou, protože nejsou v politice dosud vůbec stabilizováni, jejich názory jsou stále in statu nascendi, a jejich program zatím není stabilní.

Politici se stále chovají, jakoby byli přesvědčeni, že ještě další čtyři roky po dobu jejich panování zdravotnictví vydrží a pro svoji jistotu neudělají pro nás nic. Ale vážení, zdravotní péče se rozpadá, rapidně klesá kvalita, protože kvalitu nedokážeme zevně zhodnotit, ani VZP, ani ministerstvo, tu dokáže zhodnotit jen samotný pacient.

A tak v situaci, kdy druhému člověku nevěříme, kdy nevěříme lékaři, kdy nevěříme pacientovi, nelze konat žádnou levičáckou reformu.

Ale hoří nám koudel u zadnice!

:-)

1 0
možnosti

Jsem fakt rád, že ses k tématu vyjádřil právě ty.

5 0
možnosti
Foto

dík za návštěvu, Marku.

0 0
možnosti

J13a11n 34R71á69ž

8. 7. 2018 14:05

Chyb a zrůdností v systému je hodně. Ale prvotní příčinou je, že v široké veřejnosti je zakonzervovaná socialistická utopie o bezplatné zdravotní péči v celém spektru její praktikování, ale také i mýtus o celospolečenské prospěšnosti bezplatného studia (nejen) medicíny, čili přetrvává prostředí, kde jen nesmělý názor byť jen o částečném zpoplatnění některé ze složek systému, má skoro horší odezvu, než zpochybňování existence Boha ve středověku. .

K osvětlení jako to u lékařůchodí v USA: Než si student, který se rozhodl být v USA lékařem, bude moci dát za jméno M.D. (Doctor of Medicine) musí absolvovat cestu o hodně složitější a delší, než to má kterýkoliv student medicíny u nás. Včetně důkladných propočtů,není- li šťastlivec s bohatými rodiči nebo nezíská dobré stipendium nějaké nadace, jak bude studijní půjčky splácet. A ani titul ho nechrání před naprostým živořením a tvrdé práce v relativně dlouhém období rezidentury po skončení studia, kde je dán na milost a nemilost náladám školitele. Krásné pohádky o báječném životě amerických lékařů se dotýkají jen malého zlomku z jejich celkového počtu. Jedno je ovšem pravda: Lékaři požívají v USA obrovské prestiže i když vykonávají praxi v těch nezapadlejších oblastech a malých městech, kde panuje na naše poměry ještě středověk. V nemocnicích se ale musí neustále bát o svou "definitivu" neb ve velké většině jsou bráni, mimo vážených specialistů, za normální zaměstnance, jejichž osud je plně v rukou "správců" nemocnic a na něž si kde kdo otevírá ústa v míře pro nepochopitelné. Mnohdy stačí pár stížností od pacientů na nevhodné chování, či porušení vnitřních etických nemocničních principů a lékař je bez práce.

Jak řekl strýc, úspěšný americký lékař: Dlouhá a trny obložená je cesta k úspěšné soukromé lékařské praxi, ale strachu z podaných žalob se stejně americký lékař nikdy nevyhne.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek. S prvním odstavcem naprostý souhlas, avšak nechtěl jsem zabíhat do přílišných podrobností.

Americká medicína je od nás na hony vzdálená a já říkám - zaplať Bůh. Lékař v USA vydává značnou část svého platu na pojištění před šílenými advokáty, kteří ponoukají své klienty k žalobám. Je to dáno i tím, že za podání žaloby kýmkoliv se nic neplatí, takže soudy řeší naprosté hovadiny. Což ke klidu nepřidá žádnému lékaři.

3 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám