Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Máte to nějak převrácené. Klesající úroveň studentů všemožných škol není důsledkem aplikace nevhodného typu testů. Naopak - hlad po "hlavách" žene školy k tomu, že nechávají projít takřka kohokoli - na vstupu i na výstupu.

10 0
možnosti
Foto

Princip scio testů je v podstatě bratrovražedný. Jeden "bouchač" udělá výborný výsledek a stanoví tzv. percentil, od něhož se odvíjí výsledky dalších. Případně je jistá hodnota percentilu branou ke vstupu do školy. Kritizuji tento systém, protože odstřeluje ty pomalejší, kteří jsou třeba originální, ale nestihnou všechno. Pak se do škol dostanou ti rychlí, nikoli ti přemýšlivější. Slohová část maturity je pak dána hlavně formou /zase do jisté míry výhodné pro "střelce"/, naopak originálové končí.

9 0
možnosti

Jo ... a ty procházející se zlomky, o kterých se zmiňujete v závěru, se prý budou probirat na blogu u Řeháčkovic Honzy.

8 0
možnosti
Foto

Na ně se těším, Honza je můj oblíbenec

4 0
možnosti
VH

No, jo. V době mé matury (právě slavím 60. výročí) byla také jednotná témata. Také si většina vybrala jedno z (tuším) tří témat. Pokud si dobře pamatuji, práce opravovali učitelé ze sousední školy (nakolik navzájem učící a opravující při opravách komunikovali arci nevím). Kupodivu, nikdo k tomu neměl žádné kecy. Možná proto, že si rodiče pamatovali, že obdobné to bylo i za první republiky (bez chraptícího školního rozhlasu) a mnozí věděli, že tomu nejinak bylo i za Rakousko-Uherska.

Prostě, že maturita není (nebo alespoň by neměla být o "tak už nám ten papír navalte", ale o jisté (nikoliv nízké) úrovni absolventa střední (tedy nikoliv základní či pomocné) školy.

13 1
možnosti

Nakonec není podstatné, zda nám někdo při maturitě pomohl, ale jak se uplatníme v životě!

Proto všechno to snažení o objektivizaci vidím jako zhoubné vytahování peněz ze systému a omezování svobody člověka.

1 0
možnosti
Foto

,,Kolik blogerů by odmaturovalo?"

Co se blogerů týká, to nevím. Co se studentů týká, dle mého názoru by měl i ,,průměrný" student být schopen si jak vybrat, tak i zpracovat jím vybrané téma. Čas se mi vzhledem k požadovanému rozsahu krátkým nezdá .

6 2
možnosti

Co kdyby admini nějakou z blogerských soutěží vyhlásili jako "maruritu" s tím, že by vyhlásili v 18:00 dejme tomu deset témat, blogeři "maturanti" by na vypracování měli čas do 21:00 a jejich výtvory by anonymně posoudili vědci z cermatu? :-) Kdo by propadl, nesměl by na blog.

13 1
možnosti
Foto

To by tady bylo pusto a prázdno ;-D

13 0
možnosti
Foto

Občas se mi zde (na blogu) dříve stávalo, že moje články se rozhodl někdo (asi nějaký kantor ČJ bývalý nebo současný) rozebírat po stránce gramatiky (a nebo dokonce typografie) a když jsem evidentně neuposlechl, tak tohoto pedantského počínání zanechal. Přesto všechno jsem toho názoru, že ačkoliv jsem z českého jazyka maturoval v roce 1968, je docela možné, že by se mi "to stejné" letos podařit již opravdu nemuselo. :-P

2 0
možnosti
Foto

Občas jsem upozornil pisatele na nutnou shodu podmětu a přísudku, ale jen u těch, kteří byli významně "karatelští". Jinak jsme na té možnosti úspěchu stejně.

1 0
možnosti
Foto

Ono je to tak trochu dáno poptávkou. Nevyžaduje se vzdělanost, ale získání papíru o absolvování té či oné školy.

15 0
možnosti
Foto

Obávám se, že se nemýlíte.

10 0
možnosti
Foto

"Zglachjšaltování společnosti" je výraz, který u mne už mnoho let doprovází sledování vývoje v této zemi. Není to jen ve školství, je to i v oblasti sociální, pracovní, mentální a mnoha dalších.

Jsou však trvale oblasti, kdy mne toto sousloví nenapadá: jde vždy o jednání našich volených zástupců o výkonu své činnosti, konání soudní a policejní moci a rozhodování o právech a povinnostech občanstva.

Obávám se, že vývoj jde neblahým směrem a bude ještě dlouho trvat, než si to uvědomí a pochopí ti, kteří jakýmkoliv způsobem toto podporují či umožňují.

Občan je stále upozaďován, jeho práva a svobody jsou nenápadně oklešťovány a stále se rozšiřuje ingerence státu do lidského života a šablonovitost v řízení státu, který místo služebníka je spíše dozorcem a drábem občanů.

Mám další obavu tendující k jistotě - ani já bych u tohoto způsobu zkoušky dospělosti neuspěl.

5 0
možnosti
Foto

Žel, naše školství vyučuje, ale dostatečně nevzdělává. Nová generace ví toho méně a méně. Ale dohledá.

6 0
možnosti
Foto

Myslíte si Alžběto, že to bude stačit?

1 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 35,01
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám