Diskuse

Moc bezmocných

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Tento blog považuji za snůšku prázdných krasořečnických frází.

Lidé, kteří oprávněně kritizují naprostou nečinnost Evropy směrem k nebezpečí, které se na ni valí, jsou tady označováni za kšeftmany se strachem.

Autorovi se nelíbí, že existují slova jako havloid, zaprodanec Bruselu a podobné výrazy, ale ani slovem se nezmíní o tom, že protistrana zase používá slova jako nácek, putinovec, xenofob.

Prázdného žvanění nám lidé jako Václav Havel, pokud hovoříme o vysoce postaveným politicích, nebo jako autor tohoto blogu, pokud hovoříme o řadových občanech, předváděli za poslední desítky let dost. A kam se za tu dobu Evropa dostala? Na pokraj civilizačního kolapsu.

9 10
možnosti
JL

Vzpomínám si, že když jsem tehdy četl Moc bezmocných, hodně to na mě zapůsobilo podobně jako Solženicynova esej NEŽÍT SE LŽÍ. Člověk se potřeboval nějak zorientovat v socialismu, který stál a nehýbal se v jakémsi zvláštním "bezčasí". Představovat si ovšem, že se lidé nějak rychle vyvinou k dobru a lásce, je iluze - to my starší ročníky už víme. Proto mě ani moc neudivuje, že muslimové se ženou do Evropy a Evropa neví co s tím, že v Sýrii je vedena jakási podivná vyhlazovací válka nebo že Američani usoudili, že mají právo "vlastnit" Afghánistán nebo se zakopat v Německu a jinde....Podstata člověka je prostě složitější, než se zdá. Z mého hlediska je zajímavé, jak Havel tápal na poli náboženském či spirituálním - mám dojem, že nikdy neřekl, že by věřil v Boha. A přestože se kamarádil s dalajlámou, nebyl zřejmě nikdy ani skutečný buddhista. Ve spirituálním vývoji kdesi klopýtl a ustrnul na tom, že je dramatik a exprezident. Kdyby se necítil tolik politikem, mohl si ušetřit rozmanitá politická rozhodnutí, která jsou mu dodnes házena na hlavu - Čalfa do vlády, generální pardon komunistům nebo bombardování Srbska. Nebyl by sice politická hvězda, ale spousta lidí by si ho víc vážila jako duchovní osobnosti.

4 1
možnosti
TH

Myslim, ze Americani netvrdi, ze maji pravo vlastnit Afghanistan. Taky ho vubec nevlastni.

1 0
možnosti
KC

Karma jako skoro vždy ! Kdo jednou uvěří politikovi, je buď nesvéprávný nebo naivní jak nemluvně. Čím větší lhář, zloděj, sobec a intrikán, tím výš sedí v hierarchii moci. A protože ryba smrdí od hlavy, je celá česká společnost prolezlá hnilobou až na ojedinělé výjimky.

0 0
možnosti
DB

vámi načrtnutý problém je velmi hluboký. Jde totiž o to, že i když by se nám podařilo se zbavit všech těch vámi popsaných nemorálních jedinců...jak si dokážeme zvolit ty morální, a jak zabráníte tomu, aby se nikdy nikam tito jedinci nedostali. A jak zabráníte tomu, aby se nemutovali a z jedinců morálních se stali jedinci úplatní??

jako příklad si vypůjčím Babiše..dejme tomu, že skutečně chce pro nás pro všechny jen to dobré, jenže když jeho hnutí vyhraje volby ve většině krajů, obcí a i ve sněmovně..jak dokážeme zajistit, aby se tam nedostali "STÁVKOKAZI"? PODLE mne NEMOŽNÉ, NIKDO NEMŮŽE UKONTROLOVAT několik tisíc lidí, ani si pamatovat jejich jména..a v tom je ten problém.........a co s tím??

já vidím jen jednu možnost, osvětu všem, a všem lidem vysvětlovat základy ekonomie, politiky, evoluce, psychologie atp...jen informovaný a vzdělaný volič má vůbec šanci provést rozumnou volbu ..na rozdíl od volby emoční a emotivně inciované nějakou manipulativní frází.........

a jak dostat lidi na takové aakce, kde se jim bude říkat, že asi tak 80% všeho co až dosud slýchali z pst politiků byli nesmysli a aoni těm nesmylům věřili

2 0
možnosti
  • Počet článků 979
  • Celková karma 34,83
  • Průměrná čtenost 2549x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá, s nikým nesoutěží a nepotřebuje tím pádem nad nikým vítězit. Příležitostný herec, nejčastěji v roli starého, protivného Žida.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz