Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Quo vadis, Česká lékařská komoro ?

Média stále přinášejí další informace, že je čím dál tím větší problém najít odpovídajícího specialistu v terénní praxi.. Zdá se, že jednou z příčin bude i organizace, původně zamýšlená jako stavovská - ČLK.

Jsem - bohužel - pamětníkem vzniku České lékařské komory, jeden rok členem představenstva ČLK a bývalým dlouholetým členem okresního sdružení v Ostravě. V dobách vzniku otcové zakladatelé měli svou ušlechtilou představu pokračování existence a činnosti této entity, která byla rozpuštěna komunistickou totalitou po II. světové válce. Mělo jít o zastřešující stavovské sdružení, jež by bylo garantem odbornosti lékařské péče, dohlížítelem etického přístupu k pacientům a samozřejmě i jistou lobbystickou skupinou.

Po cca 30 letech se její status změnil.

Původní 4leté funkční období presidenta (kde platil systém dvakrát a dost), bylo delegáty změněno na možnost být opakovaně volen, prakticky až do smrti. Každoroční sjezd komory řeší prakticky jen finanční otázky. Moje zkušenost s kvalitou čestné rady ČLK je smutná ( v minulosti jsem dva roky vedl spor s jejím předsedou, až mi konečně dalo za pravdu právní oddělení). 

Lékařská komora je ze zákona povinná pro všechny lékaře, působící na území České republiky. Je placená z každoročních příspěvků všech lékařů (v letošním roce jsou to 4.000,- Kč pro soukromé lékaře). Problémem je, že násilně sdružuje dvě dle mého zcela nekompatibilní skupiny. 

Jednou jsou lékaři v nemocnicích. Ti mají mimo jiné i svou odborovou organizaci (v čele s MUDr. Engelem), kde je otázka výšky jejich mezd naprosto legitimní, jak je tomu i u jiných odborů v různých odvětvích. Kolegové z nemocnic mají své specifické problémy a požadavky, jako je výška mezd, počet služeb a odměna za ně atd. Naprosto neřeší často restriktivní přístup zdravotních pojišťoven, kontrol SÚKL, hygieny atd. V loňském roce jsme byli svědky protestu proti přetěžování zejména mladých kolegů (akce nejsem mýval), který se však časem zvrhnul a skončil přidělením necelých 10 miliard korun navíc. Nejsem si jist, zda-li jsou mladí lékaři spokojení, a to na rozdíl od těch starších, kterým z výše uvedené sumy poplynou větší podíly. Lékaři v nemocnicích mají 5 týdenní placenou dovolenou. 

Druhá skupina jsou ambulantní lékaři - specialisté (technická poznámka - praktičtí lékaři jsou placeni systémem kapitace - tedy určitou částkou na jednoho pojištěnce bez ohledu na to, jestli k nim chodí či ne). Díky možnosti přístupu pacienta ihned k nim a nikoli striktně na doporučení praktického lékaře, jsou specialisté v první linii, kdy musí vytřídit ty, kteří jsou opravdu vážně nemocní a zasluhují péči a ty, kde stačí léčba u praktika. Specialisté dostávají platby za odvedené výkony, jež jsou vyčísleny v bodech. Pokud lékař nepracuje / dovolená, nemoc /, nedostává nic. Z logiky tedy plyne, že lékař v terénu má z hlediska systému mnohem blíže k řemeslníkovi, než ke svému kolegovi v nemocnici. Řeči o jednotě lékařského stavu jsou sice pěkné, avšak nemají racionální a hlavně ekonomický podklad.

Letos připravilo Ministerstvo zdravotnictví ambulantním lékařům nemilé překvapení. Vzdor inflaci v roce 10,7% došlo u většiny odborností ke snížení úhrady za péči v porovnání s minulým obdobím o 7% (cena bodu za optimálních podmínek klesla z 1,21 Kč na 1,14 Kč. To vše v době, kdy zdravotnický personál očekává navýšení mzdy alespoň o inflaci, kdy pronajímatelé prostor si onu inflaci samozřejmě započítají do cen nájmu, o energiích atd nemluvě.

Lékařská komora pro ambulatní specialisty nehla prstem. Bylo logické, že když se z jednoho měšce na jednu stranu přihodí, z té druhé je třeba ubrat. Což je doklad výše uvedeného, že termín jednota přísluší pouze jako nápis na vesnické obchůdky. 

V románu H. Sienkiewicze Kristus pokládá onu otázku o směru cesty apoštolu Petrovi, aby jej přivedl zpět tam, kde bude užitečný. V případě České lékařské komory je odpověď na danou otázku rovněž celkem jasná. Ten směr vede tam, kde je to každému na dosah a není tam mnoho vidět.  

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 30.1.2024 14:31 | karma článku: 39,30 | přečteno: 3692x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 53x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 620x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,08
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám