Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnes je den holocaustu

27. leden je celosvětově připomínán jako Den holocaustu. V tento den Rudá armáda dorazila k branám koncentračního tábora Osvětim, kde nalezla sedm tisíc přežívajících lidských bytostí. 

Je paradoxem, že přes dokonalé zdokumentování hrůz, jež se v Osvětimi a dalších vyhlazovacích táborech děly, se dnes najde řada lidí a států, které všechno zpochybňují či relativizují. Nedávno se v médiích objevila zpráva, že cca 20% mladých Američanů prakticky nic o šoa neví, či považuje fakta za přehnaná. Nejsem si jist, jak by dopadl podobný průzkum u nás, doufám, že snad příznivěji vzhledem k historické paměti. 

Holokaust, šoa však nezačal až se zřizováním těchto táborů, ale daleko předtím. Už historie starého Egypta nalézá dopis faraonovi, kde zhruba 1200 let před Kristem je mu sděleno, že ta divná sekta, jež si říká Židé, byla vyhubena. Od té doby bylo židovské etnikum v různých dobách vládci buď tolerováno nebo vyháněno, v horším případě vražděno. Pogromy s likvidací lidí a přisvojováním jejich majetku jsou součástí dějin prakticky všech států Evropy a oblasti Předního východu. 

Židé byli ostrakizováni pro svou jinakost, kterou však nikomu nevnucovali a to na rozdíl od ostatních expansivních náboženství s islámem a křesťanstvím v čele. Jejich zvyky je ve středověku chránily před tehdejšími pohromami (jednou týdně dokonalá očista těla, kašrut  - předpis co se smí a nesmí jíst atd.). Trnem v oku byly i jejich ekonomické úspěchy. 

Toto vše vyvrcholilo počátkem 30. let v Německu, kde se dostala k moci nacionálně socialistická strana v čele s Adolfem Hitlerem. Mnoho německých Židů bylo úzce spjato se svou vlastí, za níž umírali v První světové válce, mnoho z nich bylo skvělými umělci, významnými vědci, právníky apod. Představa, že se náhle stávají "nepřáteli" své vlastní země, byla pro mnohé jistě zpočátku nepochopitelná. Těm, co měli největší předvídavost, se podařilo uniknout, ti ostatní pak skončili po letech postupného zvyšování útlaku a persekuce v plynových komorách.

Představa, že vyhubením "podřadné rasy" se svět stane lepším a krásnějším, byla v myslích technokratů nacistického Německa dovedena do konce s pověstnou důkladností. Konference ve Wannsee určila systém likvidace nejen Židů, ale i Romů a Sintů. Tento systém "běžel" naprosto dokonale i v době, kdy bylo jasné, že Německo válku prohraje. Kupříkladu poslední popravy vězňů v Terezíně se děly ještě 2.5.1945. 

Zdálo by se, že tato ostudná dějinná epocha, v níž mnoho lidí ztratilo nikoli víru v B-ha, ale v člověka, se už nebude nikdy opakovat. 

Není to pravda.

I dnes, v končící první čtvrtině 21. století, mají některé státy ve svém programu doktrínu vyhubení židovského etnika. Představa, že "evaporací" malého státu, v němž žije cca 9,5 miliónu obyvatel, nastane ráj, je stejně zcestná jako sny nacistů. Židé po zhruba 5700 letech své zdokumentované existence mají svůj vlastní stát, v němž si vládnou a nejsou tak vystaveni svévoli panovníků a vládců v diaspoře a poprvé ve svých dějinách mají sofistikovanou obranu. 

Nedávná historie ukazuje, že sny těch, co o likvidaci Israele usilují, nejsou až tak nereálné. To, co se dělo 7. října 2023, byla krutá připomínka holocaustu, provázena následným absurdním popíráním práva Israele na svou vlastní obranu. U jakéhokoliv jiného státu na světě by za podobné situace nikdo ani nešpitl. Israel je však stále na tapetě OSN a dalších organizací, které už jaksi "pozapomněly" na to, co se před 80 lety dělo. 

Datum 27.1. bychom si měli připomínat stále naléhavěji. Stejně jako u zmíněných faraónů, ale i Babyloňanů, Syřanů, středověkých panovníků, nacistů a mnohých dnešních vládců velkých států je více či méně zasunutá představa o nutnosti likvidace jisté části obyvatel planety Země s mylnou představou o vzniku ráje na zemi.

"Kdo chce stvořit ráj na zemi, stvoří peklo" (Karl Popper). 

Psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 27.1.2024 7:14 | karma článku: 30,33 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,79
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám