Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Disidenti přímo nezpůsobili 17.listopad. To byla věc studentů. Ale v každém případě připravili půdu tím, že aspoň některým lidem otevřeli oči koncem 70. a v 80. letech. Někdo neznámý je nezajímal, ale když něco podobného říká oblíbený herec, zpěvák, nebo vědec, to už je jiná.

1 0
možnosti
JS

Teď jsem přečetla blog paní Ivany Lance a nestačím se divit.... Vám samozřejmě karma R^

3 0
možnosti
MK

Snad bych ani neřekl, že disidenti byli zbyteční. Skoro žádný člověk není úplně zbytečný. Jenže jejich vliv na režim a jeho pád byl nulový.

Krátce otevřené archivy KGB jasně naznačily, že dění ve východní Evropě 80. let 20. století bylo jen důsledkem nepovedených her komunistických tajných služeb. A já tomu už plně věřím.

Podívejte se:

Polsko: Walesa - komoušský agent.

Maďarsko: moc přebrali přímí následovníci komunistů.

A Československo: Havel se nechal zvolit komoušským parlamentem (pozn.: myslím si, že Havel v tom nejel, ale byl krutě zneužit jako figurka).

A další věcí je, že že mnozí disidenti byli zároveň i budovateli komunismu (viz nedávno zemřelá budovatelka komunismu a pozdější disidentka Chramostová).

0 0
možnosti
KB

K38a87r91e34l 71B69o50k

14. 11. 2019 9:21

Velmi dobře napsané. Karma.R^R^R^ Ješitný Klaus to ale vidí jinak.

4 1
možnosti
JK

Klaus je ekonom a vidí to tedy z pohledu ekonoma. A jeden z důvodů byla i ekonomika státu.

0 0
možnosti
ZB

Mezi disidenty je třeba zařadit pány Cibulku a Kryla. Rozhodně patřili k těm,kteří byli hodně slyšet.

4 1
možnosti
MK

M71i41l33a76n 43K28e30s85l

13. 11. 2019 23:00

V té době jsem žil v Brně a měl jsem 35 let.O disidentech jsem toho moc neslyšel.Prakticky vůbec nic.Viděl jsem akorát v novinách fotku Havla s půllitrem v hospodě a fotografii skupiny německých oficírů z nichž jeden měl na klíně malé dítě.U toho byl nápis:němečtí důstojníci na návštěvě u Havlů.To dítě na klíně jednoho z nich je Vašík.Disidenti-byli to v té době především bývalí komunisté.Brali jsme to tak,že komouši se pohádali mezi sebou jak dál .Jedni vyhráli,druzí byli poraženi.Ti potom šli od válu a vítěz mohl vše.Brali jsme to jako vyřizování účtů mezi nimi.Nakonec obojí to byli komunisté díky nimž jsme budovali zářné zítřky.Tak jsme nikoho moc nelitovali.

1 6
možnosti
LB

Před listopadem ́89 vyšla v novinách, přesně v Rudém právu, jediná fotka Václava Havla, a to v říjnu 1989 ve společenské kronice s přáním k narozeninám panu Vaňkovi.

V novinách jste těžko mohl vidět i druhou fotku, tu s německými oficíry. Existuje ale fotografie Reinharda Heydricha s jeho syny Klausem (nar. 1933) a Heiderem (nar. 1934), kteří jsou záměrně zaměňováni s Václavem (nar. 1936) a Ivanem (nar. 1938) Havlovými. Oba bratři Havlové byli sice blonďáci stejně jako synové R. Heydricha, ale celou válku trávili na Havlově na Vysočině, kde také chodili do školy.

A další nepravdou je, že disidenti byli především bývalí komunisté. Sám přiznáváte, že jste o nich moc nevěděl a najednou jste prozřel?

6 0
možnosti
RR

Věřím, že Solidarita v Polsku mohla pohnout s režimem a věřím, že by se v ČSSR jako v jedné z posledních zemí z ruských satelitů zhroutil režim i bez disentu, jenže pak mohl nastat nekontrolovatelný lynč komančů a zmatek.

1 0
možnosti
ZB

Jenže s Havlem se komunistům dostalo neuvěřitelných privilegií! RvRv

1 0
možnosti
AF

A45l27e78š 88F55r66ý66b20a

13. 11. 2019 20:50

Ve skutečnosti to soudruzí z SSSR už nechtěli nebo nemohl živit, prodělávali na tom. Proto jim někdo z StB udělal pohádku o mrtvém studentovi a převrat. Byl to přímo sovětský nápad?

A co se týká tzv. komunistické Číny, tak ti dosáhli takových úspěchů, že vůbec nic se k tomu naprosto nedá přirovnat. Bez ohledu na to, co třeba není dobré.

3 0
možnosti
AC

Klaus jen provokuje, jak má rád. Přijde mi, že jeho osobnost i s jeho názory se dají snadno prokouknout. Mě už žádnými svými názory či prohlášeními nijak nepřekvapuje.

S obsahem blogu jinak souhlas, zejména s posledním odstavcem.

7 2
možnosti
PL

P16e28t95r 83L53a36n29g30e88r

13. 11. 2019 19:26

Disidenti určitě zbyteční nebyli, byli součástí toho "všeho". Nicméně "režim nezbourali" zdaleka sami. Velký podíl na tom měla mezinárodní situace, tlak západu, prohnilost SSSR, nástup Gorbačova, situace v Polsku, Maďarsku, bývalé NDR, Bulharsku. Také vnitřní vyhnití režimu v ČSSR, vnitřní stranická rivalita, občanská nespokojenost, rostoucí odvaha a soudržnost lidí a samozřejmě i existence vůdčích osobností, jak disidentů, tak i v té době zcela nezkušených mladých lidí.

Jinak dobrý článek, dávám karmu.R^

10 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečetní, ale z mého článku jistě neplyne, že se vše stalo jen díky jim.

3 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám