Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problematika znaleckých posudků ve zdravotnictví.

V souvislosti s aférou Dozimetr se opět objevuje podezření, že lékařské znalecké posudky, týkající se hlavního protagonisty skandálu, nejsou tak úplně v pořádku 

Znalecký posudek bývá klíčovým dokumentem u podstatné části soudních sporů. Je třeba vědět, že soudce - tedy ten, který nakonec vysloví verdikt - není vzdělán v oboru, v němž tkví meritum soudního jednání. Z těchto důvodů se musí logicky spolehnout na znalecký posudek, který objasní podstatu problému a odpoví ve finále na otázky, které jsou pro rozhodnutí soudu klíčové.

Autor tohoto blogu pracoval necelých 20 let jako soudní znalec v oboru neurologie a zpracoval cca 200 znaleckých posudků. U některých bylo vše jasné od samého počátku a měl jsem za to, že se soudce chce jaksi "posichrovat". Bylo však několik, které daly lidově řečeno zabrat, kde šlo o opravdu velké peníze při odškodnění, případně stanovení, jestli přítomná choroba mohla nějakým způsobem zapříčinit předmětné jednání posuzované osoby. U všech jsem však vždy pečlivě vážil každé slovo a posudek opakovaně přečetl, aby nebyl v budoucnu jakkoli zpochybněn. Po celou dobu své praxe mé posudky nebyly nikdy napadeny a vyvráceny. Otisk kulatého razítka nebyl jen ukončením někdy složité a pracné činnosti, ale i jisté uspokojení profesní cti.

Jsem si jist, že drtivá většina znalců to dělá stejně. Denně u nás proběhne jistě několik desítek soudních sporů, u nichž je znalecký posudek klíčovým dokumentem. Na veřejnost se dostanou jen ty, které se týkají známých "osobností" a jejich stíhání.

Leckdo si pamatuje na nešťastnou událost ve Ždáru nad Sázavou, kde schizofrenička ubodala mladého muže. Veřejnost byla tehdy pobouřena jejím propuštěním do ambulantního sledování a léčby. (bližší zde), které dle laického mínění bylo nesprávným postupem. Známější je případ pražského podnikatele Romana Janouška, který v opilosti srazil svým Porsche Cayenne mladou ženu a chtěl ujet. Šaráda s jeho následným uvězněním, propuštěním ze zdravotních důvodů a následným opětovným uvězněním i přes znalecký posudek tzv. "znaleckého ústavu" v Olomouci, který podepsalo 8 lékařů. Bližší opět zde

Znalecké posudky v psychiatrii jsou dle mého jedny z nejobtížnějších. S jistou nadsázkou lze říci, že nikdo z nás není úplně normální. Určení, kdy je jistá odchylka od normy už nebezpečná pro svého nositele či jeho okolí, případně zda-li nejde o posuzované osoby o simulaci, je velmi těžké a složité, zvláště při vědomí, že udělené stigma může jedince na dlouhou dobu poškodit. Zde musí znalec postupovat velmi opatrně, de facto jako v minovém poli, aby neublížil a současně dle svých znalostí přesně určil stav.

Dne 26.6.2022 v pořadu 168 hodin mluvil pensionovaný důstojník Policie ČR o tom, že bývalý kumpán pana Redla pan Radovan Krejčíř (který tráví podzim a nejspíše i zimu svého života v jihoafrické věznici), měl svůj ceník za cinknuté posudky, jež jej měly vyvinit z trestního konání. Je silně pravděpodobné, že pan Redl tehdy tímto postupem uspěl. O to více zaráží, že i současný posudek ve světle sofistikované činnosti pana Redla nevedl znalkyni k přehodnocení některých zjištění. Řečeno drsně, pakliže řada politiků není schopna rozpoznat, že před nimi nesedí nesvéprávná osoba, ale jedinec s maniodepresivním stavem, je něco shnilého buď u zmíněných politiků, nebo ve znaleckém posudku. Je na soudci, aby určil, kdo má na dané situaci podíl. 

Co se znalcem, u něhož se zjistí, že jeho posudek byl veden jiným úmyslem, než pravdivým zhodnocením situace? Jde o velmi obtížný problém, neboť je nutné prokázat, že jím vydaný znalecký posudek byl úmyslně zkreslen (dle mého případ Janoušek do této kategorie patří). V současné době je možnost postižení dvojího druhu - odebrání možnosti vykonávat znaleckou činnost, v jasných případech jde o trestný čin. Nejznámějším případem je postižení dvojice znalců Igora Farkaše a Radka Matlacha, kteří jsou známí z případu Kramný a rumburské zdravotní sestry, kdy bylo prokázáno, že znalci úmyslně zkreslili posudek. 

Je třeba říci, že každý vydaný posudek pochybné kvality v mediálně známých případech výrazně sníží důvěryhodnost soudního systému v naší republice a občan nabude přesvědčení, že i toto zboží se dá koupit a záleží jen na ceně.

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 27.6.2022 13:33 | karma článku: 28,65 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 27,28 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 26,26 | Přečteno: 658x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 22,72 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,90 | Přečteno: 2972x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám