Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Když se tak dívám po "naší poliklinice", (ještě po sedmdesátce pracuji v organizaci, jejíž část tvoří zdravotníci), tak si uvědomuji jeden problém. Jsou tady lékaři nejen nad šedesát ale i nad sedmdesát a chtějí "makat" co nejdéle. I sestry jsou 70+. Těžko se odchází. Ale lidsky chápu, že někoho zaučovat, připravovat až "já" skončím - není "in". Může mě i ohrožovat. Zdravotnictví je velmi složité a jak se tu v diskusi píše, tak "tržní" model není vždy funkční. Stejně tak i školství.

0 0
možnosti
PK

Abych to trochu odlehčil - tak u 2 sester které slavily 70 - jsem jim blahopřál k šedesátce. Skvěle vypadají:-)

2 0
možnosti
Foto

Dobrý večer, jako obvykle karma... jinak s jedním tématem mám praktickou zkušenost, loni v zimě vyšetřoval na emergency mou maminku s podezřením na mrtvici africký lékař. S bídou jsem se s ním domluvil já s bratrem, natož pak dezorientovaná mamina....

2 0
možnosti
PK

Bohužel stát, který neumí vychovat a zaplatit a rozvíjet tak elitní profesi je Rv. Zajímavé, že u právníků, exekutorů, soudců atd. to jde.

3 0
možnosti
Foto

Ano, je to tak, máte, Tomáši, naprostou pravdu a Váš blog je navýsost aktuální! Připomíná mi to situaci, kdy u nás vloni musela ze zdravotních důvodů skončit dětská lékařka. Její zavedenou, dobře vybavenou ambulanci se spoustou pacientů (prostě obvod jedna radost) nikdo nepřevzal, nebyl zájem. A stalo se to, čeho se všichni děsili, o čem si do poslední chvíle mysleli, že to snad není možné. Ordinace se musela zavřít a dodnes je prázdná. Přitom jsme šikovné menší město na dohled od Prahy, výborné spojení všemi směry, spousta mladých rodin s dětmi.

Připadá mi, že naše zdravotnictví začíná mít uši jako král Midas, ale místo rákosí o něm ševelí pravdu pacienti. Ovšem není nám to nic platné. Možná nakonec narostou oslí uši i nám, ale na ORL nebude nikdo, kdo by nám je kupíroval.:-)

4 0
možnosti
Foto

To jen někteří na tom Titaniku ještě tančí na horní palubě....díky za návštěvu.

1 0
možnosti
Foto

Neobsaditelnost některých ordinací praktickými lékaři je leckde dána neatraktivností dotyčných obcí pro to usadit se v nich a vychovávat tam své děti.

1 0
možnosti
Foto

Ono už hůře je. Já jen trnu hrůzou, až zubař, k němuž tu a tam musím zajít, odejde do důchodu (už by tam měl být).

Dovolím si jen tento názor: i když jako bývalý drobný podnikatel jsem uvítal, že se přestalo (aspoň na papíře) s nesmyslným socialistickým plánováním, tak se domnívám, že do základní zdravotní péče neviditelná ruka trhu moc nepatří. Do nadstandardu, to jistě - různé plastiky a zbytečné zvětšování všech možných částí těla, to ať si celebrity zaplatí.

Nakonec v zahraničí, např, v Německu a ve Francii má většina zdravotnických zařízení statut neziskové (pozor - nevýdělečné) organisace, takže veškerý zisk musí znova použít ve prospěch pacientů. Kdežto naše různá s.r.o. - joj! Typickým příkladem je postupná likvidace turnovské Panochovy nemocnice. Když jsem zastupitelstvo města varoval, že změnou na s.r.o. jí podepisují konec, smáli se mi.

Zájemce si to může vygooglit.

2 0
možnosti
Foto

Karma. Souhlasím s oním dotazem na Klause. Nicméně, bylo by ještě záhodno se zeptat taky současných, skutečných i potenciálních předsedů vlád, co s tím hodlají dělat. A taky ministrů zdravotnictví (jeden nový, mladý a zapálený je k dispozici). Tento problém by se měl řešit primárně, současně se školstvím. Vymýšlet si rádobydůležité problémy typu "zpoplatnění vlastnictví starších aut" aby poslanci měli o čem jednat, tuhle zemi nijak nezachraňuje a ani neposouvá dopředu.

3 0
možnosti
JL

Pane Vodvarko, dekuji za vas clanek. Je dobre si pripomenout nase nedostatky kdekoliv. Mit nedostatky v peci o nase zdravi, je to nejhorsi.

Reseni se dotyka mnoha odvetvi. Organizace zdravotnictvi se MUSI zmenit. Pristup k lekarum, sestram se musi zmenit. Povinosti obcanu k lekarske peci se musi zmeni (i z vynucenim!). Kontrola pouziti financi se musi zmenit.

To vse potrebuje dobrou diskuzi a hlavne, mit moznost si vybrat z nekolika typu organizace. Po 26 letech je treba to socialisticke mysleni a praktiky ve zdravotnictvi, postavit na bazi ekonomickych moznosti.

Zakladen teto nutnosti zmeny, je ukazat obcanum presne, kolik kazde osetreni stoji.

4 0
možnosti
Foto

Souhlas,ale kdo to udělá? :-)

0 0
možnosti
PL

P89e76t84r 64L78a32n20g37e55r

18. 4. 2018 18:36

Co vím o mladých lidek, kteří vystudovali medicínu, tak si pomáhají do zahraničí, event. na elitní kliniky do Prahy, Brna atd.

Takže ta pravda, kterou tu předkládáte pořádně pálí i mě a moju rodinu, nebo ́t mám těžce postižené dítě a sehnat lékaře dá práci, většina má "stop" stav a nové pacienty nebere.

Na druhé straně musím přiznat, že samotná péče a přístup lékařů se neustále zlepšuje a obdivuju právě ty staré doktory, kteří léčí moderními přístroji, moderními léky a metodami.

4 0
možnosti

Co vím, lékaři chybějí po celé Evropě. Proč by zrovna ČR měla být vyjímkou?

Ne že by se mi to líbilo, jen si pokládám tuhle otázku

0 0
možnosti
LV

L69u74k86á73š 37V44o91g51l

18. 4. 2018 21:04

Souhlas, ale zatímco na západ od nás se alespoň v náznacích snaží najít nebo již našli nějak řešení, u nás je ticho po pěšině. Takže takovýto článek čtete v blogu a ne v novinách. Lidé to netuší, ale situace je mnohem vážnější, než se tu píše...

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jestli by si "profesor" vzpomněl na ten svůj výrok, ale nepochybuji, že by něco podobně "moudrého" vyplodil.

Pokud se týká vašeho exkurzu do zdravotnictví, máte pravdu téměř ve všech směrech.

2 1
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám