Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P88e88t12r 49B48u71r25i45a67n

17. 11. 2023 17:50

Moc pěkné myšleno a napsáno Pro mne je tato doba zvláštní s trochu jinými pocity Byl jsem na vojně. Postupně nám zakázali rádio, televizi, vycházky a pak i návštěvy. Dopisy však ne a i od civilního personálu jsme se toho celkem dost dozvěděli. Ale nemohli jsme být přímou součástí. Až později jsem se dozvěděl, jaká atmosféra mezi lidmi panovala, jaké nadšení a jaké emoce z něčeho, v co snad ani nedoufali, že by mohlo nastat.

Pak nám vyhlásili poplach. Celou noc a den jsme strávili v plné polní. Vojáci z povolání nervózní jako nikdy a protože jsme tušili, že se děje něco přelomového, byly i v nás rozporuplné pocity.

No a co se pro nás v následujících týdnech změnilo? Přestali jsme náčelníky oslovovat soudruhu náčelníku, i když to soudruzi stále byli, a začali jsme jim říkat pane náčelníku, i když nikdo z nich neměl s indiány nic společného.

11 0
možnosti
Foto

Ano, v mnohém je to tak, člověk si víc zapamatuje emoce a pak jakoby "stavěl" na emočních vzpomínkách. Stejně důležité se mi však zdá potřebné pamatovat si příčiny a souvislosti. A pamatovat si chování lidí. Uvedu příklad společnosti na Slovensku v nedávné době při volební kampani. Jakoby se většina lidí nechala vláčet emocemi. Zatímco při paměti příčin a souvislostí a při paměti, jak se kdo choval třeba jen nedávno, by nebylo vůbec možné, aby se někteří politici znovu dostali k moci.

Což je připomenutí pro nás. Budeme si pamatovat, jak se chovali "určití lidé", ještě před dvěma-třemi-čtyřmi roky, když této zemi vládli? Jak se například jeden takovej plížil s kyticí brzy ráno za tmy na Národní třídu, aby se vůbec nepotkal s občany slavícími 17. listopad?

13 0
možnosti
MV

moc pekne napsany

ja doma, s covidem, po dokoncenem filmu a jen tak si sam sobe vypravim, co vsechno se stalo a jak je dobre

dobre v pokore, dobre mezi prijemnymi lidmi

moc zdravim

9 0
možnosti

Příspěvek nebyl přijat?

2 1
možnosti

Promiňte a díky!

1 1
možnosti
Foto

Vzpomínat, nezapomínat a nepřestat se snažit.

Vašek

11 0
možnosti

J31a13n 61Š12e52s13t35á94k

17. 11. 2023 12:08

"Vědomí, že právě prožíváme konec sviňského režimu, dusícího svobodu, kreativitu a lidského ducha." To je sice pravda, byl zde ovšem malý problém, že vzápětí skoro celou republiku zprivatizovali rudí kolaboranti, díky svým vrcholným funkcím v národních podnicích, do kterých je dvě dekády dosazovali Brežněvovy pohůnci.

4 0
možnosti

Souhlas! Tak to bylo! Právě tyto podivné předlistopadové existence odevzdali rudé knížky, převlékli kabáty a spolu se zaměstnanci Prognostického ústavu, kteří pracovali pod dohledem ruských tajných služeb KGB, jako předsedové nově vznikajících stran zde organizovali politiku a celou transformaci. Proto naši společnost ovládala korupce a protekce tolik typické pro ruskou politiku za Stalina i za Putina! Ke skutečné liberální demokracii nás ještě čeká tvrdý zápas s totalitaristy! Ale věřím, že liberální demokracie, občanské svobody a právní stát zvítězí!

3 2
možnosti

Souhlas. Jen bych upřesnil, že v Polsku vyhrála Solidarita naprosto drtivě volby už v červnu 1989, a v srpnu, tedy v době, kdy se nám o pádu komunismu ještě ani nesnilo, se stal Tadeusz Mazowiecki prvním nekomunistickým premiérem ve východním bloku.

7 0
možnosti
Foto

Ale něco takového se u nás nesmělo!

3 0
možnosti
JZ

J70a38n 58Z37i36e39g83l53e55r

17. 11. 2023 10:42

Zasloužená karma

11 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,78
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám