Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejdůležitější otázka (povídka na sobotu)

Poslední, co si pamatoval, byla elektrická rána do hrudníku. I když záchranka přijela rychle, nebyla šance to nějak zvrátit. To bylo poslední, co si uvědomil a věděl to docela jistě.

Ocitl se v jakési místnosti, kde byla řada židlí, ale byl tam sám. Na stěnách nebylo nic, žádné obrazy, obvyklý kolorit čekárny se stolkem se starými časopisy rovněž scházel. Prohlížel si podlahu a strop a nevěděl, co tady pohledává.

Ve stěně se náhle otevřely dveře a ven vyšla krásná žena s klidným úsměvem. "Pojďte dál, už na vás čekáme". Zvedl se a následoval ji do menší místnosti, velmi úsporně zařízené, kde nic nepřebývalo ani nescházelo. "Jen chvíli, hned to bude", řekla a posadila se proti němu. Pořád si nebyl jist, jak se tady ocitl a rovněž proč.

Jeho marné přemítání přerušilo otevření dalších dveří, v nichž stála bytost, o níž měl pocit, že ji dávno zná, ale kterou nemohl za nic na světě správně zařadit. Klidně mu pokynula a on vešel do útulně zařízené kanceláře, kde byl malý konferenční stůl a dvě křesla. Postava jej vybídla, aby se posadil. 

"Dáte si něco?" zeptal se neznámý. "Sám mám rád single malt whisky z Tomintoulu ve Skotsku, je to opravdu skvělý lidský vynález", dodal s úsměvem. Přikývl, i když nevěděl, o čem je řeč. Nalil dvě skleničky zlatavým obsahem a postavil je před něj.

"Nejspíše si kladete dvě otázky", pokračoval poté, co si sedl naproti němu. "Chcete se zeptat, co tady pohledáváte a kdo jsem, že? Je to totiž to nejčastější, co se mne lidé ptají." 

Přikývl, protože to bylo opravdu to nejdůležitější, co jej v tuhle chvíli zajímalo.

"Před chvílí jste zemřel, infarkt z přepracování, jako obvykle u mužů vašeho postavení, kteří neumějí odpočívat a kteří si myslí, že bez jejich přičinění se zastaví pohyb planet. A to jsem udělal tolik práce, abych dal všem jasně najevo, co je v jejich životě to nejdůležitější. A přesto zase a znovu muži vašeho smýšlení dělají stále stejné chyby. A ta druhá otázka? Ano, jsem Bůh."

Seděl zaraženě v křesle a tupě zíral před sebe. Jestliže je tohle Bůh a já jsem mrtvý, pak bych měl mnoho otázek, které mu nebudou příjemné. Proč jsem musel skončit takhle brzo, proč jsem se nemohl rozloučit s rodinou a proč jsem nedostal šanci urovnat vztahy s těmi, kterým jsem ublížil či které jsem zklamal? Tohle je to proklamované milosrdenství, o kterém jsem slýchával jako malý v kostele, kam mne brávala babička? Myslí mu proudily další a další otázky a váhal, s kterou má začít.

"Vím, na co myslíte", pravil Bůh. "Chtěl byste se zeptat na mnoho věcí, ale ty jsou takové lidské, málo důležité. Zkuste chvíli přemýšlet a pak mi položit jedinou otázku, kterou budete považovat za absolutně zásadní. A dobře si ji rozmyslete, protože opravdu může být jen jedna."

Kolotoč jeho myšlenek se zasekl. Co je nejdůležitější otázka, kterou může položit v této situaci? Která byla jeho největší životní chyba? Co mohl udělat lépe, aby se tady neocitl tak brzo?  Pokaždé, když se v duchu takto zeptal, připadl mu dotaz docela banální, blboučký a naprosto bezvýznamný. Tak co se má zeptat? Pak jej cosi napadlo.

"Když jste Bůh, tak mi jistě řeknete, jaký je smysl lidského života", řekl po chvíli a konečně se napil.

Bůh se chápavě usmál.

"Výborně, to je zásadní otázka, uspěl jste. Ale musím vás zklamat, protože to je to jediné, na co nemohu dát přímou odpověď. Svět, který jsem stvořil, ji dávno zná, jen je jaksi zastřená a to přesto, že jsem udělal všechno, co bylo v mých silách, aby byla všeobecně známa. Někteří už ji našli, jiní ji hledají a jsou i tací, kterým je ukradená. Dal jsem všem absolutní svobodu v jejich myšlení, v jejich vůli ji nalézat či naopak ji zcela pomíjet a žít jen podle svých lidských představ". 

Seděl strnule v křesle a marně přemítal nad právě řečeným. Opravdu promarnil svůj čas zbytečně? Co měl dělat jinak? Vždyť vybudoval firmu, známou po celém širokém okolí. Dal mnoha lidem práci a jeho rodina je zabezpečena jako málokterá. Byl váženým občanem města, seděl v jeho radě a mnoho staveb bylo výsledkem jeho snah.

"Vím, na co myslíte", přerušil jeho úvahy Bůh. "Jistě, všechno to je důležité. Ale pořád jste se nedostal k tomu zásadnímu, i když vaše myšlenky jdou docela správným směrem. I když si to mnozí o mně nemyslí, jsem opravdu milosrdný a štědrý. A proto dostanete šanci nalézt odpověď na vaši otázku jaksi sám, bez mé pomoci. Vrátíte se na jeden den zpět v duchovní podobě a zkusíte to zjistit sám."

Bůh se zvedl a odešel.

V hlavě měl doslova včelín. Kam se má vydat a co má hledat? Vždyť žil mnoho let  spokojeně a teď má všechno přeorat a najít jakýsi prazáklad všeho? Zvedl se vyšel ze dveří. Ocitl se na ulici, která vedla k jeho výstavní vile, okrase zdejší čtvrti. Vstoupil dovnitř. V obývacím pokoji seděla jeho žena a tři děti, pár nejlepších přátel. Nikdo moc nemluvil, jen občas někdo cosi prohodil se svým sousedem. Na stole stála jeho fotografie z krásných časů a zapálený svícen. Jeho žena - krásná jako vždy - seděla mlčky opřená v křesle. Neplakala, věděl, že umí skrývat své city. Proto byl její pohled prázdný, oči hleděly do nikam a nejspíše ani nevnímala své okolí. Ucítil potřebu ji chytit za ruku a pohladit, ale byl už z jiné dimense a věděl, že je to marné. 

Sledoval své děti, už velké, které měly již své vlastní životy, jež sice sdílely matčin smutek, ale tak nějak současně hleděly za horizont současné události. Uvědomil si, že vlastně ani pořádně neví, co si myslí, jaké jsou jejich touhy a plány. Vždycky jim dával dostatek volnosti umožněné jeho penězi, ale neměl čas pro samou práci ve firmě se jich zeptat, co si vlastně myslí. Byly krásné, byly jeho, ale vzdálené tak, že nebyl schopen si vybavit, kdy s nimi naposledy mluvil otevřeně jako otec s dítětem. 

Jeho nejlepší přátelé, nebylo jich moc, co si vlastně o něm mysleli? Nebylo to přátelství z rozumu? Ano, měl kontakty, styky, umožnil mnoha lidem se vyšvihnout ve společenském žebříčku hodně vysoko, kam by bez něj došli jen stěží. Co znamenaly ty večírky, kde vždy seděl na čestném místě, tenisové turnaje místní smetánky, kde samotná účast již byla vyznamenáním? Byl upřímný ten potlesk, když se stal čestným občanem svého města? 

Po chvíli se společnost rozešla a on zůstal sám. Bloudil po domě a přemýšlel, jestli to vše stálo za to úsilí. Kde udělal tu zásadní chybu, že se musel vrátit zpět a hledat odpověď na otázku, kterou mu Bůh schválil jako tu nejdůležitější. Vždyť si vždycky své kroky dobře promýšlel, vždy jednal s rozvahou, bez velkých emocí. Nikomu vědomě neublížil, nikdy se nesnažil potlačit své okolí, aby se on sám dostal výše. Zabezpečil svou rodinu a nejspíše i ty svých zaměstnanců. Tak co dělal špatně?

Hlavou mu běžel film. Události od raného mládí, na které si byl schopen vzpomenout až do poslední chvíle. Ne, nikde není nic, za co by se měl stydět. Tak proč ta mise? Proč mu Bůh nedal jasnou odpověď a nenechal ho být?

Cítil, že čas, který mu byl dán, se krátí a že se bude muset vrátit. Žádná druhá šance, nějaký "overtime" jej nečekal, to věděl jistě. Tak v čem je smysl života? Proč to všechno? 

Náhle se začal rozplývat a ztrácet a cítil podobné pocity jako v té čekárně. Přesto nebyl smutný.

Ráno jeho žena sešla z ložnice do obývacího pokoje. Na stole byly skleničky z včerejšího večera, talířky snědených pusinek a stůl, který byl pokapán voskem z dohořelých svíček. O svícen byla opřená obálka. Byla si jistá, že než šla spát, tak tam nic takového nebylo. Děti odjely ještě předtím, než zamkla dům, stejně jako jeho přátelé. Přítomnost  obálky ji vyděsila a obavy byly větší, než prostá zvědavost. Nikdy příliš nevěřila na nadpřirozeno, měla zdravý selský rozum a úsudek, byla to, čemu se říká racionální typ. 

Po chvíli váhání pomalu otevřela obálku. V ní byl malý lístek se dvěma slovy a byla si naprosto jistá, že je to písmo jejího muže. 

"MILUJI VÁS"

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 29.2.2020 8:02 | karma článku: 33,13 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,23 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2901x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám