Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ahoj Tome, s chutí jsem si přečetl i tento Tvůj článek. Fakta zde uvedená nehodlám nijak zpochybňovat. Fakta jsou fakta, i když to nemusí být zrovna pokaždé důkazy, že? Jenom by mě zajímalo, proč vlastně ti Komanči zase vyskakují? Ten důvod, kvůli kterému jsi psal celý tento dlouhý článek, zde uveden totiž není. Že by při přepisování a zveřejňování textu vypadl? Srdečně VM

0 0
možnosti
Foto

Kde se vzaly hranice mezi Ruskem a Polskem, Finskem, Pobaltím (ale i Rumunskem a Maďarskem,..)? Polsko do r. 1918 neexistovalo. Varšavské vévodství patřilo od konce 18. století Rusku. Finsko bylo také od začátku 18. století součástí ruského impéria. Před tím patřilo Švédsku. A car byl finským vévodou. Mannerheim byl ruský generál. Dokonce v té době nejmladší generál. Polsko dostalo mezinárodní hranici zhruba tam, kde je dneska její část s Běloruskem a Ukrajinou. Byla nazvána Curzonovou linií (podle britského diplomata, který jí dojednal). Ale v r. 1920 využil Pilsudski slabosti Ruska svíraného občanskou válkou a intervencí a zabral velké oblasti Běloruska a Ukrajiny, včetně Lvova. Rusko nemělo sílu odpovědět. Největším kamarádem s Adolfem byli právě Poláci. Prezident Beck se velmi na Adolfa zlobil, že ho nepozval na Mnichovskou konferenci. Šla dokonce ostrá nóta. A Poláci si v r. 1938 promptně zabrali Těšínsko a Bohumínsko a část Tater. Dříve než Němci.

A právě Mnichovská dohoda dovedla SSSR k podepsání paktu Ribbenntrop Molotov. Obě strany věděly proč. Sověti potřebovali získat čas a Němci? "Teď mám Polsko přesně tam, kde jsem ho chtěl mít!" řekl Adolf. Co se hranic týče, tak Rudá armáda postoupila na podzim 1939 právě na onu Curzonovu linii. Po válce však donutil Stalin Němce, aby Polákům vydali celé průmyslové Slezsko a dále dostali větší část zemědělsky vyspělého Východního Pruska - Olštýnsko (Allenstein). Pro vaši informaci: hranice mezi Německem a Polskem byla v r. 1939 u Opavy. Dneska je u Žitavy. Pořádný kus, co?

Kolik Němců museli odstěhovat Poláci, když nám vyčítají 3,3 miliónů. Co se Finska týče, bylo to podobné. Hranice určila síla armád v r. 1918. V r. 1939 SSSR nabídl Finsku výměnu území, aby zlepšil svoji situaci v okolí Leningradu a Karélie (Murmansk) v očekávané válce s Německem. Když nótu dostal na stůl Mannerheim žádal, aby jí bylo okamžitě vyhověno. Politické vedení však odmítlo. Tak se válčilo.

2 0
možnosti
Foto

Finové si vzali vzaté zpět, ale dále nešli. V r. 1944 se vše vrátilo ke stavu z března 1940. Tehdy byly definitivně vyřešeny hranice mezi Ruskem a Finskem. Ale když už jsme u těch hranic: kde se vzaly hranice mezi Maďarskem a Československem? Tam přece nikdy žádné nebyly. Slovensko byly Horní Uhry (Feldvidék). No vybojovali jsme si je ve válce 1919. Kde jsme přišli k hranicím s Polskem? No vybojovali jsme si je (gen. Šnejdárek). Jak jsme přišli k hranicím s Rakouskem v dnešní podobě? No vybojovali jsme si je. Až do r. 1922 byli Mikulov, Lednice, Valtice, Poštorná...v Rakousku! My jsme ty země přepadli právě tak, jako Rusko Polsko nebo Finsko. Jak říkal T.G. Masaryk: "O hranicích se nevyjednává. O hranice se střílí!". Takže my jsme ti poslední, kteří by si měli hrát na Rychlé šípy!

2 0
možnosti

Skvělý příspěvek, pod který bych se hned podepsala.R^

2 0
možnosti

P66e77t31r 95B37u84r51i96a48n

17. 12. 2019 9:31

Sám pan Vodvářka přiznal, že jeho blog vyjadřuje pouze jeho názory, bez vazby na historické skutečnosti. Souhlasím s ním, jeho příspěvek je plný polopravd, nesmyslů a především lží. Co ale nechápu je, že svými názory neobšťastňuje pouze svoje kamarády v hospodě, ale musí je prezentovat takto veřejně.

1 3
možnosti
Foto

Mohl byste, prosím, pane Buriane specifikovat, kde se jedná o polopravdy, nesmysly nebo lži? Moc děkuji.

2 0
možnosti

Projevy některých takyhistoriků jsou dost směšné.

1 0
možnosti

P54e21t14r 18B53u57r23i25a82n

17. 12. 2019 9:36

Pokud máte na mysli pana Vodvářku, tak souhlasím

1 2
možnosti
Foto

Přesně tak. Komunisté vyskakují jako čert z krabičky, když dojde na pravdivé pojmenování jejich zločinů.

Už v počátcích bolševické revoluce si Lenin uvědomil, že tou prolhanou, zvrácenou ideologií není schopen ruskou společnost přesvědčit. A tak vsadil na cynickou surovost. Masově vraždit ty, kdo nesouhlasí. Lenin v podstatě vedl dobyvačnou válku uvnitř vlastní země. V každé dobyté oblasti, nebo městě nastaly masakry. Selský stav byl vyvražďován dokonce i s použitím chemických zbraní. Za několik let Leninovy hrůzovlády zahynulo kolem osmi až deseti milionů lidí.

Bolševici a jejich přímí pokračovatelé - komunisté - nenávidí pravdu. Když navštívil Maxim Gorkij lágr kde byly vězněny i malé děti, oslovil ho jeden chlapec, že mu poví, jaké poměry tam doopravdy vládnou (viz obsah nedávného blogu Andrey Kostlanové). Gorkij souhlasil, s chlapcem si popovídal a pak odjel. Sotva však vytáhl paty z lágru, dozorci chlapce zastřelili. Komunisté tak strašně nenáviděli pravdu! A dodnes ji nenávidí.

8 2
možnosti
Foto

Jen otázka, omlouvám se za silné slova pane Trizuljak. Kdo ten bordel v Rusku doopravdy udělal. Vy křičíte, že Lenin a Trocky vraždili. Oba byli školeni na západě. Tím debata o krutostech končí.

1 0
možnosti
Foto

R^ Karma je samozřejmostí!

6 1
možnosti
Foto

I62v62a90n 97M52a59r50e83k

16. 12. 2019 12:21

Kdyby jen komunisti pane doktore., ono úplně stačí sledovat zdejší debatu. R^;-(

3 2
možnosti

P64e28t46r 59L76a93n42g26e30r

16. 12. 2019 8:42

Není to výtka, nicméně musím poznamenat, že váš článek, ačkoliv vychází z pravdivých údajů, je více laděn ideologicky než historicky.

Ohledně odstavců uvedených "Ani slovo..." je pravda, že oficiální verze takové jak je líčíte za komunistů opravdu byly, přesto, ten kdo chtěl, nebyl líný a příliš zbabělý mohl si informace obstarat. O tom, že jsme ruským satelitem, se mluvilo mezi lidmi velmi nahlas a tím, že jsem rodilý Prajzak, věděl jsem také od přímých účastníků jak se chovali osvoboditelé. ;-)

1 3
možnosti
Foto

Vážený pane Langere, blog je jistý formát, který si nedělá čáku být historickým spisem. Dle mého jde o útvar, kde autor presentuje své pocity nad něčím okolo něj. Z tohoto důvodu nemůžete očekávat přesný výčet historických dat atd. Na toto téma existuje přehršle knih.

Samozřejmě, že mnoho věcí bylo jasných, ale pokud si přečtete úvod, tak jsem chtěl připomenout jistou oficiální linii té doby a poté bolševikům (protestujícím vůči nezpochybnitelným faktům), cosi připomenout.

Pěkný týden.

6 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS