Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Karma Tomáši

Prošel jsem si pozorně jak článek tak diskusi. Bylo toho napsáno tolik, že bych sotva přispěl čímkoliv "objevným". Lékaři zcela jistě nejsou těmi, kdo by jako jediní mohli za smrt pacienta. Je to stejný nesmysl, jako kdyby se tvrdilo, že by snad lékaři mohli za vznik nemocí či dokonce za lidskou smrtelnost.

Vše závisí od hodnost, jakým převážná část společnosti přikládá váhu. Anebo, kam se přesune těžiště zájmu. Když jsou to peníze, moc, blahobyt a kult věčného mládí, pak do toho obrazce nezapadají ani nemoci ani smrt a hledá se viník. Nejblíže po ruce pak bývá (jako údajný viník) lékař.

Jako další vážnou příčinu vidím zapomnění na podstatné hodnoty naší kultury. Zapomněli jsme na původ slova hospital - špitál. Špitály zakládali světci a světice (popř. řeholníci a řeholnice), někdy také šlechta, ovšem z prakticky stejných pohnutek a s velmi podobnými ideály jako řeholníci. Výrazy jako "skutky milosrdenství", "milosrdná láska" nebo "láska k bližnímu" jakoby dnes už zněly archaicky a cize, ale z mnoha pozorování a také z vlastní zkušenosti vím, že právě po tomto přístupu nemocní lidé touží.

8 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,76
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám