Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Emoce v medicíně

Na Blogosféře jsem publikoval článek s názvem "Soucit s nemocným jako universální emoce?"  který byl 26.10.2021 uveden i na serveru Neviditelný pes. Tam se rozvinula -aspoň pro mne - zajímavá debata. .

Byl jsem překvapen, že až na výjimky téměř nikdo z ostřílených diskutérů nebyl schopen rozeznat podstatu mého sdělení. Drtivá většina totiž zaměnila existenci soucitu za profesionalitu poskytnutí lékařské pomoci. Když odhlédnu od osobních útoků (kupříkladu přirovnání k Josefu Mengelemu, který prováděl hrůzné pokusy na dvojčatech v Auschwitz), většina předpokládala, že absence soucitu je totožná s odmítnutím léčby a to i přesto, že jsem tento zásadní fakt zmínil v posledním odstavci jako podmínku výkonu lékařské praxe "sine qua non".

Pokud by se diskutující zeptali svého známého lékaře mimo ordinaci (tedy jaksi off label) na uvedené téma, předpokládám, že by se dozvěděli totéž. Tedy to, že s pacienty, kteří opakovaně, úmyslně, vědomě a dlouhodobě porušují léčebný režim a to i přesto, že je jim to lékařem opakovaně sdělováno, příliš soucitu nemají. A současně by sdělili, že i přes absenci soucitu mu samozřejmě stále poskytují základní lékařskou péči, i když jsou si vědomi, že to nic neřeší a že mohou mít- a zajisté mají - pocit zbytečné námahy a práce.

Několik příkladů z praxe. Znám ze svého okolí jednu praktickou lékařku. Je velmi senzitivní a má se svými pacienty neuvěřitelný soucit. V osobním kontaktu je skutečně velmi milá, každého trpělivě vyslechne, opakovaně bez zvýšeného hlasu zopakuje, že to, co pacientovi škodí, je jeho závislost. Tato lékařka se současně léčí u psychiatra, kde má ordinovánu řadu antidepresiv, aby byla schopna to "doklepat" do blížící se pense. Jsem si jist, že trochu méně soucitu by jí nepochybně prospělo a možná i prodloužilo život.

Dalším kolegou je chirurg, velmi arogantní, povahou drsňák, z něhož jsou nemocní vystrašení nejen ze slov, ale i ze vzhledu (má téměř dva metry a vypadá trochu jako Hulk). Nicméně jeho ruce při operaci jsou "zlaté", výsledky brilantní a pokud bych si měl nechat otevřít od někoho břicho, u něj bych neváhal. Jsou tu a tam na něj nějaké stížnosti, které jeho nadřízený musí řešit, nicméně se jej nezbaví pro jeho naprostou profesionalitu. Tento člověk příliš soucitu v sobě nemá, nehodlá jej předstírat, vede mezi čtyřma očima skutečně velmi drsné řeči. Je jeho bezcitnost skutečným problémem při jeho povolání?

Kdysi dávno v televizi promlouval jistý psycholog o sestrách na dětské onkologii. Po mnoha smutných (a někdy i tragických) zkušenostech byly na toto oddělení přijímány sestry s poněkud nižší empatií, protože ty s tou vysokou buď končily na psychofarmacích, v těch horších to ukončily samy se sebou. Skutečnost, že musí ošetřovat malé dítě, které přes veškerou péči umírá, ke kterému si vytvoří osobní vazbu a musí sledovat jeho nezvratitelný konec, byla pro mnohé z nich limitujícím faktorem, kde soucit hrál bezesporu negativní roli,

Posledním příkladem z mého oboru je jeden vážený profesor, který se zabývá mimo jiné i epileptologií. Překvapil jednou na kongresu všechny v auditoriu, když sdělil, že stačí jedno vynechání předepsané kontroly bez omluvy a on péči o něj ukončí a doporučí léčbu u jiného lékaře. Po zklidnění šumu v sále všem vysvětlil, že on chce léčit a nechodit po soudech (pro vysvětlení - existují případy, kdy jedinec s epilepsií "opomene" medikament, dostane záchvat, při kterém způsobí sobě či jiným neštěstí. Poté se vždy hledá viník a pro rodinu či advokáta je lékař tím nejsnadnějším cílem). Pokládám opět čtenářům otázku, zda je tento vysoce erudovaný odborník bezcitný.

Ještě jednou tedy k tématu. Jak jsem uvedl, každý člověk v této zemi má dle zákona právo na zdravotní péči, ať se ke svému zdraví staví jakkoliv. Každý lékař je povinen v souladu s přísahou při promoci pomáhat, ať si o svém nemocném myslí cokoliv. Nikdo mu však nemůže zazlívat, jestliže tak nějak cítí pocit marné práce s někým, o kom je řeč výše. A že s tímto člověkem prostě nesoucítí jeho zdravotní potíže, o nichž ví, že si je daný jedinec způsobuje sám, opakovaně, dobrovolně přes veškerá upozornění, že by to neměl dělat.

Kvalita lékaře se neměří stupněm soucitu, ale výsledky jeho práce. A považovat fakt, že stupeň lékařova soucitu je totožná s jeho odborností, je mírně řečeno naivní.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 9.11.2021 18:31 | karma článku: 25,79 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vražda člověka není řešení

A to navzdory tvrzení jednoho Gruzínce, který si v čele Sovětského svazu myslel, že tomu tak skutečně může být.

16.5.2024 v 7:41 | Karma: 30,93 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko dějin Předního východu s přihlédnutím k zemi israelské

V prvním opáčku jsme si objasnili některé pojmy, jež jsou v dnešním světě poněkud zastřené, relativizované či zcela překroucené. Dnes se budeme věnovat dějinám.

11.5.2024 v 8:44 | Karma: 39,07 | Přečteno: 1986x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Zápisky zoufalého lékaře - technika v ordinaci.

Jsem pamětníkem přístrojů zvaných Consul, Zeta, Remington a dokonce i Underwood. Denšního čtenáře možná napadne, že jsou to jména hrdinů dávných časů. Čas však nezastavíš a každý od fochu je nucen čelit novým výzvám.

6.5.2024 v 15:53 | Karma: 41,72 | Přečteno: 4526x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes začíná nejen v Israeli den památky - Jom Ha šoa.

Od dnešního do zítřejšího večera budou na mnoha místech i u nás nás čtena jména těch, kteří byli zavražděni v rámci tzv. „konečného řešení židovského „problému“. V tento den v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu.

5.5.2024 v 5:37 | Karma: 24,64 | Přečteno: 455x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.

4.5.2024 v 7:51 | Karma: 45,41 | Přečteno: 5771x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 982
  • Celková karma 35,71
  • Průměrná čtenost 2541x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz