Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drolení práva

Zánik společnosti nemusí být dán nutně jen invazí cizího elementu. Bohatě stačí, když si sama hodí na krk oprátku a kopne do židle.

Naše společnost je svým způsobem extravagantní. Do čela státu si zvolila jedince, o kterém ti, co se zajímali, museli vědět, co je zač. Nespadl z nebe, spíše naopak. Se svou minulostí, o které pamětníci věděli, co znamenala. Se svým přístupem k obchodním partnerům, kteří končí jako zkrachovalé existence, případně i jako bezdomovci někde v lesích. S bezskrupulosním přístupem k těm, kteří odmítnou poslušnost. 

V přímém přenosu slyšíme, jakým způsobem se chová ke svým politickým odpůrcům. Nosí do sněmovny složky se jménem poslanců. Své novináře z MAFRA úkoluje, kdy a kde a na koho co vytáhnout. Pokud je veřejně tázán na některé své kauzy, u nichž společnost - plným právem - žádá vysvětlení, zpočátku mlží a kličkuje (když nechci použít slovo lež), aby poté, přitlačen ke zdi, to vše hodil na své děti, u kterých se pak ukáže, že jsou duševně hendikepované. Toto poslední není protizákonné, ale nepochybně vysoce nemravné.

I mnozí jeho příznivci a voliči uvádějí, že to, co dělá, není tak úplně morálně průzračné. ale vzhledem k tomu, že to není protizákonné, je to vlastně OK. Argumentují, že se mají lépe, než dříve. To je samozřejmě pravda, nicméně otázkou zůstává, nakolik je tato etapa příznivá působením jeho vlády  a nakolik světovým růstem ekonomiky. Dalším faktorem je to, že si neuvědomují, že popřením požadavků na elementární dodržování morálky u svých představitelů přispívají svým volebním hlasem ke zhrubnutí mravů a ve finále zániku té společnosti, ve které samozřejmě chtějí žít. Jinak řečeno, budu-li se chovat mravně, nepotřebuji až tak moc znát zákony. 

Před několika dny došlo - po 4 letech zkoumání - k úniku a posléze i oficiálnímu zveřejnění informace, že státní zástupce Šaroch trestní stíhání zastavil. Jeho rozhodnutí bude ještě dále přezkoumáváno, nicméně rozpaky společnosti nepochybně zůstanou a jakékoli další vysvětlení bude napadáno buď z jedné či druhé strany.

Kauza Čapí hnízdo trvá 4 roky. Lze s jistotou předpokládat, že vyšetřující policista se svým týmem měl dostatek času, aby zdokumentoval vše, co by mohlo vést k obvinění. Pokud by nic nenašel, mohl celou kauzu odložit už dávno. Pakliže však odvedl tak mizernou práci, že státní zástupce nenašel byť jen jediný důvod, aby celou kauzu poslal k soudu, je na místě otázka, jak kvalitní má náš stát vyšetřovatele. Poslanci, kteří si oba pány předvolávali k disputacím, neměli po celou dobu žádné pochybnosti o tom, že kauza se nakonec dostane před soud. Je tedy pravděpodobné, že práce Policie ČR nevzbuzovala dojem diletantství. 

Z tohoto pohledu je rozhodnutí státního zástupce pana Šarocha překvapivé a vzbuzující obavy, jestli bylo jeho rozhodnutí založeno opravdu na jeho skálopevném přesvědčení, či jestli zde nehrají roli další faktory, které z působení pana Babiše na politické scéně již známe. 

Renomovaní právníci považují jeho postup za silně netradiční a vzbuzující pochybnosti. To se v celé kauze nenašla ani jediná věc, kterou by pan státní zástupce poslal před soud, který - veřejně a s možností obžaloby i obhajoby - mohl dát celé věci konečné razítko? 

Demokratická společnost není dokonalá. Je to však systém, který - na rozdíl od despocie či totality - přeci jen umožňuje dosáhnout i na toho, kdo je momentálně v čele vlády. Pakliže však dovolí, aby tento muž v rámci své obrany účelově měnil ministra spravedlnosti, aby se nějakým způsobem vyhnul soudnímu řízení atd. kope si sama hrob. Protože, pokud to projde jednou, podruhé to už bude "normální" (a to se už vůbec nemusí týkat pana Babiše) a společnost se ocitne na kluzkém svahu, po němž, jak známo, se nedá vyšplhat zpátky.

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 9.9.2019 12:53 | karma článku: 41,91 | přečteno: 4234x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,24 | Přečteno: 614x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2957x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,78
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám