Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babiš/Prchal for president

S malou nadsázkou lze říci, že po prohře či spíše nevýhře PR týmu v čele s Markem Prchalem stojí před ním daleko větší výzva. Už nepůjde o presentaci hnutí ANO, jež naslibuje lepší příští, ale o bosse samotného. Co může nabídnout?

Zdá se, že politika 21. století se již neodvíjí od idejí, kterými se kandidát na funkci presentuje, který nabídne své schopnosti ve prospěch státu a který se zaváže státu sloužit. V archetypu demokracie byli voleni do čela vedení obce ti, jejichž základním krédem bylo dělat vše pro rozkvět společnosti. Existoval současně i princip ostrakizace, kdy jedinec, který začal mít v oné radě moudrých jaksi navrch, kdy jeho moc začala přerůstat všem přes hlavu, byl podroben obecnému referendu, kdy ostatní tajně napsali jeho jméno na střep (řecky ostrakos) a takto jmenovaný jedinec byl nucen ono socio opustit. Už samotná hrozba ostrakizace - tedy vyčlenění z dění obce - byla takovou hrozbou, že k ní nejspíše docházelo zcela výjimečně.

Kde jsou ty časy. Ještě ve 20. století existovali jedinci, jejichž inteligence a um sloužila celku a pro jeho rozkvět. Je možné, že ještě někde přežívají, ale jistě už ne v našem prostoru.

Vážným kandidátem na hlavu státu je nedovzdělaný jedinec, s temnou minulostí kariérního komunisty a pracovníka státní bezpečnosti, člověk zcela bez jakékoliv empatie, jehož jedinou zřetelnou a hypertrofickou vlastností je vyčmuchat peníze jako vepřík lanýže a ihned si je přivlastnit. Jeho kariéra není kariérou úspěšného selfmademana, jak se on rád představuje, ale pouze a jen sérií "převzetí" úspěšných podniků, likvidace konkurence, dokonalá znalost temného prostředí, kde probíhají ony transakce "nákupu" podniků, kam oko občana nemá šanci dohlédnout.

Jeho ješitnost se ukázala v posledních dvou letech, kdy v době opravdu závažných událostí místo racionálních a promyšlených kroků předváděl chaotický tanec, kde základním atributem bylo "já zařídím, já dovezu, já dokážu". Kdy jedno rozhodnutí bylo další den změněno v pravý opak, neboť přišel někdo " v březnu s matematickým modelem a v srpnu přišel někdo, byl to ten stejný člověk, ale to bylo v nějakém jiném čase a ty, který měli přijít, nepřišli".

Za normálních poměrů by se již dávno poroučel jako člověk neschopný a svázaný mafiánskými strukturami, který by jednoduše neustál tlak veřejnosti. Nikoli ovšem za poměrů stávajících, kdy je pečlivě řízen PR týmem. Ukazuje se zřetelně, že pokud není Marek Prchal nablízku, není Andrej Babiš schopen říct jednu souvislou rozvinutou větu, spíše slyšíme jen simplexní výlevy na současnou vládní garnituru, která velmi pracně a pro národ bolestivě napravuje, co bylo za poslední 4 roky různými prebendami prohýřeno a promarněno . Naopak - vzpomínáme  na brilantní televizní projev, jistě po pečlivé přípravě mediálních expertů, na kterém nepochybně pracoval celý PR tým a který dojal značnou část našeho národa a v němž se kál z pochybení, pravda jen těch, u nichž to bylo zřejmé i jeho skalním přívržencům a které prostě nešlo okecat. I ti však dobře věděli, že předmětný projev v žádném případě nenapsal Andrej Babiš sám, protože toho prostě on sám není ze své povahy schopen.

Je jisté, že principál Prchal již do detailů připravil plán na letošní rok. Spanilé jízdy v obytném kempovním voze po náměstích a návsích, odkud se bude podávat vedle slibů i něco z Penamu. Kde bude sklízet ovace od těch, kterým převedl cenu jízdného od nich samých na jejich děti a vnuky. Kde bude vychvalovat své dosavadní působení, aniž by se slůvkem vrátil ke svému působení za dob pandemie, kde přinejmenším velká část našich občanů nemusela zemřít, protože stačilo se spolehnout na odborníky a nežvanit jim do jejich práce. A jistě spousta selfíček, které budou nadšené babičky ukazovat svým kamarádkám, protože se s nimi vyfotil ten, kterého viděli doposud v televizi. I to bývá - bohužel - motivem ke vhození hlasu do urny.

Zbývá základní a podstatná otázka. O co jde Marku Prchalovi? Musí dobře vědět, komu slouží. Jde o peníze? Jistě, bude asi královsky placen a historie zná mnoho jedinců, kteří za patřičnou výši sloužili i samotnému ďáblu. Myslím si, že on - jako nepochybně inteligentní člověk - by si podobný balík mohl vydělat i jinde a počestněji. Jde o pocit moci? Že ovládá člověka, o kterém velmi dobře ví, že je to jedinec, opovrhující všemi okolo sebe, člověk bez špetky empatie, člověk, který použil frázi o vymýcení korupce jako plášť nad svými minulými, současnými a nejspíše i budoucími kšefty. Že je to člověk, který je schopen pro své machinace použít i své dvě psychicky nemocné děti, aby zakryl svou nemravnou činnost. Že by si opravdu myslel, že Andrej Babiš je člověkem pro skutečné vedení tohoto státu a tím, který jej změní k lepšímu?

Odpovědi na tyto otázky nejspíše nedostaneme, protože - jak známo - Marek Prchal s médii nekomunikuje a veřejnosti se vyhýbá.

Je to zajímavý sociální konstrukt. Málo známý jedinec tahá za provázek marionetu hodně známého jedince, který je v pimprlovém divadle jako hlavní loutka na scéně a překřikuje ostatní. Diváci ony provázky nevidí a jsou fascinováni dějem na jevišti. Pustí někdy Marek Prchal vodicí dřívko? A za jakých okolností by k tomu přistoupil?

Psáno pro www.blogosfera.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 20.2.2022 16:53 | karma článku: 30,94 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Zápisky zoufalého lékaře - technika v ordinaci.

Jsem pamětníkem přístrojů zvaných Consul, Zeta, Remington a dokonce i Underwood. Denšního čtenáře možná napadne, že jsou to jména hrdinů dávných časů. Čas však nezastavíš a každý od fochu je nucen čelit novým výzvám.

6.5.2024 v 15:53 | Karma: 41,08 | Přečteno: 4138x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes začíná nejen v Israeli den památky - Jom Ha šoa.

Od dnešního do zítřejšího večera budou na mnoha místech i u nás nás čtena jména těch, kteří byli zavražděni v rámci tzv. „konečného řešení židovského „problému“. V tento den v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu.

5.5.2024 v 5:37 | Karma: 24,21 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.

4.5.2024 v 7:51 | Karma: 45,16 | Přečteno: 5391x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 30,48 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1799x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schválí nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schváluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 980
  • Celková karma 35,39
  • Průměrná čtenost 2546x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz