Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^R^R^ Velmi dobře napsané, Tomáši.

Také si nedovedu představit situaci, že by v té čekárně mělo cojávím pět lidí u sebe pistole a napadlo by je střílet.

K tomu, aby člověk mohl nosit zbraň, musí být také podroben velmi náročnému výcviku. Ne ve strefování se do terče, ale v důkladné psychologické formaci, disciplíně, sebeovládání... Přitom, jak vidíme denně obrovské množství základní ne-disciplíny a ne-sebeovládání ve verbálních projevech a v psaní do diskusí na internetu atd., si ani nedovedu představit ten bugr, kdyby lidé bez osobnostní a společenské formace k nutnému zvládání sebe sama, nosili po kapsách kolty.

První rizikovou skupinou, která by si pořizovala zbraně, by právě byli ti už beztak ve vztazích rizikoví lidé. A další velmi rizikovou skupinou by byli lidé, tíhnoucí ideologiím nesvobody, jejichž pokušení vyzbrojovat se a organizovat (viz všelijaké takzvaně "vlastenecké" domobrany)

Nedávno jeden známý viděl ve městě menší karambol. Jeden z řidičů pak vyskočil z auta s řetězem v ruce a pokusil se toho druhého napadnout. Při adventních nákupech, před Vánocemi!

Při míře nezvládání sebe sama a agresivity, jaká u nás ovládá určitou část občanů, by byl naprostý nesmysl uvolňovat podmínky držení zbraní. Ta hráz a překážka, že pořízení zbraně je výrazně limitováno zákonem, je nesmírně užitečná a zcela jistě už zachránila mnoho životů.

2 1
možnosti

V současnosti je u nás asi 250 tisíc držitelů zbrojních průkazů k nošení ostré zbraně pro sebeobranu. Pořízení zbraně není nijak limitováno zákonem. Je to v zásadě ještě jednodušší, než řidičský průkaz.:-)

0 0
možnosti
Foto

Určitě příjde doba, kdy vlastníci zbraní je budou mít neustále připravené k výstřelu v ruce. Zlaté časy, kdy existovaly jen praky, kyje a palcáty...

0 0
možnosti
MH

Povedená demagogie, to srovnání s Izraelem R^

Situace je jiná v mnoha ohledech (například v tom, že ČR se rozkládá jen a pouze na svém vlastním území a proto na ni nikdo ze sousedů nemá důvod útočit) ale to, že jsou pacienti u lékaře a stanou se terčem útoku psychicky labilního jedince, může nastat v obou zemích stejně.

Nevidím jediný důvod, proč by jeden národ měl být svým vedením vyzýván k nošení zbraní a cvičen k tomu, aby s nimi uměl zacházet (osobně to považuji za zcela normální a správný přístup) a druhému mělo být tohle právo upíráno? Na základě jakého klíče by se mělo určovat, kdo může a kdo ne?

Izrael má nejlepší protiraketovou obranu na světě, v ulicích stovky po zuby ozbrojených vojáků a tisíce policistů. Jakýkoli násilný střet v jeho ulicích končí během chvíle fyzickou likvidací pachatele a tím dochází k ochraně obyvatel, kteří takto nemusejí padnout za oběť. ČR má vstřícnou azylovou politiku, v ulicích tisíce humanistů, otevírajících náruč (a státní rozpočet) migrantům ze všech koutů světa a policii, která nesmí sledovat násilí vůči majoritní společnosti, ale pečlivě vede statistiky jakéhokoli projevu nevole vůči menšinám všeho druhu. Izraelci mají historickou zkušenost, která jim říká, že nejlepší je starat se o sebe a nehledět na následky, Češi jsou naučeni věřit panujícímu politickému systému (ať je jakýkoli), slepě poslouchat a věřit, že na nošení zbraní je tady armáda a policie.

Na rozdíl od Izraelců máme silný handicap, který se ale časem změní. Spousta lidí dnes začíná uvažovat zodpovědně a ví, že Policie tady není od toho, aby zabránila trestnému činu, ale aby ho řešila, až se stane. A to obětem nepomůže.

Zkuste podobnou osvětu doma v Izraeli, jsem zvědav, s jakými reakcemi se setkáte ;-)

1 2
možnosti
Foto

Pane Hodný, chápu Vaše rozhořčení a pokud byste četl pozorně, tak byste zjistil, že to vidíme naprosto stejně. Já nijak nezpochybňuji situaci v Israeli /byl jsem tam několikrát, takže to znám z osobní zkušenosti/. Má poznámka šla za některými diskutujícími v jiných článcích. Pěkný den.

2 0
možnosti
PC

"Situace nemá řešení."

Je zbytečné řešit otázku legálního/nelegálního držení zbraní. To totiž neřeší podstatu problému, naopak nás vzdaluje od jeho PŘÍČINY.

Situace má proto pouze jedno řešení - vidět jejich skutečnou příčinu (nejen v tomto případě). Ta je hluboko zafixována v pojetí hodnot (resp. pseudohodnot) celé společnosti, zaměřené na výkon, touhu po moci a postavení, zbožštění peněz, nerovný přístup v řešení problémů etc.etc.

Tyto tzv. hodnoty jsou lidem vtloukány už od dětství - a pak i sebemenší nezdar spustí

u některých lidí (mnohdy už v dospívání) neadekvátní až patologickou reakci.

Jinak za článek karmaR^R^

5 0
možnosti
Foto

Děkuji, vidím to podobně.

1 0
možnosti
JH

Někteří zvrhlíci využívají tuhle ostravskou tragédii - šílenost, k agitaci pro zákon podporující držení zbraní, jiní zase, se stejným zápalem proti němu!

Prašť, jako uhoď!:-)

2 2
možnosti
MS

Důležitým faktorem situace v USA je podle mne výchova. Jedním z klíčových prvků ve výchově je stanovení mezí, a to v liberální výchově často chybí nebo je silně potlačeno. Dochází to do takových extrémů, že na univerzitách je odlišný názor označen za mikroagresi. Pokud se takový člověk, který byl doposud středem světa, setká s šikanou ve škole či jiným stresem, se kterým se nedokáže vyrovnat, může reagovat značně agresivně. Vzhledem k rozšiřování takového stylu výchovy i u nás je možné, že takových případů může přibývat.

4 0
možnosti
JS

R^ Ve všem absolutní souhlas. A kromě toho si myslím, že sebevědomí šampioni nebo naopak frustrovaní vzteklouni jsou všude kolem nás. Stačí, že se mezi námi bezohledně řítí ve svých autech, Představa, že je v kapse, tašce či podpaží ještě svrbí bouchačka, se mi poněkud nelíbí.

2 0
možnosti

Předpokldem řidičského i zbrojního průkazu by mělo být podrobné psychologické vyšetření! :-)

0 0
možnosti
Foto

ta ostravská tragédie není o držení zbraní, ale o lidském selhání.

6 0
možnosti
Foto

Díky, Jene a přeji hezký den.

2 0
možnosti
Foto

J11a36n 56Š16i28k

12. 12. 2019 8:22

Naprosto souhlasím. Zbraně jsou špatné a podporují jen ego jejich nositelů. Ať je drží legálně či nelegálně. Všechno ostatní jsou jen kecy, které to mají zakrýt. Čiší to z každého příspěvku v diskuzích, od lidí, kteří mají zbraň. Vzít někomu život je ta nejhorší věc na světě, kterou člověk může druhému člověku provést. I když je to pod praporem dobra. Hezký den pane Vodvářko.

4 4
možnosti
Foto

Dokonce jsem byl včera v diskusi označen za sexuálně nevyzrálého jedince, když se bojím zbraní. Četl jsem příspěvky zastánců nošení zbraní a byl jsem docela překvapen, kolik jich je. Máte pravdu, pane Šiku, myslím si, že pokrok lidstva je dán i tím, že místo střelby se použijí argumenty.

Pěkný den.

5 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám