AT

Já bych s dovolením z tohoto pohledu rozlišoval ještě 2 skupiny brblajících pacientů: ta první těžce nese jakoukoliv přímou platbu u lékaře, za léky nebo za cokoliv jiného co souvisí s jeho zdravím. Většinou s větou "však si platím zdravotní pojištění", případně s dodatkem o "nenažranosti doktorů". Těmto lidem je nutné vysvětlovat, že každé pojištění má svou spoluúčast a výběr pojistného nestačí na pokrytí veškeré požadované nejmodernější péče. Některým z nich to nevysvětlíte nikdy. Ale protože jsou tyto platby ze zákona nebo vyhlášky, můžou opravdu jen brblat.

Druhá skupina chápe nutnost těchto plateb. Ale co jí vadí, jsou nejrůznější poplatky za registraci, přednostní obsloužení, za návštěvu, doplatky za výkony plně hrazené pojišťovnou, atd. .... prostě veškeré produkty lékařské tvořivosti, které nemají oporu v zákoně. A přestože jsou některé zavedeny s dobrým úmyslem, nebo prostě jen proto, že úhrada pojišťovny nepokrývá náklady na výkon, jsou prostě nezákonné a nelegální. A protože jediná cesta, jak jim zamezit, je stížnost pacienta, mohou být tito lékaři v úplném klidu, protože kdo z pacientů bude riskovat ztrátu lékaře nebo nějakou jinou šikanu, že?

Řadím se do té druhé skupiny.

Popisujete neduhy postkomunistického zdravotnictví s přetrvávající komunistickou ideologií!

Tomu jsme se snažili po Listopadu předejít. Marně! Komunistické falešné ideologie jsou silnější ve svém přetrvávání!

AM

A14d46a67m 86M18a13l90ý

15. 3. 2024 13:36

Tenhle tzv. solidární systém je postupem času čím dál méně funkční. Např. v zubním lékařství je v té bezpoplatkové části péče zřejmě již velmi málo úkonů. Očekávám, že se tímto směrem bude ubírat i zbytek zdravotnictví. Časem opět dojdeme k poznání, že socialismus nefunguje.

Foto

Úmyslně jsem vynechal stomatologickou péči, kde jsou podmínky zcela odlišné.

Foto

Někde jsem četl, že v Česku chodí lidé mnohem častěji k lékařům, než v jiných zemí.

Podle mne by se všechno vyřešilo, kdyby se u nás opětovně zavedl systém nadstandardní péče, který zrušil Ústavní soud v roce 2013. Nevím proč se někdo domníval, že by na tom byly "bity" sociálně slabší vrstvy, protože standardní péče by byla i nadále poskytována v rámci zdravotního pojištění. Šlo by jen o to, nastavit rozumná pravidla. Existuje zde spousta lidí i ze středních i nižších vrstev, kteří by si rádi připlatili za kvalitnější péči. Když už to může fungovat například u operace šedého zákalu, kde je standardní (ale pořád kvalitní) čočka hrazena pojišťovnou a klient si může doplatit na bifokální, nebo trifokální verzi, proč by to nemohlo být zavedeno systémově v celém zdravotnictví?

Foto

Někteří pražští lékaři asi myšlenku hrazených lékařských zákroků nepodporují.

TB

Mohu se zeptat, z jakých čísel vycházíte, že máte pokles úhrady 7%? Já se pohybuji v segmentu primární péče a tam je letos nárůst 6-7 procent....a ten nárůst by měl být napříč odbornostmi...

Jinak co se týče přímých plateb, tak někteří lékaři jsou kreativní dost. Manželka má jít na ASK a ortoped ji naúčtoval 1000 Kč za papíry na předoperační vyšetření....

Foto

Jak jistě víte, tak segment primární péče jede ve zcela jiném režimu, než bodobý způsob u ambulantních specialistů. Takže, v roce 2023 byla hodnota bodu v mé profesi 1,11 Kč, pro rok 2024 je 1,04 Kč

JK

J44a78n 13K53a17v31a95n

16. 3. 2024 16:50

Ale prd, lekari najeli na regulerni korupci. Operace v nemocnici a kontrola u sebe v ordinaci, nesmyslne poplatky, platba za termin, platba za doktora.

JK

Nemyslím si. Většina lékařů funguje naprosto normálně, jakékoliv generalizace ohledně korupce jsou nesmysl. Samozřejmě, nechodí do práce z pouhé zvídavosti, ale kvůli obživě. Tím se od ostatní populace nijak významně neliší. Takhle to bylo, je a bude. A nic na tom nemění ani slova jednoho brněnského doktora o tom, že "naše zdravotnictví pohltí jakékoliv peníze". Ostatně hodně přes 90% lidí má ve svých rukou, kolik těch peněz bude. Ve zlepšení životního stylu a prevenci nemocí a úrazů máme opravdu velké rezervy. A na tom si trvám, přičemž ve zdravotnických zařízeních se vyskytuji 12x za každé dva roky - 8x jdu dát krev, 3x na prevenci k zubaři a 1x na prevenci k obvoďákovi.

Foto

Tak v SR je to naozaj nekonečný príbeh... To môžem potvrdiť... Mne sa vymenila obvodná lekárka, je inej národnosti, účtuje úplne všetko, to môžem ísť rovno do lekárne. V iných krajinách tento štatút obvodov nejestvuje, škoda, že nie aj u nás.

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,78
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám