Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

R93a62d35i33m 49K28a84l85a69s

31. 8. 2023 15:20

Kdo chtěl, mohl si přečíst knihu M. Macháčka Gustáv Husák, anebo se podívat na dokument Kněz komunismu Gustáv Husák, což je právě označení z vězení, kdy on sám sebe v rozhovoru s duchovním označil za takového kněze komunismu. A jak už tu bylo v diskuzi zmíněno, o vyzpovídání nežádal, ale spíše ho i podle rodiny "utrpěl".

Někdo tady Husáka označil za kariéristu. Husák žádný kariérista nebyl, byl to komunista z přesvědčení. A takových, hlavně v pozdější fázi, mnoho nebylo. Což je ostatně také jeden z důvodů, proč režim padnul.

Husák i Jakeš pocházeli z velmi skromných poměrů. A ať už si o tom myslí, kdo chce, co chce, věřím, že právě v jejich rodinách nebyl život tak úplně jednoduchý. Nebýt určitého podhoubí, které už tu bylo z dob první republiky a možná ještě Rakouska Uherska, nebyla by cesta k vládě KSČ tak jednoduchá. Pravda je totiž taková, že jsme si komunizmus do jisté míry zvolili sami.

Husáka nemohlo zviklat vězení ani poprava Clementise, protože věřil, že základní myšlenka je správná. Což opět vychází z konkrétních rodinných poměrů a prostředí. Nemyslel si, podobně jako Jakeš, že vše co KSČ udělala, bylo bez chyb, ale bral to jako nutnou daň za nastolení nového pořádku a cesty k němu. A z jeho pohledu to byla úspěšná cesta. Stavěly se byty, továrny, elektrárny, vyváželo se do spřátelených zemí. Naprostá většina lidí tady nouzí netrpěla. A to je vlastně i jedna z příčin pádu. Protože v té době už stranu nedrželi komunisté z přesvědčení, ale kariéristé, kteří dnes zcela přirozeně okupují většinu parlamentních stran. A kariéristé v krizi nepodrží, ti hledají jen svůj prospěch a v případě problému se rozprchnou zase někam jinam.

Husák byl komunista intelektuál, ale jako každý zestárl... Jakeš ho nedokázal zastoupit a Gorbačov dal navíc od východní Evropy ruce pryč. I tak jsme ale jen dlouho v klidu sledovali, co se děje v Polsku a Německu.

Dnes nespokojené asi neosloví komunismus, ale bude to nějaká forma extrémismu. A "přesvědčených" extrémistů už tu pár je...

4 0
možnosti
MB

M51i23l69a98n 89B56í53l23e12k

31. 8. 2023 18:53

Máte pravdu, byl to komunista z přesvědčení - což ale nemusí vylučovat když ne kariérismus, tak přinejmenším vysokou ambicióznost (tak o Husákovi mluvily i kádrové posudky v Moskvě). A normalizační politika (kdy i Husákovi, který v r. 68 volal po ekonomických reformách, muselo být jasné, že nám dál ujíždí vlak) ukazuje spíš na mocenský pragmatismus. A jakési perestrojkové vzepětí v r. 87 na tom příliš nemění.

2 0
možnosti
KV

Co by si asi měl myslet, když jmenoval Dienstbiera ministrem zahraničních věcí? Museli se znát Dienstbier byl přeci také komouš. Ve straně byl od roku 1958. Vstupoval tam tedy v padesátých letech. V letech, kdy strana organizovala monstrprocesy se svými ideovými odpůrci. Pan Dienstbier musel mít silný žaludek. Nebo spíše touhu po moci. Proto nezapškl a hned po roce 1989 se po ní začal sápat znovu.

1 2
možnosti
Foto

Pane Vodvářka, doplnil bych s dovolením Váš text: Zaplatil (svým životem) na - Zaplatil svou duší.

To, že někdo ve finále vzývá Pána Boha, vypovídá o jeho panickém strachu a vědomosti si svých chyb.

To co on, bych nechtěl v té konečné chvíli prožít.

4 0
možnosti
JK

J94a52n 25K86a20r94a37s31e65k

30. 8. 2023 23:01

z wiki:

Gustav Husak, bezvyznamny ceskoslovensky politik z doby pusobeni Karla Gotta.

4 0
možnosti
JK

J81a61n 62K96l94á34s31e25k

30. 8. 2023 22:24

Karma

Vzpomínám si, že Husákova pohřbu se účastnila tehdejší slovenská politická elita v čele s Čarnogurským.

8 0
možnosti
PK

K emigraci za Husáka - byla nejen politická ale hlavně ekonomická. Znám jako pamětník více lidí kteří odešli aby si "polepšili" a pojmy "svoboda a demokracie" je vůbec nezajímaly. Viz můj švagr.

Jen bych doplnil že po r.1989 odešlo odhadem přes 200 tis. lidí a mimo to desetitisíce pendlují a budují Německo, Rakousko.

1 5
možnosti
MS

Povedzte, Kuchta, ako si predstavujete rozdiel medzi pojmami "ilegálna emigracia" a "volný pohyb osob"?

6 0
možnosti
Foto

Ahoj, mám dojem že Tiso už je pro mnohé téma dávno... Myslím, že historie bude G. Husáka zkoumat ještě dlouho. Já na něj pškné vzpomínky nemám.

8 1
možnosti
PH

P57e76t36r 68H56o88r52v53á97t

30. 8. 2023 19:27

Slováci by bez komunistů doteď byly drátenící a sběrači hub.

0 6
možnosti
PK

Za Husákova režimu si Slováci relativně hodně polepšili a při jejich nacionalismu se nelze divit že je tam pozitivněji hodnocen. Také touha po změně 1989 byla na Slovensku vlažná.

Pro mě byl a zůstane Husák především kariérista který se ani nepokusil o nějakou "inovaci", kromě tvrdosti - sfúkněm Vás ako špinavou penu - pamatuji si. To Kádár alespoň zkoušel větší ekonomickou volnost při zachování tvrdého politického kurzu.

10 0
možnosti
MS

Vasil Biľak je pozitivně hodnocen ve své rodné vsi. Asi z podobných přízemních důvodů.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/slovensko-68-7573252/1

2 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,68
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám