Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J51a82k33u31b 12Š74o67l42c

13. 11. 2019 8:35

Disidenti byli lidé nesmírně stateční a určitě přispěli k pádu socialismu, nicméně nebýt soudruha Gorbačova (asi nechtěně) mohl tady být socialismus dodnes. Trefné je přirovnání k odboji za války. Václav Havel určitě přispěl k tomu, že revoluce proběhla sametově, nicméně nepotrestání komunistických zločinců a umožnění zbohatnutí lidí ze zahraničního obchodu nás dovedlo k dnešku, kdy jeden takový je premiér. Jestli tam existovala nějaká dohoda mezi disentem a těmito lidmi nebo zda prostě dokázali šikovní lidé využít možnosti nevím.

11 0
možnosti
JH

Snadná odpověď, kterou si snad jako signatář mohu dovolit. Bylo dobře, že tu nějaký disent existoval, že tu oficiálně nebyli jen komunisti, jejich ochotní přisluhovači v Národní frontě, miliony členů brigád socialistické práce a Svazu československého přátelství, atd. Jenže komunismus by se spolehlivě v ČSSR zhroutil i bez Charty, tak jako všude okolo, dokonce i v Albánii:-)

Ta dnešní glorifikace disentu, zejména ve veřejnoprávních médiích je trapně směšná!

13 8
možnosti
Foto

Od zhrzeného signatáře takovýto názor nepřekvapuje, nicméně směšné a trapné je především to, jak se do vůdčí role listopadových událostí pasoval Václav Klaus.

13 1
možnosti
Foto

Karma, činnost disidentů nejvíce snižují a znevažují ti, kteří na to sami neměli "koule" a kteří se díky nim dostali na výsluní. Typický je především Václav Klaus.

21 3
možnosti
MB

Píši, že disidenti jsme byli všichni. Otec v kuchyni s rybízovým vínem a já rozebíral SSM zevnitř! Nikdo z nás, nesebral odvahu, aby to co říká a myslí - Napsal přímo G. Husákovi. Aby se do čehosi konkrétního zapojil - S vyjímkou táboráků a brigádnických hodin "Z" - Jsme neudělali nic. Důvod byl zřejmý - Obava, s přesvědčením Časů věčných . Ti disidentové sice režim nerozložili, nicméně konali. V nesvobodě - byli svobodní. V té době byl příjem 3.000 Kč - V. Klaus v Prognosťáku robil za 10.00 Kč. (Seznam). Objížděl Evropu a obhajoval zřízení.(Youtube) ...

V. Havel jej postavil na startovní čáru - Jako svobodného člověka, již skutečného ! Odměna se dostavila - Já se za své konání do r. 1989 i zastyděl - Řada lidí se prostřednictvím Miloše a Andreje nestydí vůbec. Naopak, byli jsme jako oni a jak daleko - to naši kluci dotáhli ? A ten V. Havel? Ten straší furt a pokoj nedá I Barrandov měli ! No a co?, to má náš Miloš taky ... ! :-)

11 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Karma ! Zlehčování disentu je hanebnost typicky klausovská. V listopadových dnech 89 a po 40 letech totality průměrný občan ani nevěděl, jaká jsou jeho práva a co má po státní moci vyžadovat. Disidenti věděli a jejich požadavky se staly základem pro vyjednávání s komunistickými vládci. Právě jejich zásluhou proběhlo předání moci hladce a bez excesů, na rozdíl např. od Rumunska.

27 2
možnosti
MK

V tom případě doufám, že navrhnete zákon o protiprávnosti zlehčování disentu. To by bylo případné. :-)

A jo, máte recht - disidenti s Havlem v čele byli těmi, co se dohodli s komunisty na předání moci. Však taky mnozí z nich měli ve svém životopisu zapsáno členství v KSČ, tak věděli, jak na to...:-)

0 0
možnosti
RC

Ono se všeobecně ví, že V.Klaus má dodnes slabost pro různé autoritářské vládce, pro něj disidenti jsou slabý.

17 1
možnosti
Foto

Pan Václav Klaus je člověk, který neví, kdy má odejít. Jeho éra skončila, jeho názory jsou passé. On to nejspíše ví taky, ale připustit si, že svět je mnohem dál, než za jeho éry, je pro něj nemyslitelné. Nicméně jeho význam je v tom, že je to de facto maják s červeným světlem, aby se vědělo, kam ne.

Díky za nákuk, pane Chvátale.

15 1
možnosti
Foto

Znám rodinu jednoho disidenta. Ten disident podepsal Chartu a nebyl z Prahy. Nemluvilo se o něm na Hlasu Ameriky. Ten to vůbec neměl lehké. Už nežije, ale to je vedlejší. Znám jeho bratra. Znám ho velmi dobře. A málokdy se vidí charakterově tak čistý člověk. Vzpomenu si na to vždy, když tu čtu tu rudou úderku Petříků, Čermáků, Marků, Nováků, Horáků, Pantlíků, Krusicu, Ličků.... . A je mi tady z nich, mírně řečeno nevolno.

A Tobě samozřejmě karma R^.

21 0
možnosti
Foto

Ahoj Tome, v Ostravě působil pan Jaromír Šavrda. Spisovatel, nesmírně slušný člověk, který podepsal Chartu 77 a byl režimem brutálně pronásledován - vězněn atd. Skončil jako skladník v podniku Geologický průzkum. Bohužel zemřel rok před listopadem 1989. Šlo o nenápadného jedince, který byl zcela osamocen, ale nikdy ho nezlomili.

A z těch, co jmenuješ, si netřeba dělat těžkou hlavu, mají svůj svět, kam nepatřím a kam proto nechodím.

Pěkné ráno.

15 1
možnosti
JS

Jasně, že disidenti sami o sobě nezbourali komunismus. Stejně jako náš odboj za 2. světové války sám o sobě neporazil Hitlera. Ale bez tohoto odboje, stejně jako bez disidentů, bychom přišli o to nejcennější z našeho národního "pokladu". Stejně jako bez legionářů z 1.světové váky, kteří taky sami o osbě tuhle válku nevyhráli. Tito lidé jsou nejen tím národním "pokladem", ale i určitým svědomím národa. To by si měli uvědomit hlavně ti, co dnes mají plná ústa vlastenectví.

33 2
možnosti
Foto

Děkuji, pane Strádale. Přesně o tom je můj dnešní blog.

3 1
možnosti
VH

Jediná myšlenka Václava Klause znamenala víc, než Charta 77 či Několik vět...v prognosťáku si asi pěstovali svůj matroš. Je to smutné, když si jedinec myslí, že je neomylný a kudy dnes chodí, trousí blbosti...Rv

13 1
možnosti
KM

V rubrice Blog se hodnocení podobné, až plně totožné s Vaší druhou větou odpovídá a nechá se až přesně nasadit na řadu zde se vypisujích frustrátů.

0 2
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,50
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám