Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Ano, máte pravdu. R^ Těžko říct... já osobně myslím, že ano, i když asi s těžkým svědomím. Tohle prostě byli lidi, na které byly určité nároky. Měli být spolehliví. Což v tomhle případě znamená, že se drží příkazů a že si nedělají jen tak lehce co je právě napadne. (jen můj dojem a dedukce, nikoho z nich jsem osobně neznala)

0 0
možnosti
Foto

Co se týče operátorů, tak tam existoval tým, který byl na provedení testu určitým způsobem připravován a předem provedení procedury nacvičoval. Test měl původně proběhnout za dne. Pak došlo ke změně. Elektrárna nesměla přestat vyrábět energii přes den, aby nedošlo k výpadku výroby v továrnách (ejhle, plnění socialistických závazků před prvomájovými oslavami!) načež test prováděla v noci jiná směna, jejíž členové k takovému hazardnímu hokus-pokusu nebyli dostatečně proškoleni. Neochvějná víra, že je vše dostatečně bezpeční a že se takzvaně "nemůže nic stát", byla součástí onoho nezodpovědného hazardu a patřila rovněž k příčinám havárie.

Vím po bitvě je každý generálem, do duše těch lidí nevidíme a jich osobně je mi moc líto. I oni byli obětmi nesmyslného systému, v jehož rámci byli prakticky donuceni učinit fatální kroky. Ale nemohu souhlasit s definicí spolehlivého člověka, jako toho, kdo slepě provede cokoliv, jakoby neměl vlastní vůli a vlastní svědomí. To je spíše definice hodná nelidského bachaře v koncentráku. A tudíž, pro lidskou společnost ten nejrizikovější faktor. Faktor totálního selhání lidskosti.

Každopádně i z vyjádření Dany Drábové k obsahu dokumentu HBO o Černobylu vychází potvrzení, že ten dokument se liší od skutečnosti jen v nepodstatných detailech, které nic nemění na jeho celkové věrohodnosti.

0 0
možnosti
Foto

Dana Drábová Český rozhlas "Vy jste už dříve říkala, že vybuchlý reaktor Černobylu byl konstrukčně slabý, používají se takové dodnes?"

Ano, používají. V Ruské federaci je jich v provozu kolem deseti, přesné číslo teď úplně nevím. Největší elektrárna používající reaktory RBMK je Kursk."Je tedy možné, že podobná katastrofa se může ještě přihodit?

Na tohle s lehkou nadsázkou říkám, že i ten jednoduchý a projekčně nedokonalý reaktor RBMK měl instalováno tolik bezpečnostních prvků, že se dal provozovat bezpečně. Potvrzuje to i fakt, že na tomto typu reaktorů se od havárie v Černobylu nic podobného nestalo. Tak doufejme, že to tak zůstane. Předpoklady pro to jsou, protože když se k tomu reaktoru budete chovat, jak se sluší a patří, není nebezpečný. Nebezpeční jsou lidé. "Jenže to platilo i před havárií v Černobylu. "Samozřejmě, byl to řetězec lidských chyb. Operátoři, kteří to tam přežili, to nemají rádi, ale zase se s nadsázkou dá říct, že kdyby reaktor nechali dělat to, na co byl naprogramován, tak se odstavil a nic se nestalo. Protože ale cítili povinnost provést neplánovaný test a měli obavy z postihu, když ho neprovedou, obešli obranný systém reaktoru. Studentům říkám, že se ten reaktor bránil, jak se dalo.

6 0
možnosti
DT

A má pravdu.

Operátorům bych ale zas až tak velkou chybu nepřičítala. Dělali, co se po nich chtělo.

Nemělo se to po nich chtít - vůbec se to po nich nemělo chtít v momentě, kdy měli otrávený reaktor xenonem. Faktem asi je, že jako oni by se zachoval každý - vyžadoval to systém. Vada byla v systému a v principiálně špatné konstrukci reaktoru. Konstrukce havárii shovívavě umožnila a systém ji přímo nakázal.

6 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Bohužel se to všechno odehrálo v tom tupém satrapickém systému, v němž jedinec neměl žádné kompetence, aby rozhodoval samostatně. Byl nucen ptát se nadřízených i na to, zda si smí pšouknout. A když mu pšouknout zakázali, tak raději umřel na přetlak ve střevech. ;-(

1 0
možnosti
Foto

Bylo to i selhání obsluhy. Neboť když Vám šéf poručí skočit z okna, skočíte?

2 2
možnosti
VV

Ja teda nevim pane Dvoraku, na vojne jsme byli ve stejne dobe. A vzdy nam bylo vtloukano do hlavy, ze rozkaz musime nejdriv splnit a teprve pak si muzeme jit stezovat.

Obsluha rektoru se tedy zrejme zachovala spravne. Na stezovani ovsem uz bylo pozde.

3 1
možnosti
DT

Vypadáte, že jste v té době žil. Mohl si prostý mužik dovolit odstavit jadernou elektrárnu, protože prostě proto a on má dojem, že se mu chce? Mohl si prostý Čech dovolit odstavit kotel v elektrárně teplené, jen proto, že měl pocit, že je to správně a že šéf nařídil nesmysl, když chce, aby se topilo? Tož asi tak.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji. V podstatě vysvětlujete velice přesně skutečnou příčinu jaderné havárie v Černobylu. Nevolnictví a společnost se středověkou koncepcí moci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,78
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám