Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ Cimický může být přelomový

V tomto roce jde zatím o nejsledovanější soudní kauzu. Před spravedlností stojí renomovaný psychiatr MUDr. Jan Cimický, obviněný ze závažných trestných činů sexuálního obtěžování a zneužití svého profesního postavení.

Pamatuji si na větu jednoho tuším italského psychologa, který kdysi napsal, že lékař ve vztahu k pacientům může snadno propadnout třem neřestem. Pocitu moci, nadřazenosti a pýchy. Je to samozřejmě určeno tím, že v ordinaci tahá vždy za delší konec provazu, nemocný je v daný okamžik v podřízeném postavení, neboť on něco chce, potřebuje a lékař je ten, jenž mu to má umožnit. Jakákoli relativizace právě napsaného (tedy že jsou oba v rovnoprávném postavení, pacient je de facto klient atd.) jsou nesmysly. Vždy to bylo tak, jak jsem napsal a jiné to ještě dlouho nebude.

Není proto až tak nemožné, že někteří těm třem negativům mohou propadnout a s pocitem beztrestnosti se takto chovat celý svůj profesní život. Zatímco operační obory k tomu až tak náchylné nejsou, ty ostatní ano a psychiatrie zvlášť. Každý chápe, že ten, který má léčit duši, musí jít u pacienta tak říkajíc na hlubinu. Rozhovor je samozřejmě veden velmi intimně a záleží na skutečné ars medica (umění léčit), aby byl psychiatr schopen hluboké empatie, vcítění a nalezení řešení složité situace u svého nemocného. Není výjimkou, že lékař v dané situaci ví o pacientovi mnohem více, než kterýkoliv jiný obor medicíny. 

O dané kauze toho víme jen tolik, kolik se dostalo do médií. Dnes se objevila informace znalce, který MUDr. Cimického zkoumá, že má problém vcítit se do druhých. Což je poměrně závažný údaj. Dále pak, že své pacientky vyšetřoval stetoskopem /psychiatr?/ a přítom musely být svlečené do poloviny těla. Z minulosti pak to, že byl tehdejším přednostou ústavu MUDr. Bašným vyhozen z práce pro podezření na výše uvedené jednání.

Pokud by se jednalo o obvinění jednou osobou, nejspíše by byla celá kauza smetena ze stolu, protože by šlo o tvrzení proti tvrzení. Pokud je cca 35 svědectví různých osob, které měly popsanou negativní zkušenost s MUDr, Cimickým, je to na pováženou a soud musí vzít v úvahu vše, co bude řečeno a to velmi vážně.  

Česká společnost je machistická. V diskusích pod články se nezřídka objevují narážky na bagatelizaci popsaného chování ("vždyť si jen sáhl, tak o co jde"), případně znevažování výpovědí ("jde o psychicky vyšinuté ženy, jejichž svědectí nemá žádnou hodnotu") nebo jsou považovány za zlatokopky ("celou dobu byly zticha a teď z toho chtějí vytřískat kapitál")

Málokterý muž se dokáže vcítít do ženské duše, která je navíc při svých potížích značně rozhozená a potřebuje pomocnou ruku. Představa, že ihned poté, co se jí "jisté aktivity" nebudou líbit, poběží na policii, je mylná. Větsinou se stáhnou do sebe,, s pocitem studu, opovržení samých sebou, někdy i šoku z právě prožitého. Navíc, bláznivá ženská proti renomovanému psychiatrovi, který je znám z televize a dalších veřejných vystoupení. Jaké by měla šance u vyšetřovatele? 

Proto si myslím, že kauza Cimický je přelomová. Ženy získají větší sebedůvěru a případní "zájemci" z řad lékařů si uvědomí, že nejsou beztrestní. Jistě, v každém oboru, nejen medicínském, ale třeba i vzdělávacím, kulturním etc. se podobné věci tu a tam přihodí. Je potřeba na ně ihned poukázat a zamezit sexuálním predátorům jejich činnosti. 

Nejsem právník a proto si vůbec netroufám odhadnout konečný verdikt. Soud již dopředu predikoval, že v případě prokázání viny bude MUDr, Jan Cinický uvězněn na 3 roky a bude mu uložena citelná finanční satisfakce. Jde o chladný výklad práva. Za ním však zůstává u řady jeho nemocných pacientek doživotní trauma, nedůvěra k lékařům a nejspíše i partnerské problémy. Zde je jisté, že morální provinění je daleko větší, i když nejspíše není postižitelné. 

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 17.1.2024 15:37 | karma článku: 42,01 | přečteno: 4545x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 13,68 | Přečteno: 101x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,58
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám