Velká říjnová tragédie

6. 11. 2017 7:07:07
Dne 7. listopadu 2017 uplyne 100 let od legendárního výstřelu z Aurory. Nikdy nebylo efektivnější rány, protože tato zasáhla stovky miliónů lidí.

Netřeba opakovat dějiny této tzv. velké revoluce, neboť ti starší s ní byli každoročně seznamováni na všech stupních škol, rovněž tak i pracovní kolektivy, které k tomuto datu vypisovaly závazky, jak budou ještě lépe a poctivěji pracovat. Malé děti tento den se svými rodiči pochodovaly za soumraku s rozsvícenými lampióny po hlavních třídách našich měst a návsích malých osad. Autor článku byl za svých studií dokonce svědkem výroby nástěnky k tomuto tématu v nemocnici, kde byly hospitalizovány mentálně postižené děti.

Ona pověstná špatná obrana Zimního paláce a podcenění malé skupinky bolševiků měla za následek dějinnou katastrofu, s níž se podstatná část světa potýká dodnes.

Západní svět před 100 lety udělal obrovskou chybu, když umožnil průjezd Vladimíra Uljanova v zapečetěném vagónu s 50 miliony říšských marek de facto nepřátelským územím až do Ruska. Onen domluvený mír na východní frontě byl časem draze vykoupen mocichtivostí jak zmíněného pána, tak zejména jeho následníka v Kremlu. Bližší zde

Svržení cara Mikuláše II. bylo logickým vyústěním dlouhodobé špatné politiky zaostalého Ruska. Hlad, neúspěchy na frontě a další faktory byly jednoznačným katalyzátorem společenských změn. Nastolení demokratické vlády knížete Lvova a později Kerenského bylo správným krokem, který však nepočítal s možností, že se objeví skupina šílenců, pro které bude lidský život méně než mávnutí ruky.

Líbivá hesla o vládě lidu, o rozdělení půdy atd. na zbídačelé obyvatelstvo nejspíše zpočátku zabíralo, takže se dařilo utajovat masové popravy odpůrců režimu. Leninovi nedělaly žádné vrásky ani výčitky svědomí zběsilé popravy, které staří bolševici zpočátku považovali za nepřípustné.

"Copak lze dělat revoluci bez poprav?" bylo jeho krédo. Jeho mozek, v té době již nepochybně zasažený syfilidou, už nebyl schopen uvažovat v lidských dimenzích. Kulka do hlavy jako odpověď na jiný názor se stala jakousi bolševickou tradicí, kterou posléze dokonale rozvinul Gruzínec Džugašvili. Tomuto pánovi se podařilo vyšperkovat tento společensky úchylný směr do dokonalosti, neboť jeho revoluční souputníci, vedení na smrt, jej těsně před výstřelem do týla ještě chválili.

Celá dvacáté století dějin Ruska je obdobím katastrof. Zmíněná bída za cara byla vystřídána ještě větší bídou pod vedením kremelské smečky. Hladomor na Ukrajině, tehdejší obilnici Ruska, kterému padlo za oběť dle nejstřízlivějších odhadů asi 5 miliónů lidí a doložený kanibalismus byl vystřídán vyvražďováním Tatarů, Poláků, Židů, duchovních, respektive všech, které Gruzínec považoval v danou chvíli za kohosi, komu nelze věřit. Do své smrti v roce 1953 stačil usmrtit prakticky všechny své staré spolubojovníky /což bylo snad jedinou historickou spravedlností/, před válkou nechal vystřílet velitelský sbor, což mělo za následek naprosto tragický začátek napadení SSSR Němci, kdy nebyl nikdo, kdo by byl schopen aspoň bazální strategie.

Po válce už Stalin podezříval kdekoho a jen jeho smrt na cévní příhodu uchránila od vyvraždění například lékařský stav.

Ani jeho následovníci se nechovali nějak láskyplně. Byly sice ukončeny masové popravy, z gulagů se vrátilo torso přeživších, ale režim si stále držel svou hegemonii a své odpůrce zavíral do psychiatrických ústavů. Nikita Chruščov i Leonid Brežněv považovali střední Evropu za své léno a svým satelitům umožňovali pověstnou "omezenou suverenitu". Československo mělo intimní možnost seznámit se s touto "filosofií" v srpnu 1968.

Krátké období pokusu o demokracii koncem dvacátého století bylo následně vystřídáno novodobým carismem, jehož svědky jsme v nynější době. Filosofie komunismu - vlastnictví jediné absolutní pravdy a například anšlus cizího území - přetrvává v ruském národě dodnes. Masový vrah Džugašvili je hodnocen jako třetí největší Rus v dějinách země. Podstatná část ruského národa volí Vladimíra Putina jako nepochybnou reinkarnaci cara bez niterné potřeby demokracie jako zatím nejlepší formy společenského zřízení.

Ona legendární šlupka z kanónu Aurory by neměla být zapomenuta a její ozvěna by měla rezonovat nejen v dějepravných spisech, ale v uších všech, kteří stále věří v ideu beztřídní a absolutně spravedlivé společnosti. Karl Popper kdysi pravil, že kdo chce na Zemi stvořit ráj, stvoří peklo. Dějiny Ruska ve dvacátém století mu dávají plně za pravdu.

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 6.11.2017 7:07 | karma článku: 31.08 | přečteno: 963x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 15.76 | Přečteno: 261 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Platby u lékaře jako never ending story

Nedávno se v médiích opět objevil článek o tom, že někteří lékaři vybírají peníze za ošetření pacienta, aniž by na to měli právo. Jako vždy, diskuse "znalců" obsahuje řadu mýtů, nepravd a dokonce i invektiv. Jako to tedy je?

15.3.2024 v 10:21 | Karma článku: 40.05 | Přečteno: 4746 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

Jen málokdo je nejspíše překvapen. Příznivci ANO vědí, že pro ostré slovo jeho předseda nejde daleko, nejspíše jim to i imponuje. Odpůrci to vědí taky a nejspíše i proto jsou jeho nevoliči.

12.3.2024 v 9:02 | Karma článku: 38.15 | Přečteno: 1643 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak báťušku nám odkrouhla síájej

V choré mysli se urodí ledasco. Někdo se prohlásí Napoleonem, druhý má mozek z Pluta, třetí si je jistý, že po něm jdou. A mnoho dalších slouží buď k obveselení nebo jako subjekt vlídné lékařské péče v příslušném zařízení.

5.3.2024 v 19:12 | Karma článku: 41.16 | Přečteno: 3981 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 21.19 | Přečteno: 385 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 22.83 | Přečteno: 398 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 477 | Diskuse
VIP
Počet článků 971 Celková karma 35.67 Průměrná čtenost 2563

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...