Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Referendum o zavedení eura bude festivalem demokracie.

Stínová ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že hnutí ANO bude požadovat vypsání referenda o zavedení eura jako jediné měny v České republice. 

Celou šarádu o tomto tématu spustil president Petr Pavel ve svém novoročním projevu. Dalo se čekat, že mnozí politici v důsledku absence vlastních nápadů jeho připomínku našeho vstupu do Eurozóny a tedy jistých závazků naší země vůči Evropské unii uchopí jako štěpné téma. Samozřejmě, týkalo by se to všech občanů České republiky, takže je nasnadě, aby se tento fakt před jeho případným schválením či odmítnutím prošel celospolečenským diskursem.

Jak správně píše Tomáš Flaška ve svém článku (zde), vstupem do Eurozóny jsme se zavázali k řadě věcí. Z mnoha z nich profitujeme, i když si to již dávno neuvědomujeme. Nikdo nás nebuzeruje na hranicích, že vezeme o jeden kartón cigaret navíc, případně více lahví burgundského z Francie. Řada mladých lidí studuje v cizích zemích a jejich přidaná hodnota se po jejich návratu vyčísluje jen velmi obtížně, nicméně je vysoká. Pokud se procházíme po vlastech českých, narážíme více než častěji na opravené stezky, budovy, komunikace atd., které byly financovány z EU. Stále více z EU přijímáme než dostáváme. Jistě, řada věcí z EU se nám nemusí líbit, nicméně máme volby do Evropského parlamentu, kam můžeme delegovat ty, kteří prosazují ty zájmy, které považujeme za správné. Jmenuje se to demokracie. 

Někteří jedinci ( a jedno hnutí v našem politickém systému ), považuje referendum za vrchol demokracie. Tak nějak tím naznačuje, že náš parlamentní systém, který je založen na stejných principech jako volby do evropského parlamentu, není dokonalý a že hlas lidu je hlasem nejvyššího. Pokud bychom na tento systém přistoupili, stačilo by několik úředníků, kteří by uváděli v život to, o čem hlasovali občané. 

Referendum má své úskalí. Tím podstatným je informace o meritu problému. Pamatujeme si ještě tartas okolo radaru v Brdech. Místo klidného diskursu o výhodách a rizicích jeho instalace téma převzala ulice v čele s jedinci, kteří založili iniciativu "Ne základnám". Na náměstích byly proslovy těch, kteří při absenci logických argumentů plýtvali svými emocemi, založené na nelásce k NATO. Výsledkem byla šaškárna a znehodnocení České republiky jako solidního partnera. 

Jaké by bylo referendum k zavedení eura? Opravdu by převládly logické argumenty z obou pólů, nebo by se opět někde vynořila skupina jedinců, tentokrát s iniciativou "Ne euru"? Opravdu by si každý občan v klidu prostudoval aspoň tenkou ekonomickou příručku s objektivním posouzením pro a proti? 

Proti by jistě byli majitelé směnáren. Mnohde je rozdíl mezi cenou nákupní a prodejní více ja 2 koruny. Jelikož značná část našich občanů jezdí do zahraničí, mění si koruny za eura a tím tyto směnárníky velmi dobře živí. Jakýkoliv nákup zboží z EU je přepočítáván z eura na koruny a směnný kurs může být pro české občany nevýhodný. Prodejní řetězce je nakupují za eura a prodávají za koruny.  Mnoho podniků je přímo závislých na kursu euro versus koruna a pohyblivost kursu ztěžuje plánování investic na delší čas dopředu. 

Lze si představit, že odpůrci našeho členství v eurozóně a nejspíše i NATO budou zuřivě argumentovat bez toho, aby v klidu všem vysvětlili všechny výhody. Z tématu se stane politikum. Jen na okraj připomínám, že pan Andrej Babiš před několika lety horoval pro přijetí eura, aby nyní - jsa v oposici - byl striktně proti. Další důkaz, že diskuse o zavedení eura by byla spíše iracionální, není pod tímto prismatem třeba podávat. 

Na závěr dodávám, že pro mne by bylo smutné loučení s korunou. Protože máme jedny z nejkrásnějších bankovek na světě. Rytiny pana Kulhánka vysoce převyšují sterilní vzhled eurových bankocetlí. 

P.S. Poslední odstavec ber, milý čtenáři, jako lehkou ironii. 

Psáno pro www.blogosfera.cz 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 10.1.2024 12:31 | karma článku: 26,75 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 13,68 | Přečteno: 101x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,58
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám