Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Dík za vynikající slova. Také jsem o tom napsal příspěvek, ale odjel jsem na dovolenou. Asi jej nezveřejním. Nemám tu Tvoji výřečnost, Tomáši!

Ale jedno s Tebou budu polemizovat. Odsuzuješ lékařku, která prošla kolem krvácejícího dítěte a nezasáhla. Není mi až tak jasno, že ona je vinna. V tu dobu již mohla být zcela vyčerpána a neschopna práce. Nevím a proto ji nevyčítám předem, že podcenila příznak krvácení, že jej neviděla jako krvácení masivní. Mohla být mladá a nezkušená.

Každá tragedie je dána sřazením nešťastných náhod. Základní nešťastnou náhodou mohlo být opuštění bezpečného oddělení matkou s krvácejícím dítětem!

Posuzovat zpětně bych nikdy nic nechtěl. Nikdy nevíme všechny okolnosti!

Za absurdní však považuji politicko-manažerské vyřešení tragedie: Krajská nemocnice má zákázáno dělat běžnou operaci tonsilektomii!!! Žijeme v Kocourkově!!!

:-)

1 0
možnosti

Ten případ s krvácejícím chlapcem bych zdaleka neviděl tak křišťálově jasně.

Zachránit něco takového, to není první pomoc podle tabuličky, ale docela extrémní dovednost, kterou s rozumnou mírou bezpečnosti zvládnou jen lidé s příslušným výcvikem a praxí. Lékařka, která pracuje někde na dětských lůžkách tohle mít nebude. To nejlepší, co může udělat, je sehnat pomoc. V té nemocnici muselo nutně něco organizačně zkolabovat, protože to nakonec dopadlo voláním záchranky(!) místo příchodu vlastních lidí z ARO nebo JIP. Mohlo se to stát neznalostí té doktorky, že neznala instrukce pro krizové stavy a organizačně selhala, ale taky se mohlo stát, že se pomoci prostě nedovolala(protože porucha, všichni vytížení, apod). Zmatené pobíhání z místa na místo prostě může znamenat ledacos a ten chlapec v komatu může jít klidně za někým úplně jiným než za doktorkou ze záběrů.

1 0
možnosti

Také bych tu lékařku podceńující příznak tak rychle neodsuzoval. Neznám její praxi, zkušenosti, výuku, vzdělání, smrtelnou únavu. A hlavně základní chyba byla, že matka s dítětem opustila bezpečný prostor oddělení!

0 0
možnosti
BH

B56o56h83u23š 74H75a77v46e42l

17. 6. 2019 20:29

Zajímavý pohled.

Chybí tam pohled na přiznání viny a reakce "aktéra". Některé profese (lékaři a soudci) mají stavovské cítění a solidaritu. Bohužel.

Ochota přijmout problém a reálnou reakci chybí a zametání problémů pod koberec je pracovní styl. A výsledek, v zahraničí je v nemocnicích standardně vykazována nezokomiální nákaza (nenulová, 5-10% ), u nás je často nulová. Příčina je v neochotě postavit se problému čelem. I reálné upozornění na svrab bylo odmítnuto, i když bylo objektivní.

Reálná zkušenost z velké FN!

0 1
možnosti

Bohušu, to je pohled zvenčí a není realistický. Všechna pochybení lékaře se vždy vzájemně probírala, aby se neopakovala. Dnes je doba jiná! Dnes nevěříte, že lékař nemá zájem poškozovat pacienta. A tomu se lékaři museli přizpůsobit, což není vždy přínosem!

A nemůže být absence nosokomiálních nákaz dána kvalitou nemocnice? :-) Vy víte, že ne, že jo? :-)

0 0
možnosti
Foto

Ten případ z TV dokumentu Infiltrace je naprosto nepochopitelý. Nechce se věřit. Lhostejnost ze strany zdravotnického personálu jsem už párkrát zažila, ale naštěstí nešlo o situaci, kde by hrozilo trvalé poškození zdraví.

Před lékaři obecně smekám a mám k nim veliký respekt, i když vím, že je i pár takových, kteří si to nezaslouží...:-(

Tobě díky za článek.R^R^

1 0
možnosti

Základní chybou bylo, že matka s dítětem opustila bezpečný prostor oddělení! Pak prostě zmatkovala a došlo k řetězení nešťastných souher okolností! :-)

0 0
možnosti
Foto

Někdy se i lékař utne. Může se stát... Já potkala právě toho druhého, nezodpovedneho.... Dodnes tím trpime dvě...:-/

Tomáši souhlasím s tebou. Měj se fajn.

1 0
možnosti

Vždy jde o souhru řady nešťastných náhod. Zde to začalo fatálním odchodem matky s dítětem z bezpečného oddělení. :-)

0 0
možnosti
Foto

hezky si to rozdělilR^

1 0
možnosti
Foto

děkuji. Měj fajn víkend, Jaromíre.

0 0
možnosti
Foto

Nenašla jsem odvahu se na zmíněnou reportáž v televizi podívat, proto ani nebudu házet kamenem. Tvůj článek jsem si nicméně přečetla jedním dechem a souhlasím na 100% KarmaR^

3 0
možnosti
Foto

Díky Radano. Díky svému angažmá v uvedených institucích mne to zajímalo a vydržel jsem až do konce. To, že se nemocnice handrkuje s rodiči o odškodnění (aspoň to, když se nic nedá odestát) je pobuřující.

3 0
možnosti
Foto

Někdy mám pocit, že s tím úvodním moudrem je to naopak. S úspěchem se tak nějak počítá, protože lékař má přece moc toho nahoře. Neúspěchy (teď nemyslím jasné chyby jako spíš ty případy, které by stejně skončily špatně) se vytahují pořád dokola.

0 0
možnosti
DS

Aho Tomáši. Naprosto sdílím Tvé přesvědčení. Ani jako lajk si neumím představit, že bych kolem takové hrůzy prošla bez snahy něco udělat... natož, kdybych k tomu měla vzdělání a povolání. I kdyby byla dotyčná z jiného oddělení, i kdyby měla namířeno jinam...o tom zabránit takhle masivnímu krvácení je snad Hypokratova přísaha, ne? Jak říkáš, odebrání lékařské licence je to nejmenší, co by tu mladou dámu mělo postihnout.

1 1
možnosti
Foto

Myslíte tuhle Hippokratovu přísahu?

".....Toho, kdo mě naučil umění lékařskému, budu si vážit jako svých rodičů a budu ho ze svého zajištění podporovat. Když se dostane do nouze, dám mu ze svého, stejně jako i jeho potomkům dám a budou pro mne jako moji bratři. Pokud po znalosti tohoto umění (lékařského) zatouží, budu je vyučovat zdarma a bez smlouvy. Seznámím své syny a syny svého učitele a všechny ustanovené a na lékařský mrav přísahající s předpisy, přednáškami a se všemi ostatními radami. Jinak však s nimi neseznámím nikoho dalšího.

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal, a nikomu také nebudu radit (jak zemřít). Žádné ženě nedám prostředek k vyhnání plodu.

Svůj život uchovám v čistotě a bohabojnosti, stejně tak i své lékařské umění. Nebudu (lidské tělo) řezat, ani ty, co trpí kameny, a tento zákrok přenechám mužům, kteří takovéto řemeslo provádějí.

Do všech domů, kam vstoupím, budu vstupovat ve prospěch nemocného, zbaven každého vědomého bezpráví a každého zlého činu. Zvláště se vystříhám pohlavního zneužití žen i mužů, svobodných i otroků. Cokoli, co při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co se nesmí sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti......"

0 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,79
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám