Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Tím spíše, že tento způsob protestu, byl do té doby u nás zcela nevídán.R^

Čest jeho památce.

10 0
možnosti
Foto

R^ Snad jen, že nebyl J.P. sám, kdo zvolil tento druh protestu PROTI REŽIMU A ZÁSAHU VOJSK VS U NÁS. Prvním byl čin Polského občana Ryszarda Siwce, který se 8. září 1968 upálil na protest proti účasti polských jednotek při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Pamatuji tehdy ono zděšení po činu J.P., a to i režimu, který tehdy tento Palachův čin ,,vysvětloval" i ,,rozmlouval" mladým lidem. Mnohem později se ,,proslýchalo, že J.P. se snažil dát dohromady studenty, s kterými chtěl vniknout do rozhlasu a odvysílat protest ,,do éteru". Avšak neuspěl, a tak poté se uchýlil ke svému sebeobětování.

2 0
možnosti
Foto

P.S.: Palachem odpor ani nesouhlas mezi lidmi neskončil. Dnes se příliš nepřipomínají události ze srpna 1969. Tzv. pasivní rezistence pak neskončila nikdy. Měla ovšem ,,různé" podoby a ne vždy jí bylo možné považovat za toliko pasivní!

0 0
možnosti
Foto

Respektuji různost názorů na tento akt. Jsem Palachovým současníkem a byl jsem redaktorem studentského fakultního časopisu, když jsem text jeho dopisu opisoval z fotokopie do tisku. S takovým činem jsem nesouhlasil, a to ani s činy jeho následovníků. Ihned jsem přidal komentář, že je potřeba, abychom tu byli živí a pro tuhle zem něco udělali. Hlasitě to tenkrát řekl i Josef Smrkovský, tribun lidu. Měl jsem v té době v kapse rakouské vízum s vyjednaným studiem v Linci, ale nikdy jsem ho nevyužil a dělal jsem v této zemi a pro ni a dělám to dosud, a často bez nároku na odměnu. Fotografoval jsem Palachův pohřeb jako oficiální fotograf Studentské legie a jeho dopis nepovažuji za úplně rozmyšlený, když po našich úřadech chce věci, které normální člověk nejen že viděl jako momentálně nesplnitelné, ale dokonce i mimo kompetence a schopnosti naší vlády a kvůli tomu odchází ze života. Dodnes si myslím, že za jeho rozhodnutím stálo něco jiného. Potřebujeme lidi, kteří pro tuhle zem něco udělají a ne padnou. Mrtvý voják už není své armádě nic platný a oběť života je zbytečná tam, kde k ničemu nevede. Neřadím tuhle oběť mezi ty, které máme opravdu uctívat, ať už to byli chlapi výsadkáři, Vančura, Fučík nebo třeba legionáři z první světové či oběti z Lidic.

6 5
možnosti
Foto

Pane Klicpero, děkuji za názor, s kterým nesouhlasím.

Jsou zbytečné oběti, to bezesporu. Jsou však oběti, které dalece přesahují onen jednorázový akt. Člověk, který šel na smrt místo jiného / Maxmilián Kolbe /. Člověk, který se obětoval pro jiné, aby přežili /Inglemar Unzeitig/.

Jana Palacha řadím do této společnosti. Jak píšu, jeho dopad byl až za 20 let po jeho smrti.

9 1
možnosti
JH

R^Tomáši, rád jsem zajímavě přemýšlel s tebou. K diskusi přidám jednu subjektivní zkušenost. Příliš tady nediskutuji, ale k jedné krátké diskusi se připojil také skvělý Slavomír a sdělil všem (asi 5) diskutujícím, že nás všehny výrazě převyšuje svým intelektem. Respektuji trvale jeho genialitu a neřeším ho. Respektuj genia!!!!!!

4 1
možnosti
Foto

Máš pravdu. Nicméně mne zajímá názorové podhoubí člověka, který je schopen napsat to, co pan Beneš níže.

1 0
možnosti
MS

Velkou sílu má album Kde končí svět (1969 LP, po 1990 LP a CD) s úryvky projevů Palachova pohřbu, recitací Hegerlíkové, Lukavského, Třísky, Vosky a varhanní hudbou Petra Ebena. Za komunistů se šířily kopie na magnetofonových páscích.

http://mluveny.panacek.com/mluvene-slovo-na-gramofonovych-deskach/6072-kde-konci-svet-na-pamet-jana-palacha.html

5 0
možnosti
ŠM

před 48 lety jsem se narodila,s JP jsme se tady minuli....dozvěděla jsem se o něm asi ve svých 15 letech...a pořád nechápu, proč to nezkusil řešit jinak....proč si musel vzít život?

2 1
možnosti
Foto

Paní Matyášová, zkuste si přečíst ten blog ještě jednou, najdete v něm odpověď na Vaši otázku.

4 1
možnosti
SB

Je pikantní, když Palachovo sebeobětování, kdy se snažil vyburcovat národ v boji proti jedné tyranii, oslavují lidé, kteří prosazují, aby se Evropa dobrovolně vydala do spárů ještě mnohem horší tyranie, která se sem hrne tentokrát odjinud než z Ruska.

2 13
možnosti
Foto

I když předpokládám jistou marnost v diskusi s Vámi, tak bych docela rád věděl, jaké jsou ony atributy mnohem horší tyranie, o níž píšete.

Za vlády Ruska nad naší zemí se na hranicích střílelo, zavíralo se jen za jiný názor či jen projev náboženského vyznání, dětem odpůrců režimu bylo znemožněno studium atd.

Takže prosím o laskavou odpověď, pane Beneši.

16 1
možnosti
  • Počet článků 980
  • Celková karma 35,31
  • Průměrná čtenost 2546x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz