Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J86a95n 97H41o68r45n65í55k

13. 11. 2019 9:53

Souhlasím s vámi. Je to ostuda, že se o tomhle musí furt polemizovat.

Přece nikdo nenutí nikoho, aby se červenal, když se řekne disident jenom proto, že sám se za komančů choval "méně odvážně". Ale zpochybňování disidentů a jejich role při samotové revoluci a při boji za svobodu vůbec, to je prostě padlý na hlavu.

13 1
možnosti
Foto

Ty polemiky jsou vyvolávány uměle. Je to takové mlácení prázdné slámy - pořád dokola a dokola.....

2 0
možnosti
AL

Pořád dostávám různé pozvánky, abych jako bývalý disident řekl mládeži několik vět.

Říkám nikdy, opakuji nikdy!

A ty pravidelné "disidentské peníze" co mi chodí přeposílám těm, komu opravdu pomůžou.

Vždyť já jsem disident i teď. Ale jak čtu, tak nejvíce o nich píšou ti, co byli zalezlí za bukem a teď jsou z nich největší bojovníci.

P.S

Disident [dysident] (lat., česky odpůrce, odštěpenec či odpadlík) je v politickém slova smyslu člověk odlišně smýšlející, odmítající oficiální vládnoucí ideologii, ...

Tak šup sem ty mínusy, vy stateční ...

:-)

6 10
možnosti

Minusy nestačí, když se komunisti prohlašují za disidenty! !!

4 0
možnosti

Můj názor je, že disidenti skutečně nezpůsobili pád režimu. Za tím stojí, a to ve všech zemích východního bloku, změna politiky SSSR vůči svým satelitům prostřednictvím Gorbačova a jeho slavné "pjerestrojky a glasnosti". Od vzniku Charty 77 uplynulo dlouhých 11 let, kdy se vcelku nic zásadního nedělo, než v roce 1988 začaly u nás a v ostatních zemích masovější demonstrace. A to hlavně proto, že SSSR výrazně povolil otěže, to je třeba si přiznat. Hlavní význam disentu spatřuji v tom, že po pádu komunistického režimu byli u nás jedinou skupinou, která dokázala převzít moc a vyšachovat komunisty z případných pokusů o udržení se v sedle. Nebýt jich, tak by se český národ díval na to, jak se reformní komunisté pokoušejí znovuobnovit "socialismus s lidskou tváří", a ještě by tomu nadšeně a naivně tleskal.

7 0
možnosti
Foto

Disidentí = z velké části, ne-li největší reformní komunisté.

6 3
možnosti
JL

Disent byl vždy trnem v oku zejména těm, kteří se komunistickým režimem nějak zapletli.R^

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10117034229-168-hodin/219452801101110/obsah/732084-sametove-bludy

17 2
možnosti
Foto

R^R^R^ Díval jsem se, pane Leinere. Skvělý pořad! A naštěstí je v archivu, takže doufám, že bude dlouho dohledatelný.

1 0
možnosti
JK

Disidenti a jejich osudy straší zaprodance režimu ještě dnes. Oslavování revoluce, připomínání konkrétních událostí a všeho co vedlo k pádu režimu donutilo opět zalézt kolaboranty, donašeče, StBáky a další podrazáky do nor. Je až neuvěřitelné, že dost velká část naší politické reprezentace se v těchto dnech bojí vyjít na ulici a nejen to, neukazují se v médiích, nedávají rozhovory, necestují po českých krajích a nezřídka zdrhnou do zahraničí. Když vidím, jaký mají v těchto dnech strach o svoje postavení a teplá místečka, tak se divím, že tuhle jasnou ukázku pokřiveného charakteru, část národa nevidí a klidně by tyhle srabáky volila zase. Tihle lháři a podvodníci se dnes nemusí bát násilí, jen se srabácky stydí. Nejsou schopni obhájit své minulé i současné činy právě v konfrontaci s činy disidentů, navíc stáli mnohdy na straně krvavého režimu a aktivně s ním spolupracovali. Proto je nutné osudy disidentů stále připomínat.

18 1
možnosti
Foto

A co bylo házení vajíček na politiky než čirým násilím. A to co se dělo vloní, tak to už bylo mimo mísu.

1 6
možnosti
KV

myslím,že jste to popsal naprosto přesně.karmaR^

11 1
možnosti
Foto

R^Tome, kdo znevažuje jejich roli, buď záměrně lže nebo o tom nic neví.

14 1
možnosti
Foto

Tihle většinou záměrně lžou ;-(

2 0
možnosti
Foto

Disidenti byli odsunuti po roce 1989 ve volbách a v mysli občanů ze dvou důvodů 1) byli zavázáni Západu za ideologickou a finanční pomoc, 2) mnozí z nich byli stoupenci socialismu s lidskou tváří. Proto nejpopulárnějším politikem byl hodně dlouho ve výzkumech veřejného mínění Vladimír Dlouhý, nad čímž se vždy kroutil hlavou.

3 6
možnosti
RW

A tyto nesmysly jste vzal kde? Žádný disident nebyl ve volbách odsunut. Někteří disidenti se odmítli podílet na "porcování medvěda" a začali dělat to co za komunistů nemohli. Velká část se uchopila moci a držela se politiky, protože to byl jejich zájem. (samozřejmně každý osud je jiný - srovnejte např. porevoluční příběh Havel/Hučín/Dienstbier) Můžete uvést příklad jednoho disidenta, který byl odsunut kvůli závazku vůči západu nebo někoho kdo byl odsunut pro svou náklonost k socialismu. Přesně takhle dochází k manipulaci zkreslování historie!!!!Rv

15 1
možnosti

Co se týkalo sametu a klidného řešení, dodnes nám chybí "denacifikace". Vrcholní komunisté se měli dnes vracet z vězení (ti, kteří by neměli houpačku na kandelábru). Pokojné řešení nechalo lidem v hlavě, že komunismus byl celkem fajn a umožnil tehdejším komoušům zůstat u vesla. Neříkám, že po násilné revoluci by v paralelním světě byly Čechy lepším místem. Jen říkám, že spravedlnost dostala na zadek.

Co se disidentů týče, generalizování je problém. Byly mezi nimi různí lidé. Byli tam čistí disidenti, kteří měli morální problém s komouši. Byli tam rebelové od přirody, kteří prostě protestují proti všemu ne z morálních příčin, ale z principu. A byli tam disidenti z leknutí. A nezapomeňme na agenty StB. Rozlišit, kdo byl kdo, je nad mé síly.

3 2
možnosti

S houpačkou na kandelábru nesouhlasím! :-)

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, já bych chtěl aby se rok 1989 vrátil, ale jen pro mě, z důvodu, bylo mi PADESÁT...:-) Ale raději ne, už bych nebyl důchodcem...

1 1
možnosti
DH

D97a76v71i97d 96H38o63r39á57k

13. 11. 2019 8:53

Tento týden budu slavit narozeniny, a pamatuji jak po svých devátých jsem cinkal aktivně klíčky.

Tehdy nebyly ještě moje, měl jsem je vypůjčené od rodičů a z dětské naivity se mi to tehdy móóóc líbilo, ale časem jsem pochopil že takhle dětsky naivní podobně jako já byly tehdy davy mnohem starších, ... a někteří chudáci v tom stavu jak tady neustále čtu, zůstali až do dnešních dnů.

6 6
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám