Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky, Tomáši! Tak jsem si to musel přečíst znovu! Tvoje vtažení svobody a odpovědnosti do tohoto příběhu je úžasně pravdivé! I ta reakce davu na hluboké, prorocké nabídnutí spásy, které nedočkavý dav hledá jinde, je také hluboce realistická a dnes i politicky aktuální.

Jen je mi líto, jak málo čtenářů tyto poučné pravdy vyhledává. Místo vyhledávání těchto hlubokých pravd vyhledávají jen povrchní pozlátka. Mám před očima ten zlatý křížek mezi prsy a ďábelské prohlášení o upřímné víře, připomínající přihlášení se Vladimíra Putina k pravoslavné církvi, kterou před tím znásilnil, a to v osobním zájmu archetypálního ovládnutí společnosti skrze magii. U nás nemusí jít o vědomé následování ruských tajných služeb, ale pro mne je to z toho úhlu pohledu minimálně podezřelé!

Přemýšlím o Tobě, Tomáši, a nepochybuji, že máš za sebou střet narativu křesťanské víry s kriticky exaktním přístupem k realitě, možná jsi také prošel údobím ztráty Boha se vzkříšením v novém, plodném vztahu s Bohem. Máš na to! Bůh Ti žehnej!

1 0
možnosti

Dík za překrásné myšlenky!

Dovolím si jen malou poznámku. Také jsem se nerovnával v čase se čtyřicetidenním postem, než se mi dostalo vysvětlení, že čtyřicetidenní půst se počítá od Popeleční středy do Bílé soboty včetně, ale vyjma nedělí, které nejsou dnem postním. Promiň, Tomáši, vím, že je to nepodstatné!

1 0
možnosti
Foto

Výborná interpretace, dlouhodobý a bohužel globální odklon od křesťanské víry je velkou chybou a tady obzvlášť, kdy národním sportem je alibismus. Karma, Tomáši.

4 0
možnosti
Foto

Ano, na čas se odvrátit od materiálna a soustředit se na duchovno.

Vašek

6 0
možnosti
Foto

Ľudia si už odvykli a bohužiaľ aj Bibliu si interpretujú populisticky.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

8 0
možnosti
AL

Smyslem postní doby je také mimo jiné uvědomit si, že nemusím mít furt všecko nejlepší a hned, že se mohu spokojit i s menší kvalitou a dokonce si dobrovolně něco odepřít pro větší cíl. Je to výborný trénink pro chvíle, kdy nám je opravdu něco vzato, zvnějšku. Takový člověk se pak nehroutí z toho, že něco nemá či nemůže (omezení kvůli covidu, rostoucí ceny, atd.)

5 0
možnosti
Foto

Také souzním. V půstu člověk o sobě může mnoho poznat. A ano, nejde o to přetrpět to, ale najít v tom právě ty skryté dary a ty ocenit a radovat se z nich. Ne, není to vždy jednoduché. Často vyplouvají napovrch věci, které bychom raději neviděli, ale o tom to je, stejně jako život sám.

5 0
možnosti
Foto

Krásné, s tímhle velice souzním. Podobenství o milosrdném otci.

A líbí se mi pozvání, které se v biblických textech opakuje, že člověk, který se postí, se nemá na své okolí přísně mračit, ale má mít vlídné, laskavé srdce a stejně tak vlídnou, laskavou tvář. Ruce připravené pomoci a obejmout.

9 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,74
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám