Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

na prikladu z pribuzenstva se pokusim vysvetlit, kde se to prani s tou carou bere a take nastinim jiny duvod, proc neco takoveho nema smysl.

Jeden vysokoskolak z pribuzenstva tam vstoupil. A dodneska, je to 36 let, co to ucinil, se nam pri rodinnych setkanich snazi krecovite vysvetlit, proc tam vstoupil, jak s tim vstupem zapasil, jak nikomu nic neudelal a pod.

A my ostatni si to vzdy trpelive vyslechneme, vazne pokyvame hlavou a obcas proneseme neco o tech zlych pomerech tenkrat, jak tam v te partaji byli i slusni lide atd. A to se opakuje v pravidelnych intervalech.

Je zajimave, ze se dotycnemu zatim nepodarilo ziskat od nas ostatnich nejake rozhreseni. Nad temi diskuzemi se neustale i po letech vznasi jakesi 'neuspokojeni', nesoulad, nesouzneni. A vsichni, vcetne toho byvaleho komunisty to citi a on se snazi neustale z nas ostatnich vypacit nejaky naznak porozumneni a akceptance. Ale to my mu nemuze dat, protoze my ostatni sice muzeme chapat ty duvody toho vstupu, ale ten 'vsup do partaje' uz nikdy nemuze nikdo zpetne udelat neplatnym.

A nyni si dovedu dost dobre predstavit, ze nejaky, celou spolecnosti prijaty akt, ktery by ukoncil a smazal ten hrich toho vstupu by takovym lidem mohl hodne pomoci. Proto z tohoto kouta prichazeji ty 'prosby', konecne udelat tu tlustou caru.

Na rozdil od autora blogu si tedy nemyslim, ze tlustou carou by doslo k 'zlhostejneni'. I kdyby se ve spolecnosti skutecne podarilo uskutecnit nejaky 'promijejici' akt, tak v hlavach nas vsech, kteri jsme nevstoupili budou ti byvali clenove i nadale zatizeni tim 'hrichem', s kterym budou muset zit az do konce zivota. A proto je nejaka, jedno jak tlusta cara, naprosty nesmysl.

2 0
možnosti

Ano! Nestačí posuzovat vstup do KSČ, ale hlavně morální stav té které osobnosti. Někdo vstoupil z karierismu, jiný ze strachu. Ale řada našich lidí se odvážila nevstoupit do KSČ, i když ti lidé věděli, že budou vyhozeni z práce, že budou pronásledováni, že jejich děti nebudou moci studovat. Vstup do destruktivní, vládnoucí strany pod dozorem ruských tajných služeb, byl pro mnohé z nás ostudou a hrubou nemravností. V mém širokém rodě do KSČ nevstoupii nikdo. Pronásledováno jich bylo hodně! Nemravnost vstupu do KSČ si nikdo nedovolil!

1 0
možnosti
PS

Jde to i s malou dávkou představivosti přirovnat k jakémusi hnisavému vředu, který jde za jistých okolností přelepit náplastí, občas přemáznout nějakým novikovem či jinou desinfekcí. Tento stav může přetrvávat celkem dlouho. Pořád je však zde riziko náhlého prasknutí onoho vředu, spontánního vypuštění hnisu v situaci, kdy se to nehodí.

Zdroj: https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=806109

A že k prasknutí vředu nedošlo v Německu, naopak by nám měli sloužit jako příklad cesty ven z marasmu. Jenže tíhle chlapci nás z něj nevyvedou, logicky vzato.

0 1
možnosti

Nevyvedou, ale se svojí hnusnou minulostí se vyrovnali podstatně lépe než my!

1 0
možnosti
PC

Tentokrát naprostý souhlas s autorem.

3 0
možnosti
Foto

Podle mne záleží na tom, kdo v minulosti z pozice své funkce či postavení někomu ublížil, zejména vědomě.

Kupodivu tam najdeme i lidi, kteří nebyli ani v KSČ, ani spolupracovníky StB.

Problém členství v KSČ je jen v tom, že každý člen jaksi zvyšoval členskou základnu.

Někteří komunistobijci (kteří se kupodivu vyznačují sympatiemi ke Kremlu a pod.) se nejraději strefují do do těch, jejichž přínos (třeba v kultuře) mnohonásobně převyšuje nějakou tu mladickou nerozvážnost.

Podle činů poznáte je.

7 0
možnosti
PS

Souhlas, ono i v socialistických podmínkách lze dělat kapitalistickým způsobem. Všichni věděli co pan Čuba dokázal, přesto se jej po roce 1991 nikdo nezastal, naopak. A takových bylo více v dalších firmách, kde byla radost chodit do práce. Např. Zetor Brno pod vedením Ing. Chalikova, ještě v roce 1990 vyvážel do 80. zemí světa traktory!

0 0
možnosti
MK

Tlustá čára za minulostí tu nikdy nebude. Ale rychle se blíží chvíle, kdy všichni pamětníci budou po smrti a žádná tlustá čára tak nebude potřeba.

3 0
možnosti

Obávám se, že ona tlustá čára bude potřeba vždycky. Jistě, z jiných důvodů, než je nebo spíš bylo členství v KSČ. Umím si v budoucnu představit situaci (lehké drogy budou legalizovány...), že se na nominanta na soudce Ústavního soudu vyhrabe, že roku 2023 někoho odsoudil za držení a distribuci marjány nebo kokainu.

0 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

ZJ

... pan rozvědčík -t.č. náš prezident, zahrál znova na falešnou strunu ! Karma pro autora blogu!

7 2
možnosti

Tlustá čára je špatné řešení! Václav Klaus udělal tlustou čáru a nechal komunisty bydlet v soudně uloupených domech!

A odpuštění? Všichni myslící lidé ví, že po jakémkoliv hříchu musí dojit k poznání hříšnosti, upřímné lítosti, odčinění škody a prosbě o odpuštění. Tlustá čára je podvod na slušných lidech!

Je dobře, že Robert Fremr není ústavním soudcem!

6 0
možnosti
PS

O odpuštění se nemusí prosit, to se může vykonat, provést sám u sebe. Pravda, soud a odpuštění - tak nějak si představoval jeden moudrý řešení rozporů v bývalé Jugoslávii. Víme kam až vše došlo uvolněním emocí, vzešlých z pomstychtivosti. Něco podobného zažíváme v Evropě v modrém.

0 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,58
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám