Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znalci

Mám na mysli cca 10 milionů českých občanů. Ať je téma jakékoliv, vyrojí se vždy a vždy přesně vědí, jak by to mělo správně a jak to ti jiní dělají blbě. Tragédii na FF UK nevyjímaje. 

I když od nejhorší masové vraždy v českých dějinách upylnuly tři týdny, stále se objevují nové a nové informace, větší podrobnosti, co se skutečně dělo v budově filosofické fakulty University Karlovy dne 21.12.2023. 

Není smyslem tohoto článku ony detaily pitvat. Chápu rozčarování poslance za ANO Richtera, jehož dcera byla tím magorem postřelena a neměla okamžitou lékařskou pomoc. Jistě bylo podobných více. Dnes se opět v médiích objevil článek, popisující situaci, kdy z budovy vycházeli studenti s rukama nad hlavou a byli terčem střelby. Opět je kritizována Policie ČR, že měla postupovat jinak. 

Vzpomněl jsem si na dobu, kdy jsem působil jako znalec v oboru, který dělám celý život. Od soudu či advokátů jsem vždy obdržel tlustý spis, kde byly všechny dostupné dokumenty, týkající se předmětného problému. Lékařské zprávy, výsledky vyšetření, rentgenové snímky a občas - bohužel - i pitevní protokol. Celý spis jsem většinou o víkendu v klidu pročítal u kávy, občas jsem se šel projít, abych si některé věci v hlavě srovnal a dal do patřičných souvislostí. A když bylo všechno jaksi jasné, napsal jsem znalecký posudek.

Proti kolegovi, který figuroval v dané kauze, jsem měl jednu obrovskou výhodu. Na rozdíl od něj jsem vše studoval jaksi z nadhledu, ex post, se znalostí konce. Jemu se předmětný průšvih často stával v půl třetí ráno na centrálním příjmu, kdy musel současně vyšetřit a ošetřit spoustu ožralců, feťáků, případně jedinců slabších duchem, kteří považovali svou teplotu 37,5 st C za natolik závažnou, že dorazili v onu noční dobu na vyšetření s přáním, aby je vyšetřil přinejmenším přednosta ústavu. Pak nebylo divu, že došlo sporadicky k přehlédnutí některých varovných příznaků s následky, které pro nemocného nebyly zrovna příznivé. Ne, že by jej popsaný stav reálií nějak vyviňoval, ale vždy jsem na to, v jakých kulisách se to stalo, bral zásadní ohled. 

Zpět k případu střelby. Policisté nemohli vědět, kde se ten magor skrývá. Budova na Palachově náměstí má 4 patra a je velká jako nádražní hala. V učebnách byly desítky či stovky studentů, kantorů a dalšího personálu. Nikdo při vstupu do budovy nemohl mít jistotu, že mu v tu chvíli ten magor nemíří na hlavu. Mohl se zabarikádovat v nějaké plné učebně. Mohl mít u sebe výbušninu etc.etc. V učebnách probíhala výuka, což jaksi znemožnilo čištění budovy kulometem zvnějšku či výsadek novodobých Rambů, kteří by se realizovali v jeho stylu. To, že cca po 20 minutách od vstupu policie do budovy byl mrtev, je dokladem profesionálně odvedené práce. 

Co se týče zraněných, nevím, kolik čtenářů bylo svědky hromadné nehody, katastrofy. Lékaři - záchanáři jsou školeni v tzv triáži, tedy prvotního rozčlenění postižených na ty, kterým už není pomoci, ty těžce zraněné, u nichž je pomoc urgentní a poté ty, kteří jsou rovněž těžce zranění, ale nehrozí jim smrt z prodlení. To může znamenat, že ten, co naříká, na tom nemusí být tak špatně jako ten, který je zticha. To, že se někomu může zdát, že je v této situaci přehlížen, ještě neznamená, že jde o špatný postup.

Čím dál více se jeví, že v tomto případě odvedla Policie ČR dobrou profesionální práci. Jistě, je nutné rozebrat všechno a poučit se pro - nedejbože - další podobnou situaci, kterou nikdy nelze spolehlivě vyloučit. Pokud se nyní rozhodnu a se svou zbraní zajdu do nákupního centra, kde z ochozu začnu pálit do lidí, nemůže tam policie být do několika vteřin. 

Nebyli bychom ti správní Češi, abychom - jak pravil kdysi pan Werich - přesně věděli, co měl ten druhý v dané situaci říct. Rozumíme práci policie v podobných případech, jsme machři ohledně klimatu, jaderné energetiky, víme přesně, jak by se měly vést bojové operace na Ukrajině. Samozřejmě také víme, že v záložní řadě fotbalové reprezentace nemá ten mamlas co pohledávat a že by tam rozhodně trenér měl dát jiného. 

Působí to směšně. Přinejmenším bychom ale v podobných vážných případech, jako byl čtvrtek 21.12.2023, měli malinko přibrzdit. Už jen pro pietu a soucit s pozůstalými. Říká se tomu empatie a je to vlastnost, která nás řadí do druhu Homo sapiens sapiens. 

Psáno pro www.blogosfera.cz

 

Autor: Tomáš Vodvářka | pátek 12.1.2024 14:16 | karma článku: 33,95 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 8,16 | Přečteno: 64x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,08
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám