Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FP

Ono je to slozite. Nejvetsi bijec za vznik Izraele, ktery ma svuj rodovy erb na jeho vlajce byl zaroven naprosto vitalnim spolupracovnikem rise po celou jeji existenci. Ano, Lord Rotshield ridil Bank of International Settlements (jiz malem uspesne zrusil Benes, teda kdyby to nebyl takovej srab) a zaroven ridil i Bank of England. Veskere zlate rezervy akvirovanych uzemi Hitlerovi bez odkladu odevzdaval s vedomim, ze bez nich by rise padla a koncentraky se otevrely. Presto je tento pan povazovan za velkeho Izraelitu hodneho mnoha diku. Proc by tedy Pius nemohl byt grazlem jen proto, ze ho nekdo pochvalil?

Na druhe strane, pokud opravdu zachranil 700 tisic zidu, tak to muselo slusne zamichat s predpoklady a vsichni Wintonove se svymi seznamy vyvolenych jsou jeste komictejsimi postavami nez se zda.

0 0
možnosti
JC

Je správné a záslužné, že církev pomáhala i po válce těm, kdo byli vítězi pronásledováni, uprchnout.

Není úkolem křesťanů být soudci. Máme pomáhat bližnímu a milovat ho, nikoli ho soudit.

Každý, kdo je pronásledován, má najít útočiště právě u nás.

1 1
možnosti
JS

To rozhodně není argument, který by katolické církvi prospěl.

Když vítězové pronásledovali nacistické zločince, kteří měli na rukou krev nespočtu obětí, tak se lze logicky domnívat, že není moudré pomáhat těmto zločincům "v rámci lásky k bližnímu". Zachovali se vatikánští úředníci správně, když umožňovali za peníze pro církev uprchnout z Evropy válečným zločincům? Když je to pro církev, tak nevadí ani peníze od ďábla?

Druhá světová válka měla miliony skutečných obětí, které živořily bez pomoci i když bojové akce již skončily. A váleční zločinci si budovali nové kariéry za Atlantikem. Dodnes představují komunity bývalých nacistů, klerofašistů a jejich potomků pro Latinskou Ameriku značnou zátěž.

2 0
možnosti
JH

Tomáši, nemám to podrobně prostudované, ale přikláním se k tvému pohledu. Díky.R^

2 0
možnosti
Foto

Děkuji rovněž za návštěvu blogu a přeji Ti aspoň trochu chladu.....

2 0
možnosti
Foto

Po volbě PiaXII. si německé vedení bylo vědomo, že tento papež nebude snadným protivníkem.Joseph Goebels, Hitlerův ministr propagandy, si zapsal do svého deníku:„Politický papež, případně rafinovaný a šikovný bojovný papež. Tedy pozor!“Kdyby mu někdo řekl, že Pius XII. bude za čtvrt století nazýván „Hitlerůvpapež“, nevěřil by. Obavy nacistů se brzy potvrdily. Již ve své prvníencyklice nazvané „Summi pontificatus“ z 20. 10. 1939 varuje Pius XII. před„teoriemi, které popírají jednotu lidského pokolení“ (tedy před těmi, kterézdůvodňují rasismus – nadřazenost jedné rasy nad jinými) a před „zbožštěnímstátu“ tedy totalitou. I když Německo nebylo v encyklice výslovnějmenováno, nacistické vedení správně poznalo, o kom je v ní řeč.V Německu bylo šíření encykliky okamžitě zakázáno, Hitlerjugend dostala zaúkol shromáždit a spálit všechny výtisky. Ještě v létě 1942 protestoval PiusXII. u francouzské vlády ve Vichy proti deportaci židů. Krátce po tzv. kříšťálové nociv listopadu 1938 ještě jako kardinál státní sekretář vyzval EugenioPacelli biskupy celého světa, aby pomohli německým pokřtěným židům prchajícímz říše a již jako papež pomohl svou přímluvou mnichovského kardinála vonFalulhabera, takže se mu podařilo získat 3000 brazilských víz pro německépokřtěné židy, kteří se díky nim mohli zachránit z Německa. Renomovanýžidovský historik Emile Pinchas Lapide odhaduje, že „Pius XII., Svatý stolec,vatikánské nunciatury a celá katolická církev zachránily 700 000 až 850 000Židů od jisté smrti“. Jde o šokující množství: je to přibližně osminaz počtu nacisty zavražděných Židů! Židovský historik a rabín David G.Dahlin, navrhl v únoru 2001 aby byl papeži Piovi XII. udělen čestný titul„Spravedlivý mezi národy“ - titul je udělován nežidům, kteří se mimořádnýmzpůsobem zasloužili o přežití židů v době holokaustu. V roce 2005vydal knihu s názvem „The Myth of Hitler‘s Pope“ (Mýtus o Hitlerověpapeži). Píše v ní: „Boj o pověst papeže Pia XII. je jednímz nejvýznamnějších bojů kulturní války.“ A do

6 0
možnosti
JS

To není jen boj o pověst Papeže Pia XII., ale přímo boj o pověst papežství obecně. Mnozí minulí papežové prosazovali doslova démonské nauky. To je bohužel fakt, který k historii katolické církve neodmyslitelně patří. Když už si katolická církev mohla myslet, že se na kolosální historické papežské skandály postupně zapomene a všechno bude jen lepší, debata o kontroverzní papežské osobnosti – Piu XII. je i po desítkách let stále živá. Co se týče "odhadu" oněch počtů zachráněných Židů – není to jen snaha připsat si zásluhy, které náležejí někomu jinému? Vždyť katolické klerofašistické režimy byly ve svém antisemitismu mimořádně radikální.

To, že katolická církev po druhé světové válce zaznamenává v Evropě setrvalý odliv věřících – to není nevysvětlitelná náhoda. To je výsledek frustrace a zklamání věřících katolíků z nejasných či kontroverzních postojů jejich církve v době války. To je bohužel fakt. V latinsko-amerických zemích jen málo řadových katolíků tuší, jaká je historie papežství. V Evropě ale nikdo historii papežství neutají, protože vzdělanost a pluralita názorů dosahuje mnohem vyšší úrovně.

Osobnost papeže Pia XII. je minimálně kontroverzní. Není možné popřít řadu nemorálních výroků a rozhodnutí, kompromitaci s klerofašistickými evropskými režimy a lavírování mezi politickými hranami. Asi jako kdyby Krisus svým učedníkům říkal: "Uvidíme co a jak bude a podle toho se zachováme."

Pokud by měl někdo následovat Krista naprosto do důsledků – pak je to muž, který se odvažuje nést titul "vikář Kristův". Kdyby papež Pius XII. následoval Krista do důsledků, druhou světovou válku by nepřežil. Ale katolická církev by dnes měla takovou morální sílu, o které se jí dnes ani nezdá. Kristus nezvítězil tím, že se zachoval pro tento svět, ale že svůj svět zachoval pro nás. Krista ocejchovali jako vraha (způsobem smrti), ale tím více se Kristus stal symbolem víry, naděje a lásky. Opravdu se papež Pius Kristovi podobá?

1 1
možnosti
Foto

R^ Ahoj Tomáši, tak zas máš tady můj podpis. ;-) Neboť už můj táta mi v dětství vyprávěl, co všechno Pius XII. pro Židy udělal, aby uvedl desinformace na správnou míru. Takže dík za potřebnou  osvětu....

5 0
možnosti
Foto

Ahoj Šárko, děkuji, ale proti Tvým znalostem a schopnostem se probírat historií jsem jen elév.

Nicméně - osoba tohoto člověka mne přitahuje, stejně jako další, kteří se ocitli ne vlastním přičiněním v složité situaci a zvládli ji s grácií, noblesou a ctí. 

Děkuji za návštěvu.

3 0
možnosti
JS

Ono jde o to, že pontifikové jsou především politikové. A politika, přiznejme si, není vždy čistá věc. Představte si Krista, který dělá kompromisy – to už ale není Kristus.

Když už byly zmíněny skutečnosti, které papeže Pia XII. adorují, měly by být zmíněny i ty ostatní skutečnosti, které právě vedly k jeho přízvisku "Hitlerův papež".

Právě papež Pius XII. využil jednoho z dogmatů předposledního vatikánského koncilu, který říká, že papež je ve věcech nauky a víry neomylný. Má Bůh na zemi nějakého svého neomylného zástupce? A nebo platí spíše slova Bible z knihy Jób (34,19): "Bůh nestraní velmožům, nedá přednost váženému před nuzákem, protože všichni jsou dílem jeho rukou."?

Také je nutné zmínit skutečnost, že Svatý stolec pod vedením Pia XII. vydal kolaborantské francouzské vládě ve Vichy dobrozdání, ve kterém vyjádřil přesvědčení, že "nové rasové zákony nejsou v rozporu s katolickou vírou". Toto dobrozdání lze sice opět chápat jako určitý politický kompromis, ovšem Kristus řekl přesně toto: "Vaše slovo buď ‚ano, ano – ne, ne‘; co je nad to, je ze zlého." Význam těch Kristových slov je naprosto jasný a co jiného by mělo být pro církev absolutní autoritou, když ne slova Krista?

Také je nutné zmínit, že až do roku 2012 obsahoval izraelský památník holokaustu "Jad vašem" kritická slova mířící na Pia XII. Teprve po silném několikaletém diplomatickém tlaku na Izrael byla tato kritická zmínka o tomto papeži z památníku odstraněna.

Je pochopitelné, že všichni jsme jenom lidé – i každý papež. Jenže papež ja navíc římským biskupem, náměstkem Kristovým, prvním z apoštolů, italským primasem, arcibiskupem a metropolitou Římské provincie, suverénem státu Vatikán, nejvyšším pontifikem a služebníkem služebníků Božích. Je mně líto, ale když chce někdo nosit takové tituly, tak ať si nestěžuje, že je pouhým člověkem.

2 3
možnosti
MK

Nesmíte číst tajné dějiny jezuitů, ale zkusit renomované historiky. Třeba i ty židovské.

3 0
možnosti
Foto

Církev je obrovsky rozporuplná organizace. To co jste napsal, je jen díl pravdy. Obrovským selháním Pia XII je biskup Hodal, fakticky třetí muž Vatikánu za jeho pontifikátu. Tento muž byl trvale na straně Hitlera a to naprosto veřejně. Přez Hodala odjely do Argentiny všechny špičky ustašovského Chorvatského režimu, který pod taktovkou Vatikánu povraždil cca 800 tisíc pravoslavných.

      Holocaust si křesťané vyloženě vymodlili a zařídili, jen byli zaskočeni jeho brutalitou. Pius XII se snažil tuto brutalitu poněkud  zmírnit.

     Dalším problémem je postoj papeže k Hitlerovu tažení do Ruska. Encyklika Mystické tělo Kristovo vydaná několik měsíců po pádu Stalingradu je vyloženě zaměřena proti pravoslaví, takže se jen omezím na otázku o co vlastně Piu XII. v tu chvíli šlo.

     Dále jen konstatuji dva výroky předchozích papežů:

"Pan Hitler je největší státník Evropy, neboť jako první rozpoznal nebezpečí plynoucí ze strany Sovětského svazu" v r. 1935

A v r. 1928: "Židé jsou lidé jiného druhu. Musí být učiněna taková společenská opatření, aby s nimi katolíci vůbec nepřicházeli do kontaktu"

     Bližší viz: http://janryznar.blog.idnes.cz/c/348973/Krestanstvi-jako-primy-zdroj-holocaustu.html

4 4
možnosti
JZ

Biskup Hodal nebyl třetí muž Vatikánu. To, že Sovětský svaz byl největším nebezpečím pro Evropu, je pravdou. Hitler ovšem potlačoval katolickou církev v Německu a proti tomu vydal papež Pius XI. encykliku Mit brennender Sorge .

5 3
možnosti
JZ

Zasloužená karma. :-)R^

3 1
možnosti
MK

Mimochodem, vynikající film popisující činnost otce HughO'Flaherty "Šarlatový a černý" podle skutečné události, kde je sice Pius XII není tak často zmiňován, ale je vidět jeho postoj k Židům a nacistům a uprchlíkům ze zajateckých táborů.

https://www.youtube.com/watch?v=EYhM6EBNTT4

Jinak také zvaný Vatikánský bedrník

2 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,44
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám