Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nastane na Blízkém východě změna?

Dnes 8.10.2023 sledujeme druhý den díky médiím prakticky v přímém přenosu válku. Válku, která bude mít předpokládaného vítěze a poraženého. Otázka po smyslu této agrese zůstává stále nejasná.

Jednoznačné selhání izraelských tajných služeb je nepochybně podstatným faktorem současného stavu, pakliže ne tím nepodstatnějším. Podle jejich vyjádření se teroristům podaří každý 25. pokus, zbylých 24 je včas odhaleno a zlikvidováno ještě předtím, než jej podaří uskutečnit. 

Masivní útok, který zastihl stát Israel zcela nepřipravený, je pod tímto prismatem zcela šokující, ve své brutalitě nevídaný a ve svých důsledcích přinese nepochybně řadu změn na Předním východě. Doposud byly aktivity IDF jednak preventivní /viz výše/ a jednak vždy reakcí na pokusy Hamásu o napadení státu - nejčastěji raketové útoky. To, že ještě druhý den války se na jeho území nacházejí arabští teroristé, kteří se opevňují v kibucech a používají k tomu lidské štíty, je pro novodobou historii židovského státu ještě před několika dny nepředstaviteným faktem. 

Arabští teroristé prohlašují, že nebudou dělat rozdíly mezi rukojmími, mezi nimiž jsou matky s dětmi či obyčejní civilisté. President Palestinské autonomie se zdráhá pojmenovat stávající situaci agresí a hájí své bratry před "izraelskými okupačními jednotkami" (zde). Dle záběrů očitých svědků jsou ulice ve Sdeortu plné mrtvol civilistů, kteři byli odstřeleni jeko lovná zvěř projíždějícími teroristy na pick-upech. 

Ve stejnou dobu Israel útočí na centra Hamásu, když předtím - jako jediná armáda na světě - upozorní civilisty, aby budovy opustili. Že to musí nejen Arabům připadat jako slabost, je nabíledni. Možná se i v této taktice něco zlomí. 

Stát Israel nelze vojensky porazit, jak se přesvědčily státy okolo. Od roku 1947 se o to pokusila celá řada z nich a výsledky jsou dobře známy. Některé země si daný stav uvědomily a navázaly spolupráci, nepochybně pro ně výhodnou. 

Palestinská autonomie je dlouholetým příjemcem mnohamiliardových dotací ze strany EU i USA. Je věcí dobře známou, že tyto peníze, za něž by - v případě férového využití - byla z Gazy luxusní přímořská destinace s celoročním přívětivým klimatem a tedy turisticky atraktivní zónou, nesoucí další peníze. Peníze jsou však používány na zcela jiný účel, což vidíme od včerejška.

Že nastane odveta, je nad slunce jasnější. Že bude pro Araby v Gaze zlá, je rovněž velmi pravděpodobné až jisté. Že jsou Arabové z Palestiny bráni ostatními arabskými zeměmi jako protivný a nežádoucí element, je rovněž zřejmé, v opačném případě by je dávno asimilovali a problém Předního východu by zmizel. 

Opuštění Gazy v roce 2005 bylo geopolitickým omylem Ariela Šarona, stejně jako pokus o uzavření férových podmínek mezi Israelem a PA v Oslo. Současná agrese nejspíše přesvědčí váhající svět, že dvoustátní řešení je iluzí a že bude třeba nalézt řešení, které jednou provždy odstraní tento zdroj nestability a násilí. 

Je jisté, že židovský stát změní dosavadní taktiku omezených úderů. Rovněž nejspíše dojde "mírovným aktivistům" jak ve vedení EU, tak třeba i USA, že posílání peněz na "vdovy a sirotky" je plýtváním, neboť místo mléčné výživy se peníze používají na rakety a náboje. Svět bude muset přehodnotit doposud vstřícný postoj, podporovaný fotografiemi zabitých dětí a žen, neboť na vině nejsou bomby Israele, ale agrese Hamásu, kterému nejde o vlastní obyvatele, ale jen a jen o zničení Israele a to za každou cenu, tedy i cenu nevinných dětí. Přesné pojmenování problému je základem každého řešení.. 

Že to odnesou  obyčejní lidé, kterým válka vedená jejich vůdci nejspíše nejde pod nos, je rovněž pravděpoodobné. V tuto chvíli se však jiné řešení nenabízí. 

Psáno pro www.blogosfera.cz

 

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 8.10.2023 11:26 | karma článku: 44,15 | přečteno: 5866x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 18,91 | Přečteno: 236x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,60
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám