Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželské toccaty a fugy - deskové hry

Jsem relativně dlouho a šťastně ženat. Tuto selanku však neustále narušují některé události, které z poklidného soužití dělají poměry,  vládnoucí ve vězení v Bangkoku.

V dobách našeho párového pleistocénu nebylo na hry čas. Plat začínajícího lékaře postačoval k nákupu nezbytných surovin, jež utišily hladové kontrakce žaludků, zprvu dvou, posléze se přidávaly i malé, dětské, mnohem hladovější. Zbytek padl na nájem a kabát ze sekáče. Pokud se opravdu našla chvíle volna, přišla ke slovu sbírka společenských her - tedy krabice, kde byly naskládány figurky člobrda, šachů, dámy a halmy, ty větší ještě s dominem. A šmytec.  V rodině mé ženy byly tradiční dýchánky u Člověče nezlob se provázeny pro mne nepochopitelnou atmosférou. Totiž, nebylo principem dostat pimprlíky do chlívku, ale likvidovat soupeře, pokud možno těsně před ním, aby si ostatní vychutnali zoufalství postiženého. Pokud se hry zúčastnily 4 osoby, protáhla se délka hry logicky i na několik (hodně) hodin. Hra končívala tím, že někdo buď únavou usnul nebo se mu podařilo nepozorovaně vsunout svou figurku z hrací plochy do vysněného chlívku a ostatní šokovat, jak se  mu to povedlo přes všeobecné masakrování stylem všichni proti všem.

Čas trhnul oponou a pokrok se dostavil. Byl zakoupen Scrabble (česky škráble), kde konečně bylo možné použít intelekt a nikoli jen bezduchý vrh kostkou. S přibývajícími herními zkušenostmi se však do párového soužití začal vkrádat mírně řečeno nesoulad. Znalci této hry vědí, že položit slovo na všech 7 písmen do červeného pole přináší mnohdy zásadní zvrat v průběhu hry. Nicméně  ve snaze zvítězit se odpůrkyně uchylovala k patvarům, nad nimiž by Palacký upadl do trudnomyslnosti a pokus o český slovník by rituálně spálil na Karlově mostě.  Tak třeba "frfňati", "pažnice", "kupění" atd.  A to uvádím ještě ty snesitelné a únosné k publikaci. Stav dospěl k dilematu, jestli žít s podobným ignorantem  nízkého charakteru, bažícím po výhře i přes uvedené slovní nesmysly a hrát dále, nebo škráble vyhodit do popelnice a dělat, že je nelze najít. Laskavý čtenář jistě uhodne, jaké bylo řešení.

"Nic neděláš, jen čumíš do počítače a tvé šedé mozkové buňky hynou", sdělila mi jednoho dne nečekaně. "Víš, že učením neurony pučí, vytvářejí se nové spoje a demence tě nedostihne či o mnoho let později", zamachrovala vysledovaným pořadem na Youtube. Výsledkem byla hra Scythe. Pravda, budování osad, osévání polí, stavby různých tvarů je činnost veskrze tvůrčí. Bohužel, v pravidlech této hry je i situace, že pokud jedinec zanedbá obranu svých držav, ten naproti mu tam vlítne, všechno sebere a posupným smíchem mu to spočítá. Hodinová snaha o vytvoření krásné zahrady, prosperujích dolů a osetých lánů je šmahem zničena tím hovadem naproti a spolehlivě vyvolá depresivní stav s nutností si nalít panáka a eventuálně zobnout Lexaurin. Bylo zřejmé, že ani tudy cesta nevede a krabice s plastovými výlisky, hracím polem a papírovými žetony - to vše bratru za nějakých slabých patnáct stovek - byla uložena do skříně, kam nikdo nechodí.

Pominu další období, kdy byly nakupovány další hry s roztodivnými názvy jako Architekti, Roots, Křídla, Azul či jak se všechen ten brak jmenoval. Postupně jsem získal pocit, že autoři těchto her pracují dle schématu, že čím složitější pravidla, tím lepší prodejnost, zvláště, když se na Youtube (nevyčerpatelný zdroj informací o hrách) presentovali jedinci, jejichž jediným životním úkolem bylo onu hru hrát několik hodin denně a poté vysvětlovat followerům, že je to naprostá hračka a že tomu nerozumí jen naprostý dement. Odpůrkyně - stále pod vlivem těchto novodobých mágů - ve snaze udržet mou neuronální síť v trvalém napětí a pučení, trávila svůj čas sledováním přednášek a poté nákupem dalších krabic.

Posledním šílenstvím je hra s názvem Hippokrates. V domnění, že je mi obor velkého Řeka blízký, radostně rozložila herní plán a poté mne pozvala k první instruktáži. Musím připustit, že některé prvky této hry byly zajímavé. Třeba, když pacienti platili za lékařské služby a někdy poměrně horentní hromádky drachem. Na druhé straně je však nemožné, aby lékař procedil zástup žadatelů o vyléčení a vykopl z herní plochy simulanty, bojovníky za invalidní důchody a remcaly, kterým není nic po chuti. Navíc musí kupovat za své roztodivné lahvičky s medicínou, dbát, aby mu neklesla popularita mezi ostatními kolegy, vyléčit co největší počet jedinců a dbát, aby měl co nejmenší počet těch pacientů, kteří to přes všechnu snahu nedají a skončí buď na JIP či ještě hůře v osidlech boha Háda, odkud - jak známo - není návratu. Hra je natolik složitá, že dosáhnout konce se slušným výsledkem je podobné výstupu na Dachstein v žabkách.

Po zralé úvaze jsem dospěl k následujícím závěrům.

  1. V naší populaci se vyskytují jedinci, kteří v době stoupající inflace, drahých energií a vysokého státního dluhu bezostyšně přikládají pod kotel zdrojů depresí, neboť rozložený herní plán nepřináší žádané rozptýlení od každodenní šedi, ale zvýšený krevní tlak, potřebu barbiturátu a pocit trudnomyslnosti, že křivka mého IQ směřuje neodvratně dolů. Nový ministr hospodářství by měl nějakým oběžníkem prodej těchto "her" zakázat.
  2. V případě, že zákaz prodeje neprojde, měl by kupující mít nárok na bezplatnou psychologickou péči, případně státem hrazený měsíční pobyt v léčebně Bílá Voda, kde není internet, mobilní spojení a personál v bílém je vlídný, byť jako jediný má klíče. Netřeba dodávat, že v této lokalitě je jakýkoliv pokus o hru čehokoliv stíhán a jedinec, který by propašoval pod kutnou třeba kanastu, je poctěn elektrošoky do té doby, až zcela zapomene, k čemu ty plastové kartičky s čísly a obrázky krále jsou.
  3. Ze staré almary vydoluji značně ohmatanou krabici s názvem "Společenské hry", kde zůstalo sice neúplné, ale přesto použitelné domino. Dnes odpoledne je rozložím na stole a nabídnu odpůrkyni skvělou zábavu, prostou ostrých slov, úvah o charakteru protiháče a poklidného průběhu.

 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 19.1.2022 5:35 | karma článku: 36,54 | přečteno: 2655x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 21,75 | Přečteno: 337x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,50 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,76
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám