Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Kde jste, arabští bratři?"

volala arabská žena v Gaze v zoufalství nad situací, jež na tomto území nyní panuje. Scénu nám nabídla Česká televize, která dnes a denně dokumentuje následky útoku zhovadilců organizace Hamás na izraelské kibucy a města.

V tom jejím výkřiku je obsaženo mnohé, možná více, než sama zamýšlela. Je jen málo míst na planetě, kde by za posledních cca 80 let byl takový počet konfliktů, tolik nenávisti a zoufalství, spojeného s faktem, že situace je de facto neřešitelná.

Přesto, jen málokdo je schopen zpochybnit, kdo je faktický generátor všeho, co nyní vidíme v přímém přenosu. Jedna ze zúčastněných stran má ve svém vývěsním štítě likvidaci té druhé. Pokusy o smír, návrh dohod o dvoustátním řešení atd. vždy skončily s tím, že arabské straně nejde o klidný život vlastních lidí, rozumnou spolupráci se zmíněnou zemí a využití příznivé geografické polohy k turistickému průmyslu, jež by se nepochybně odrazila i ve zlepšené ekonomické situaci. Dominujícím faktorem je nenávist k Israeli a tradiční "endlosung" (tedy "konečné řešení") židovské otázky.

Vyklizení pásma Gaza v roce 2005 se ukázalo jako strategická chyba. Opuštěné osady židovských obyvatel pásma se nestaly základem pro obživu aspoň některých Gazanů. Byly zničeny a to jen proto, že jejich zakladatelé byli Židé. Využití k vlastnímu prospěchu přebila nenávist. Učebnice žáků (financované Evropskou unií) jsou plné nadávek vůči státu Israel a velebení vrahů obyčejných civilistů. Stát se mučedníkem (rozuměj člověkem, který se odpálí na tržiští či autobuse s tím, že zabije řadu Židů) je považováno za naplněný smysl života.

Naše a nejspíše i světová média již z důvodu četnosti prakticky nezmiňovala stálé raketové útoky (jež díky sofistikovanému systému Iron dom působily zpravidla jen materiální škody), s velkou nadsázkou je možné konstatovat, že se to bralo jako jakýsi folklór, věc, nad níž je možné mávnout rukou, že se prakticky nic neděje. Odveta byla vždy cílená, bylo zničeno odpaliště. Pokud šlo o obytný dům, bylo vždy obyvatelstvo upozorněno, že dům bude zničen s dostatkem času, aby místo opustili. Marně uvažuji, jestli to kdekoli na světě kdokoli dělá.

Poslední akce, zabití 1300 převážně civilistů po invazi teroristů z Hamásu, byla nepochybně poslední pověstnou kapkou při přetečení poháru. Židé mají historickou zkušenost nejen z dob nacismu, ale mnoha staletí předtím. Vždy to dopadalo špatně, zabíjením, okradením, vyhnáním. Nové je to, že od roku 1948 mají vlastní stát, o nějž museli mnohokrát bojovat a který je, byť obklopen nepřáteli, oázou jejich bezpečí, klidného života a možnosti technologického a kulturního rozvoje. Poslední akce z minulého týdne tento pocit silně narušila a je jisté, že Židé udělají vše, aby se situace vrátila do normálních mezí.

Ve stejných geografických podmínkách, tedy se stejnou možností racionálního rozvoje společnosti, jsou zhruba 2 milióny obyvatel pásma Gaza. Pokud by v čele této enklávy byli kdosi, kdo by všechny prostředky, které se do pásma hrnou odevšad, rozumně využil, nebylo by zřejmě rozdílu mezi ním a územím Israele. To, že lidskoprávní organizace poukazují na bídu jejich obyvatel, není dáno ničím jiným, než prostým faktem, že jsou peníze využívány na cosi zcela jiného, než pro blaho svých občanů.

Araby z pásma Gaza by jistě nebyl problém rozptýlit v řadě arabských zemí okolo, koneckonců, v okolních zemích jich už hodně žije. Jen v Jordánsku se jejich počet odhaduje na 2 miliony. Okolní země však své "arabské bratry" prostě přijmout nechtějí. Dúvod tedy není nepochybně v jejich relativně malém počtu, ale v tom, že s uprchlíky by dorazili jistě i představitelé Hamásu. A která země na světě si dobrovolně vpustí do země jedince, jejichž jediným "raison d´etre", je permanentní boj, nenávist a terorismus.

"Kde jste, arabští bratři?" volá zoufalá žena v televizním šotu.

Nejspíše sedí u televize. A čekají, kdy Israel udělá "špinavou práci" a zbaví pásmo Gaza vlády Hamásu, který je tím pravým původcem současného napětí. Verbálně a veřejně jistě Israel odsoudí. A v duchu se budou radovat, že to nemusejí řešit oni sami. A životy těch obyčejných "bratrů"z Gazy jsou jim lhostejné, protože jinak by tento problém už dávno zmizel.

Psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 15.10.2023 8:58 | karma článku: 46,35 | přečteno: 8794x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 20,24 | Přečteno: 290x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:01

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,66
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám