Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomohou fotky z JIP či márnice?

Vláda s končícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem spouští "brutální" kampaň, jež má přesvědčit váhající občany, aby se nechali naočkovat proti Covid 19. 

Jako motivační budou zveřejňovány snímky těžce nemocných lidí, případně rakve či plastové pytle s mrtvolou.

Stará anekdota říká, že pán, který si přišel koupit do trafiky cigarety říká prodavači:" Prosím Vás, dejte mi raději tu krabičku s rakovinou, tu s impotencí nechci."

Nejsem si jist, zda-li tento způsob negativní propagace někoho přesvědčil, aby zanechal kouření. Dle mých zkušeností jsou důvody abstinence alkoholové či nikotinové zcela jiné. Tou největší je osobní motivace, změna životního stylu, partnera atd. Rovněž nějaká událost v rodině či nejbližším okolí, zpravidla velmi razantní, která je schopna přesvědčit alkoholika, aby toho zanechal. Prodělaný infarkt s "dotekem smrti" může skutečně způsobit, že cigareta před srdeční záhatí (jak se česky infarsace srdečního svalu nazývá), byla opravdu tou poslední. Nabádání lékaře, aby někdo přestal kouřit či chlastat, je dle mých zkušeností zcela bez efektu.

Pamatujeme si i televizní šoty proti silničnímu pirátství, kde zpravidla figuruje dítě, které si hraje či vběhne do vozovky někomu, kdo jede moc rychle či nedává pozor. Došlo skutečně po odvysílání brutálních záběrů k poklesu počtu dopravních nehod s tragickými důsledky? Většina řidičů při projíždění okolo nehody sice zpomalí (aby si vše řádně prohlédli), ale o pár set metrů dál vesele drandí nad určený limit.

Byla by zajímavé a potřebné zjistit, zda-li výše uvedené kampaně (jistě dost drahé), měly ve svém důsledku nějaký efekt, jinak řečeno, zda-li někdo statisticky vyhodnotil období před a po a zjistil, že opravdu nastal pokles nežádoucího jevu. Pokud ano, měly by být výsledky presentovány v hlavních vysílacích časech televizí. Možná mi něco uteklo, ale nic podobného jsem nezaznamenal.

Nadcházející kampaň mi připomněla jednu výstavu na ostravském náměstí před několika lety, kde byly vyfotografovány zbytky plodu po provedené interrupci. Šlo skutečně o brutální záběry utrhaných ručiček či hlaviček, jež byly veřejně vystaveny pohledům kolemjdoucích a to i dětí. Opět si nejsem jistý, jestli tyto fotografie přesvědčily alespoň jedinou ženu v pro ni nežádoucím stavu, aby si dítě ponechala. Osobně jsem měl pocit zhnusení nad autory, kteří sice propagovali správnou věc, ale zcela špatnými prostředky.

V době, kdy se ukazuje, že očkování proti Covid 19 sice nějakým způsobem snižuje možnost těžkého průběhu nemoci, ale nijak nechrání před onemocněním a okolí před bezpříznakovým očkovaným nosičem viru, kdy i ti, kteří mají vysoké protilátky proti nemoci, jsou nuceni se nechat očkovat, kdy začíná být zřetelné, že očkování (aby bylo nějak účinné) se nejspíše stane každoročním koloritem našich životů, je tato kampaň dle mého spíše zbytečná, ne-li přímo kontraproduktivní.

Nesleduji příliš média, nicméně nikdy jsem neviděl, že by kdokoli propagoval to, co je pro daného jedince zásadní. A to je starost o vlastní imunitní systém, prostředek, jenž nás chrání od prvního nadechnutí po porodu až do naší smrti, která bývá často způsobena právě jeho kolapsem. Tato péče zahrnuje dennodenní pohyb na čerstvém vzduchu, kdy po mnohahodinovém pobytu v místnosti či MHD můžeme prodýchat naše plíce a kyslíkovým koktejlem si dodat to potřebné pro organismus. Současně chůzí (či během), posilujeme kardiovaskulární aparát. Otužování, které má každý k dispozici tím, že po ranním sprchování prostě na pár desítek vteřin uzavře kohoutek s teplou vodou. Dostatek vitamínů, které nemusí být v drahých pomerančích, ale třeba v kysaném zelí. A rovněž - to je zcela zásadní - nepodléhat strachu četbou statistických tabulek, které se velmi často účelově upravují podle potřeby autora či organizace, sledující určitý cíl.

Skutečně nevíme, jestli člověk na lůžku JIP, jenž je předmětem fotografické kampaně, je tam v důsledku nemoci Covid 19, jestli rakev obsahuje zemřelého na infekční nemoc a ne třeba oběť autonehody, která měla pozitivní test. Myslím, že ti, co se naočkovat chtějí, tak učiní bez potřeby shlédnout šokující fotografie. Ty druhé nepřesvědčí nic (vyjma ostrakizace, která je již zaváděna třeba ve Francii či Itálii a poměrně rychle se dostává i k nám).

Půjde o vyhozené peníze, možná zhnusení části populace a větší "zaseknutí" se těch, kteří patří k odpíračům. Což se takhle kouknou tam, kde se dílo daří? Opravdu je nutné vždy a ve všem hledat specifickou českou cestu?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 10.11.2021 9:08 | karma článku: 33,37 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Zápisky zoufalého lékaře - technika v ordinaci.

Jsem pamětníkem přístrojů zvaných Consul, Zeta, Remington a dokonce i Underwood. Denšního čtenáře možná napadne, že jsou to jména hrdinů dávných časů. Čas však nezastavíš a každý od fochu je nucen čelit novým výzvám.

6.5.2024 v 15:53 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3920x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes začíná nejen v Israeli den památky - Jom Ha šoa.

Od dnešního do zítřejšího večera budou na mnoha místech i u nás nás čtena jména těch, kteří byli zavražděni v rámci tzv. „konečného řešení židovského „problému“. V tento den v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu.

5.5.2024 v 5:37 | Karma: 24,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.

4.5.2024 v 7:51 | Karma: 45,14 | Přečteno: 5358x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 30,48 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1796x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 980
  • Celková karma 35,38
  • Průměrná čtenost 2546x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz