Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dovolím si nesouhlasit s níže uvedeným komentářem, že závodník zabil člověka. Ten člověk se zabil sám, svou vlastní vinou, tak jako při jiných úrazech. Loprais může klidně spát.

11 0
možnosti

J54a85n 83P72a33v27e63l

12. 1. 2023 13:31

Loprais byl aktivní prvek, takže ho zabil. Ne svou vinou, ale zabil. Tady nemá cenu slovíčkařit.

I když na tom zabití nese 0 % viny, je to člověk, není to stroj. Může v klidu spát, ale s největší pravděpodobností nebude.

1 5
možnosti
Foto

V animované pohádce Sobík Niko je scéna, kdy hlavní hrdina po strastiplné cestě do Santovy vesničky, kam se vypravil za svým tatínkem, nemoudře vběhne na dráhu Santovy sobí letky v době, kdy ta jde právě na přistání. Nedopadlo to dobře. Sobi to sice "vybrali" a Nikovi se jen tak tak vyhnuli, ale pochroumali saně, za své vzal i model Santy, když na něj spadla lampa a on shořel (šlo o tréninkovou jízdu těsně před začátkem Vánoc). Čili: Niko se zachoval pošetile, stejně jako onen Ital, který svojí pošetilostí způsobil sobě smrt a mnoha lidem obrovské trápení. Je to stejná šílenost, jako kdyby někdo chtěl sledovat na letišti v Ruzyni letadla nikoli na vyhlídkových valech (Kněževes, Hostivice), ale přímo na ranveji. Na zmíněném letišti něco takového možné není, na Dakaru, jak patrno, bohužel ano.

5 0
možnosti

J28a21n 49P49a19v35e25l

12. 1. 2023 10:41

Co se pana Lopraise týče, je mi ho líto. Zkažený závod a vědomí do konce života, že zabil člověka. I když v tom byl nevině.

Co se samotné události týče, horší je, když umře okolojdoucí. Stalo se, že auto sejmulo místní. Černé, takže se nic nedělo. Když umře divák či jezdec, je to tragédie, ale ti akceptují rizika.

Organizátoři nemohou trať zabezpečit, takže je bych nevinil. Tedy, asi by mohli diváky více upozorňovat, ale na takovéto trati to neuhlídají.

Co se samotného mrtvého týče, denně umírají lidé, kteří špatně odhadli riziko. Riskování máme v krvi. Jen nejsou na kameře. Nemá cenu se rozčilovat nad jeho chováním. Není až tak nenormální, jak se zdá. Adeptů na Darwinovu cenu je mezi námi mnoho, včetně mě. Jen jsme měli větší štěstí.

10 0
možnosti

Ten Ital je další kandidát na Darwinovu cenu. Aleše Lopraise je mi líto, veškeré jeho úsilí přišlo vniveč kvůli jednomu hlupákovi.

18 0
možnosti
Foto

Nechtěl jsem být tak příkrý, ale souhlasím. I s tou Darwinovou cenou.

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, souhlasím, že pan Loprais diváka vidět nemohl a čistě hypoteticky pokračovat v závodě po takovém neštěstí, by psychicky nikdo nezvládl. Tragédie je to jak pro rodinu, tak pro řidiče.

10 0
možnosti

Mě zaráží nepoučitelnost organizátorů závodu, který má za celou svoji historii na kontě již 80 obětí.

Jste doktor. co vám říká lékařský instinkt? Je možné, aby i malé štrejchnutí od několikatunového kolosu v rychlosti nezanechalo žádnou viditelnou známku zranění na kůži?

Opravdu se mi nechce věřit, že 2-3 hodiny nikdo neviděl pomlácenýho člověka. Anebo je to jak psal pan Vitha. Loprais ho vůbec netrefil, tím pádem nevznikla žádná modřina, žádná krev, pouze zvýšený adrenalin v těle. Ale tím pádem není důvod, aby šel Loprais někam něco vysvětlovat, protože ho přece netrefil.

Jestli ho trefil, tak určitě bych do toho zatáhnul nedbalost okolí, která 2-3 ignoruje pomlácenýho člověka bez ohledu na fakt jestli nehodu nahlásil, nebo ne.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jak se liší "lékařský instinkt" od "nelékařského", ale to asi není meritorní.

Pokud si pustíte ten šot, tak ten divák se svalil ihned po prolétnutí kamionu na zem, pak záznam končí.

Já nikde nepíšu, že na tom má pan Loprais podíl viny. Právě naopak. Ale současně uvádím, že i za těchto okolností může citlivý člověk mít do konce života šrám na duši.

2 0
možnosti

Na Dakar se moc nedívám. Důvod jednoduchý - Nechápu, co tam mám vidět? Zvláštní soutěž. Během konání již přišlo o život zhruba 80 lidí. Včetně diváků, novinářů, jezdců. Vrcholem byl pád vrtulníku samotného zakladatele rally.

Přesto neodsuzuji> Trh poptávky existuje. Určitě se raduji z českých úspěchů- o propagaci značky ani nemluvě. Lopraise lituji, mohl navázat.Tak bude zase výčitkami vázán. Nešťastné události jsou. Na koupalištích, horách, sjezdovkách. Vypustit vodu, srovnat skály, nebo rozlámat lyže ... ?

Zní to blbě. Zřejmě to ovšem k životu patří. Riziko s neštěstím. Proč mu ovšem chodit v ústrety? Nejlépe jej čekat - za dunou, nebo v nepřehledné zatáčce. Jakkoliv šílené,. děje se. A přitom se říká, že neštěstí chodí po horách. To evidentně neplatí. Mnohdy se vynoří zcela běžně. Třeba z nížiny. Je lepší se mu prostě vyhnout ...

1 0
možnosti
Foto

Miroslave, je to o vzrušení. Já jako lyžař prostě miluji, když to můžu pustit po sjezdovce Sasslong v Itálii, kde se jezdí světový pohár. Hned jako první po ránu, kdy vím, že tam ještě nikdo nemůže být, takže se soustředím jen na techniku jízdy.

Pokud jedu podruhé, už tam někdo být může a nejedu na 100%.

Nicméně vím, co se může stát a riziko u sebe a druhých minimalizuji.

Ten případ, o němž píšu, jde na vrub jedinci, který špatně vyhodnotil svou situaci. A způsobil neštěstí nejen sobě, ale i těm, kteří to vůbec nezavinili.

3 0
možnosti

Pokud jsem správně zaregistroval, ten divák zemřel asi 3 hodiny po nehodě na infarkt. O tom, zda při ní také utrpěl nějaká zranění, není nikde ani zmínka.

Jinými slovy, došlo vůbec ke střetu Lopraisova vozu s oním divákem? Nebo onen divák zemřel doslova leknutím z toho, že řvoucí monstrum kolem něj proletělo v těsné blízkosti?

Já bych se na místě závodníka něčím takovým netrápil. Po říkám s plnou vážností. Bohužel pro něj mu údajně pravidla soutěže přikazují odstoupit a být k dispozici vyšetřovatelům. Což chápu.

Ale žádný šrám na duši bych si skutečně neodnášel. To nebyla chyba Aleše Lopraise.

9 0
možnosti
Foto

Děkuji za reakci - dle videa se ten člověk svalil na zem, těsně po projetí kamionu, nicméně souvislost je zřejmá.

Pan Loprais samozřejmě nezavinil vůbec nic, což ostatně zmiňuji v blogu. Zůstává však ono ale. Většina lidí to bude mít stejné, když se stane nehoda, v které figurují a zemře člověk a oni na ni nemají žádný podíl viny.

1 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám