Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miroslav Grebeníček - spisovatel moderní doby

Nepochybně půjde o bestseller. Už název "Ve znamení kříže" slibuje čtenáři, který touží po opravdových faktech, informační hody.

Tématem bývalého předsedy bývalé "lidské avantgardy" nemůže být nic jiného, než jeho statečný a neutuchající boj proti odvěkému nepříteli jediného správného evolučního vývoje - rozuměj  myšlence komunismu - a tím je katolická církev. Nebýt církve a duchovního života, mohla být ideologie komunismu v druhé polovině 20. století dovedena když ne do konce, tak aspoň po řádný kus cesty. 

Díky svému otci mohl autor tak říkajíc přímo držet prst na tepu doby a být tak bez obalu konfrontován s těmi, kteří ze zcela nepochopitelných důvodů nesdíleli opravdovou budovatelskou radost a nadšení z mýcení tmářských myšlenek. Jistě se dozvídal mnohé, jak laskavou převýchovou v Uherském Hradišti a v jiných tzv. nápravně výchovných ústavech oni pomatenci postupně zjišťovali svá pomýlení a horlivě přecházeli na ideologické pozice svých "vychovatelů". 

Trauma po roce 1989, kdy onen téměř převychovaný lid spontánně odmítl dobrodiní výsledků x-tého sjezdu KSČ a i přes upřímný a pevný stranický slib dostatku toaletního papíru a dámských vložek umožnil ztroskotancům a zaprodancům převzít moc, mělo neblahý vliv na staré poctivé komunisty. Otec Miroslava Grebeníčka byl natolik zničen následným společenským vývojem, že se nebyl schopen po mnoho let pro zdravotní potíže dostavit ani k soudu, kde by hravě vyvrátil hnusné pomluvy o svém poctivém bachařském řemesle a zbytek života trávil rytím na zahrádce.

Naštěstí se společenský vývoj pohnul správným směrem. Co na tom, že zákon č 428/2012 Sb byl schválen poslaneckou sněmovnou, co na tom, že Ústavní soud jeho platnost potvrdil a opakovaně odmítl jakékoliv revize. Vždyť přeci známe z naší ne až tak dávné historie, že zákony platí jen tehdy, pokud se zrovna hodí a pokud ne, tak "nech odpadně, co je shnilé".

Na obalu knihy je obzvláště odpudivá fotografie, kde oni zaprodanci a ztroskotanci (nedávno geniálně odhalený zrádce národa Václav Havel, již pozapomenutí J. Zieleniec a M. Výborný) jsou ve společnosti dalšího nýmanda Jana Pavla II. Tomu dokonce líbá ruku Jan Ruml. Žádný manipulativní význam tato fotografie, jak by se mohlo na první pohled zdát, nemá. 

Obsahem knihy je - jak jinak - tepání zlořádů církve, která byla od samého počátku založena jen pro kupčení s majetkem. Autor geniálně odhaluje, jak zločinci v ornátech nyní dokonali dílo zkázy a dosáhli toho, že jim byly vráceny kláštery, kde se přece tak báječně cítila hospodářská zvířata. Autor samozřejmě ihned ví, že získaný majetek povede k posílení společenské role církevních papalášů v české politice, ekonomice a médiích. Že některá veřejnoprávní média jsou již pod vlivem katolické církve a že se chovají tak, jakoby se ke katolictví hlásil každý občan České republiky.

Je to dobrý počin a doufejme, že nezůstane u této prvotiny nadějného spisovatele a filosofa. Je docela možné, že se dočkáme dalších dílů. Třeba kniha "Ve znamení basy", kde by mohl pan autor popsat otřesný stav současné justice a vězeňství a připomenout již zmíněné mírumilovné metody při vyšetřování "závadových" osob členy Státní bezpečnosti. V dalším díle, nazvaném "Ve znamení půdy" by mohl popsat, jak byly radostně odevzdávány polnosti a grunty sedláky, kteří se konečně vymanili ze staletého prokletí vlastnictví těchto mlýnských kamenů a spokojeně se stěhovali za lepším do neobydleného pohraničí. 

Kniha byla oceněna ministrem kultury, stojí ubohých 239,- Kč a jsou jí - naštěstí - zatím plné pulty. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vodvářka | pátek 28.12.2018 6:46 | karma článku: 35,41 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Zápisky zoufalého lékaře - technika v ordinaci.

Jsem pamětníkem přístrojů zvaných Consul, Zeta, Remington a dokonce i Underwood. Denšního čtenáře možná napadne, že jsou to jména hrdinů dávných časů. Čas však nezastavíš a každý od fochu je nucen čelit novým výzvám.

6.5.2024 v 15:53 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3920x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes začíná nejen v Israeli den památky - Jom Ha šoa.

Od dnešního do zítřejšího večera budou na mnoha místech i u nás nás čtena jména těch, kteří byli zavražděni v rámci tzv. „konečného řešení židovského „problému“. V tento den v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu.

5.5.2024 v 5:37 | Karma: 24,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.

4.5.2024 v 7:51 | Karma: 45,14 | Přečteno: 5358x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 30,48 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1796x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 980
  • Celková karma 35,38
  • Průměrná čtenost 2546x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz