Už někdo vyrábí žluté hvězdy s nápisem Jude?

15. 11. 2019 6:37:05
Média zveřejnila ne až tak překvapivou informaci, že ve Skandinávii při 81. výročí Křišťálové noci byly zhanobeny židovské hřbitovy a na ulicích se objevily hákové kříže a Davidovy hvězdy.

Dle všeho šlo o koordinovanou akci, která se odehrála jak ve Švédsku, tak i Norsku a Dánsku. Židovští obyvatelé našli na svých poštovních schránkách samolepky Magen David (šesticípé hvězdy) s nápisem Jude, věrné kopie nášivek, které museli nosit před zhruba 80 lety někteří spoluobčané, kteří nesplňovali kritéria "správného" genetického původu. Svastikou byly pomalovány památníky holocaustu a poničeny macevy zemřelých.

80 let není tak dlouhá doba. V roce 1943, kdy i v relativně klidném Dánsku začalo hrozit, že tamější Židé poputují stejně jako jejich méně šťastní rasově příbuzní v ostatních částech Evropy do vyhlazovacích táborů, dánští občané pomohli své židovské komunitě uprchnout do neutrálního Švédska. Jen díky těmto krokům nepotkalo dánskou židovskou komunitu zničení a válku nepřežilo "jen" 70 židů ze zhruba 450, kteří byli na konec deportováni. Necelých 8 tisíc - prakticky celá židovská obec - byla tímto krokem zachráněna. Tato událost byla oceněna udělením medaile "Spravedliví mezi národy". Jelikož se toto vyznamenání uděluje konkrétním osobám a nikoli skupinám, je Dánsko s oceněnými 22 jedinci daleko vzadu třeba za naší republikou. Jejich čin byl však v kontextu doby výjimečný a vysoce efektivní.

V současné době žije v Dánsku maximálně 6400 Židů, ve Švédsku je to zhruba 3x více. Z hlediska celkového počtu všech obyvatel obou zemí jde o zlomky procent. Tito lidé rozhodně nejsou nijak agresivní vůči majoritní společnosti, nikomu nevnucují své pojetí světa, jsou nepochybně spíše uzavřeni do svých komunit. A to na rozdíl od jiných nově příchozích v poslední době, jejichž příliv a obtížnost až nemožnost integrace tyto země přestávají zvládat.

Nabízí se základní otázka. Proč? Komu a proč vadí natolik, že je schopen připravit v den pro Židy tolik traumatický cílenou a koordinovanou akci, v níž je nepokrytě navazováno na období šoa. Opravdu si tito jedinci myslí, že pokud by tato promile jejich spoluobčanů "zmizela", bylo by v jejich zemi lépe a radostněji? Je historická paměť opravdu natolik krátká, že je třeba nového ponaučení?

Jednou z možných příčin je celoevropská nechuť k existenci státu Israel. S čestnou výjimkou naší země je Evropa zachvácena mesianským syndromem vůči palestinským Arabům v Gaze a v Judei a Samaří, kam jdou značné finanční částky, jež - jak bylo mnohokráte prokázáno - nekončí u těch potřebných, ale v kapsách předáků organizací ovládajících Gazu a palestinská území na tzv. Západním břehu. Nikdo nepochybuje, že miliardy eur neslouží také k nákupu raket, budování tunelů a odpalovacích ramp. Stejně jako k financování návštěv jistým jedincům, jejichž jediným činem bylo vraždění nevinných civilistů, včetně žen a dětí.

Vypouštění necílených raket z pásma Gaza, jež mají jediný účel a to pozabíjet kohokoli - tedy i Araby - ve státu Israel, vypouštění zápalných balónů, které ničí jak úrodu, tak i pracně vysázenou vegetaci tam, kde byla ještě před pár desítkami let jen poušť atd., je bráno jako jakýsi normativ, o kterém se zpravidla v médiích nic nedozvíme. Na druhé straně stačí, když voják IDF použije nepřiměřeného obrany vůči někomu, kdo po něm hází kameny či zápalné láhve a je z toho pomalu první zpráva v evropských médiích. Poslední výrok evropského soudu o zákazu označování výrobků etiketou "made in Israel" z židovských osad v Judei a Samaří je jen takovým malým doplněním uvedeného.

Toto jistě přispívá v hlavách méně přemýšlejících k tomu, aby zpočátku nalepovali na poštovní schránky žluté hvězdy. Odtud je pak jen malý krok k tomu, aby se v jejich rukách místo samolepky objevil kámen nebo nůž.

Má-li Evropa přežít, musí bezpodmínečně chránit tyto minority a důsledně mýtit pověry a předsudky. Nebát se poukazovat na poměrně nedávnou historii, nazývat správnými pojmy to, co se v ní odehrálo a zejména si vzít ponaučení z toho, co se může stát, když se některá skupina občanů začne považovat za nadřazenou.

Nebo bude opravdu třeba prožít si vše zas a zase?

Autor: Tomáš Vodvářka | pátek 15.11.2019 6:37 | karma článku: 44.91 | přečteno: 4769x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 250 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Platby u lékaře jako never ending story

Nedávno se v médiích opět objevil článek o tom, že někteří lékaři vybírají peníze za ošetření pacienta, aniž by na to měli právo. Jako vždy, diskuse "znalců" obsahuje řadu mýtů, nepravd a dokonce i invektiv. Jako to tedy je?

15.3.2024 v 10:21 | Karma článku: 39.87 | Přečteno: 4720 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

Jen málokdo je nejspíše překvapen. Příznivci ANO vědí, že pro ostré slovo jeho předseda nejde daleko, nejspíše jim to i imponuje. Odpůrci to vědí taky a nejspíše i proto jsou jeho nevoliči.

12.3.2024 v 9:02 | Karma článku: 38.12 | Přečteno: 1642 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak báťušku nám odkrouhla síájej

V choré mysli se urodí ledasco. Někdo se prohlásí Napoleonem, druhý má mozek z Pluta, třetí si je jistý, že po něm jdou. A mnoho dalších slouží buď k obveselení nebo jako subjekt vlídné lékařské péče v příslušném zařízení.

5.3.2024 v 19:12 | Karma článku: 41.14 | Přečteno: 3980 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 467 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4641 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 220 | Diskuse
VIP
Počet článků 971 Celková karma 35.64 Průměrná čtenost 2563

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...